Forradalmi ötlet hozhat jelentős változást a világ egyik legnépszerűbb játékában

2024. október 03. 10:05

Az agyrázkódás továbbra is az egyik legkomolyabb egészségügyi probléma az amerikai futballban.

2024. október 03. 10:05
Szabó Péter

Fotó: Amy Lemus/NurPhoto via AFP

Vadonatúj ötlet hozhat átalakulást az amerikai futballba, ahol az úgynevezett „védősapkák” tehetik biztonságosabbá a játékosok számára a mérkőzéseket. Az agyrázkódás továbbra is komoly egészségügyi probléma a sportágban, így egy maroknyi sztár összefogott, hogy népszerűsítsen egy speciális „burkot”, sőt felvegye a sisakjára, amely közös véleményük és meglátásuk szerint védelmet nyújt az ütközéseknél.

Az amerikai futballt évek óta megrázzák az agyrázkódásról és súlyos agysérülésekről szóló történetek: a Miami Dolphins irányítója, Tua Tagovailoa például már háromszor is szenvedett agyrázkódást NFL-pályafutása során. Az átfogó kutatások eredményei és hatásai most kezdenek begyűrűzni a sportágba, a pályán egyre gyakrabban tűnnek fel a védősapkák az alapszakasz mérkőzésein, amelyek az NFL-sisak fölött, annak külső felületén védik a játékosok fejét a nagy ütésektől – írja a Deutsche Welle.

Egy ideje fontolgatom, hogy én is hordok majd ilyen védősisakot bizonyos meccseken. A legjobb megoldás, amely a sisakok közötti ütközésektől véd. Akkor sem tiltakoznék, ha kötelezővé tennék”

– jelentette ki a New York Giants játékosa, Jakob Johnson.

Az alapszakaszban még csak elvétve jelentek meg a védősapkák a pályán, a játékosok nehezen szoktak hozzá az ötlethez, sokan még csak ismerkednek ezzel a formabontó, egyedi megoldással.

Íme, az NFL-sztárok véleménye 

A fejsérülések minimalizálása érdekében bizonyos pozíciókban edzés közben már kötelezővé tették a sapkák használatát, a mérkőzéseken azonban egyelőre csak választható megoldásként jelent meg. A helyzetet az is bonyolítja, hogy az amerikai futball meglehetősen férfias világában vannak, akik megvetik, elutasítják, de legalábbis furcsállják a védősapka megjelenését.

A korábbi német játékos, Roman Motzkus, aki jelenleg a DAZN vezető NFL-szakértőjeként dolgozik, úgy véli, hogy a védősapkák használata alig több holmi jelképes gesztusnál.

Számomra úgy tűnik, az egészet inkább csak a kirakatnak gyártják, hogy látványosan bemutassák, csinálnak valamit. Szerintem nincs befolyása a játékminőségre, de az előnyei is erősen kérdésesek. A sisakon kívüli puha réteget nem látom túl hatékonynak”

– fogalmazott Motzkus.

NFL: a védősisak tényleg biztonságosabbá teszi az amerikai focit?

A nehéz műanyag sisakok ütközése krónikus, traumás sérüléshez vezethet, amely nem csak az amerikai futball sztárjainak aktív pályafutása során, de annak végeztével is felütheti a fejét. A memóriazavar, a fáradtság, az agresszió, a szédülés, a depresszió és a demencia is megjelenhet a tünetek között, diagnosztizálni ráadásul csak a halál után lehet – agyboncolással.

Az Indianapolis Colts tight endje, Kylen Granson bizakodó: az edzőtáborok során kipróbálta a védősapkákat, és úgy véli, ezekkel jelentősen csökkenhet az agyrázkódások száma.

Számomra már az első pillanatban egyértelmű volt: az egész szezonban szeretném hordani. Soha nem volt gondom a védősapkákkal, nem korlátozzák a látásomat, nem adnak plusz terhet, viszont megnövelik a biztonságérzetemet”

– árulta el Granson a közösségi médiában.

A népszerű sportoló úgy véli, hogy a sok apró ütés hosszú távú hatása ugyanolyan aggasztó, mint a meccsenként egyszer-kétszer előforduló hatalmas ütközés.

„Bármi, amit megtehetek az agysérülés vagy a hosszú távú egészségügyi hatások enyhítése érdekében, elsőbbséget élvez. A legmagasabb szinten játszó profi sportolóként kötelességem kiállni a saját egészségemért és biztonságomért, illetve igyekszem másokat is erre ösztönözni” – tette hozzá Granson.

Napirenden a védősapkák ügye

A védősapka használatát alapvetően támogatja az NFL, fontos kitétel azonban, hogy a sisakon lévő címerek ne váljanak láthatatlanná az extra borítás miatt. A liga elkötelezett amellett, hogy leszámolhasson a fejsérülésekkel, főleg miután a következő olimpián, a 2028-as Los Angeles-i nyári játékokon megjelenik a flag fotball, a sportág érintésmentes változata.

A szabályalkotók egyelőre gyűjtik a bizonyítékokat, hogy az újítás eléri a kívánt hatást – amennyiben bizonyosságot nyernek az előnyei, ne legyenek kétségeink, azonnal kötelezővé teszik majd a világ egyik legnépszerűbb sportágának számító amerikai futball szakmai és gazdasági csúcsán, az NFL-ben.

 

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
viking-10
2024. október 03. 12:41
Tua nem hátvéd hanem irányító.
Reszelő Aladár
2024. október 03. 11:28
Ez egy kutatandó, bár nem annyira jövedelmező piac, ahova adott esetben a ligának kellene még lóvét rakni. Viszont ilyenkor jön be, hogy mennyire néz ki jól, mennyire tetszik a szurkolóknak, mennyire biztonságos, tetszik-e a játékosoknak, fog-e perelni bárki bárkit (valamelyik ügyvéd érzi-e úgy, hogy valakit felhasználva valaki ellen tovább tud gazdagodni). Amúgy sokat léptek előre ezen a területen. Vagy ezt adják el nekünk. Minden esetre feltűnt, hogy sok játékos már akkor is agyrázküdást kap, ha egy nem olyan erős ütközéstől a feje a fölnek ütődik (fűves pálya vs ütközés ellen kitalált sisak), vagy valakinek a lábával/karjával érintkezik. Sisak-sisak ellen meg már jó ideje nem lehet ütközni. Szóval fura.
Nasi12
2024. október 03. 10:22
A fociban kellene eltörölni a lest. Örülnék a 12-7 eredményeknek.
rugbista
2024. október 03. 10:20
A rögbisek évek óta hordanak ilyet, Petr Cech meg a focikapuban is népszerűsítette. Nem túl hatékony, de sisakkal kombinálva biztos sokkal jobb lehet.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!