Dobogóróla szégyenpadra?

2024. október 09. 23:06

i fér bele a dopping elleni küzdelembe? A sportolók mekkora hányadát gyanúsítják meg vagy ítélik el ártatlanul? Hány százalékuk doppingolhat? Nagy Zsigmond sportjogi szakjogásszal, Ilyés Laura Vanda jogi képviselőjével beszélgettünk.

2024. október 09. 23:06
20220620_1017_at
Pálfy Dániel Ábel

Nyitókép: MW / Török Attila

Hogyan zajlott az Ilyés Laura Vanda elleni eljárás?
A sportoló biológiai útlevelét vizsgálva a Nemzetközi Dopping­ellenes Ügynökség (WADA) szakértői úgy találták, hogy az egyik mintája atipikus, amit szerintük kizárólag az magyarázhatott, hogy a sportoló valamilyen tiltott szert vagy módszert alkalmazott a teljesítménye fokozására. Laurát első fokon felmentették a doppingvádak alól, ám hiába fogadta el minden érintett – a sportoló, a Magyar Antidopping Csoport (MACS), a magyar sportági szakszövetség és a világszövetség –, mindenki megdöbbenésére a WADA az utolsó percben fellebbezett, és a Sportdöntőbíróság (CAS) elé vitte az ügyet. Az elsőfokú eljárásban csak tanácsadóként vettem részt, a CAS előtt viszont már én képviseltem az ifjúsági Európa­-bajnoki ezüstérmes úszónőt. Újra kellett építenünk a védekezésünket. Enyhén fogalmazok, ha azt mondom, ritka a felmentő ítélet. A WADA egy óriási költségvetésből gazdálkodó, professzionális jogi csapattal dolgozó, kiváló nemzetközi ügyvédek által segített világszervezet. Annak, hogy vele szemben a CAS előtt meg lehet nyerni egy ügyet, nagyjából annyi az esélye, mint egy F-16-ossal átrepülni a tű fokán.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000107
2024. október 09. 23:09
🍓 ️ ­É­­r­­­t­é­k­e­l­­­d­­­ ­­a­­­ ­­s­­z­­e­­x­i­­ ­­p­u­­n­­c­­i­m­­a­­t­ 👉 𝐖­­­𝐖­­𝐖­­­.­­𝐗­­­𝟏­­𝟖­­.­­𝐅­­­𝐔­­𝐍
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!