Miben különbözik a „Slotball” a Klopp féle rock ’n rolltól, és miként változott Szoboszlai szerepe?

2024. szeptember 17. 05:43

Egy szezonnyi szünetet követően visszatér a Bajnokok Ligájába a Liverpool – immár a magyar középpályással a soraiban.

2024. szeptember 17. 05:43
Szabó Péter

Fotó: X/Liverpool FC

Nagyszerűen indult Arne Slot liverpooli karrierje, a bajnokságban három, kapott gól nélküli győzelemmel nyitott a csapattal, a hétvégén azonban beleköpött Szoboszlaiék levesébe a Nottingham Forest. A korábbi BEK-győztes az Anfielden fricskázta meg a Vörösöket, így oda lett a makulátlan mérleg, amely imponáló volt a nemzetközi kupában való bemutatkozás előtt.

Kedden este visszatér ugyanis a Bajnokok Ligája, és vele együtt a Liverpool is a legrangosabb kupa alapszakaszába (korábban csoportkör). Mint ismert, Jürgen Klopp utolsó poolos szezonjában az Európa-liga tartotta lázban az angol klub szurkolóit, de a végső győzelem előszobájában végül elhasalt a gárda, a későbbi győztes olasz Atalanta a negyeddöntőben megálljt parancsolt a Liverpoolnak.

Klopp aztán az idény végén ígéretéhez híven lelépett, a legendás liverpooli rock ’n rollt felváltotta a holland utódja által favorizált hadrend, amely Szoboszlainak is új szerepkört tartogatott.

Kedden este egyébként ismét egy olasz ellenfél vár a Liverpoolra, ráadásul egy régi-jó ismerős, az AC Milan. Ki ne emlékezne a két csapat 2005-ös és 2007-es BL-döntőire: előbb az angolok háromgólos szünetbeli hátrányból nyertek Isztambulban tizenegyesekkel, utóbbi alkalommal az olaszok győztek az athéni rendes játékidőben.

Szoboszlai idén új szerepkörben bizonyíthat liverpooli mezben
Fotó: Kamil Krzaczynski/AFP

Ezt is ajánljuk a témában

Mérlegen a két mester

Jürgen Kloppnak a nyolc teljes szezonja alatt mindössze egyszer sikerült az, ami Arne Slotnak már az első hónapjában: kapott gól nélkül megnyerni a Premier League első három meccsét. A Feyenoord korábbi edzője súlyos terhet vett át, ráadásul nagyot álmodott, de egyelőre jól áll. Ne felejtsük el, milyen sikereket ért el a népszerű német szakember a klubnál, a Bajnokok Ligáját és a Premier League-et is megnyerte a csapattal, ilyen örökséget pedig sosem könnyű átvenni.

Ezt is ajánljuk a témában

A szurkolók sokáig bizonytalanok voltak a holland vezetőedző személyét illetően (Kloppal ellentétben ő nem az Angliában bevett gyakorlatot követi, azaz nem menedzser, hanem a feladatok elosztásának köszönhetően vezetőedző), de a bemutatkozása biztatóra sikerült.

„Számomra a leglenyűgözőbb, ahogy a Slot megérkezett a klubhoz. Visszafogott, de nagyon menő volt.

Megváltoztatta a játékfelfogást, kevésbé őrült, amit a pályán látunk.

Klopp alatt nagyszerű volt nézni a csapatot, de úgy tűnik, most nagyobb a kontroll” – mondja Chris Sutton, a BBC szakértője.

Nos, az tény, a Liverpool nagyobb hangsúlyt fektet a védekezésre. A BBC Sport elemzésben vizsgálta, milyen újdonságok jellemzik a Slot-csapatot, és mi maradt a Klopp által leoktatott „régi” iskolából.

Egyetlen érkező

A Liverpool egyetlen nyári igazolása, aki azonnal csatlakozott a csapathoz, a Juventus szélsője, Federico Chiesa volt – az olasz viszont még nem debütált a Vörösök mezében. Mindez azt jelenti, hogy Arne Slot kivétel nélkül a Klopp által igazolt játékosokkal dolgozik – miközben néhányan még távoztak is, eligazoltak vagy visszavonultak.

A szurkolók azért nehezményezték, hogy nem sikerült leigazolni egy védekező középpályást – különösen a Real Sociedadból Martin Zubimendit –, de Slot holland játékosa, Ryan Gravenberch egyelőre remekel ebben a szerepkörben, még annak ellenére is, hogy az előző szezonban mindössze 12 meccsen kezdett.

A játékformációt tekintve Slot a 4-2-3-1-re esküszik, itt egyből megjelenik egy markáns különbség Klopp 4-3-3-as felállásához képest.

A fő különbség, hogy a két védekező középpályás, Gravenberch és Alexis Mac Allister előtt játszik Szoboszlai Dominik. A magyar középpályás szerepe tehát meghatározó a csapat eredményességét illetően.

Ezt is ajánljuk a témában

Mit mondanak a számok?

A Liverpool az első három bajnoki mérkőzését 7–0-s összesítéssel nyerte meg, többek között az ősi rivális Manchester United elleni idegenben megszerzett háromgólos győzelemre is büszke lehet.

A már említett kapott gól nélküli kezdés Kloppnak csak a 2018–2019-es szezonban sikerült, akkor volt képes három sikerre és szintén 7–0-s gólkülönbségre a csapatával. Azt a szezont hat győzelemmel és 20 veretlen meccsel kezdték – majd 97 ponttal a második helyen végeztek.

A szakértők úgy látják, idén eddig a Liverpool sokkal türelmesebb a korábbiakhoz képest, ebben mindenképpen fejlődött Slot alatt, többet passzol hátul, több labdaérintése van a saját büntetőterületén belül – 11 százalék, szemben az előző szezon 6 százalékával –, de több labdaérintés történt a tizenhatos előtt is. Érdekes, hogy valamivel magasabb a labdaérintések száma az ellenfél büntetőterületén belül is!

Ezt is ajánljuk a témában

Egy teljes szezont nem lehet pontosan összehasonlítani néhány mérkőzéssel, de érdekes, hogy Klopp csapata labdaszerzésben (61% vs. Slot 57%), a lövések számában (21 vs. 16), a passzmutatóban (593 vs. 545), az előrepasszok számában (189 vs. 168) és a közvetlen támadásokban (2,6 vs. 1) is előrébb tartott. Slot taktikája mentén viszont valamivel jobb a passzpontosság (88%, míg Klopp 86%), és kevesebb a lövés (8 vs. 11). Egyelőre. Hiszen azt nem árt még egyszer hangsúlyozni, hogy még a szezon elején tartunk!

Mit mondanak a szakértők?

„Úgy tűnik, a fő különbség a védekezés szilárdságában rejlik. Klopp csapatainak nem volt gondja a gólszerzéssel és a meccsek megnyerésével, de közben hajlamosak voltak arra is, hogy gólokat kapjanak.

Ebben a szezonban a csapat gondoskodik arról, hogy visszazárjon labdavesztés után. A Liverpool továbbra is nyomást gyakorol az ellenfélre, de talán ez egy kicsit kontrolláltabb, óvatosabb megközelítés a korábbiakhoz képest”

– jelentette ki Ian Kennedy, a BBC Radio Merseyside-i munkatársa.

A BBC Sport vezető futballírója, Phil McNulty szerint is biztatóak az eddig látottak.

„Slot a saját stílusát követi, anélkül, hogy megpróbálná Kloppot utánozni. Emellett tekintélye is van. Apró különbségek felfedezhetőek, a Liverpool kissé kontrolláltabbnak tűnik a holland szakember alatt, szemben az izgalmas, de időnként kaotikus Klopp alatti megközelítéssel” – tette hozzá McNulty.

Az egyiptomi támadó Mohamed Szalah remek formában kezdte a szezont, az első három meccsen gólt szerzett. A Liverpool honlapján úgy fogalmazott:

„Ez egészen más, mint korábban. Most folyamatosan igyekszünk kontrollálni a labdát. Korábban nem ez volt az első számú elvárás, mert

Jürgennel az idő nagy részében kontrákra vagy letámadásra játszottunk, és a lehető legmagasabban próbáltunk labdát szerezni.

Ez még mindig jelen van, de ha nálunk van a labda, mi mozgatjuk az ellenfelet, az pedig további távlatokat nyit a Liverpool előtt” – árult el némi kulisszatitkot a szezon előtti változtatásról a közönségkedvenc csatár.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!