Indul a megújult Bajnokok Ligája, de érti valaki a lebonyolítást? És ki tudja majd nézni Magyarországon?

2024. szeptember 16. 06:00

Egy csoportban mind a 36 csapat, több meccs, nehezen követhető események. A Real Madrid fellépése idején a Kabát FC lesz látható a hazai televíziós közvetítési jogokat megszerző cég fő csatornáján, de nem ez lesz az egyetlen nehézség a tv-nézőknek...

2024. szeptember 16. 06:00
null
P. Fülöp Gábor

Nyitókép: Facebook/UEFA/ChampionsLeague

***

Kedden este elrajtol a labdarúgó Bajnokok Ligája 2024/2025-ös szezonja. A legrangosabb, 1955 óta létező európai kupasorozat több mint három évtized után újabb ráncfelvarráson esett át. Az európai szövetség (UEFA) már 2021-ben döntött arról, hogy megreformálja az elitligát. A szervezet indoklása szerint mindez a klubok, a játékosok és szurkolók érdekében történt, miközben sejtelmesen úgy fogalmaz: a futballközösség kulcsfontosságú szereplőivel egyeztetve – magyarul a szponzorokkal – folytatott konzultáció eredményeként született meg. Mutatjuk, mindez mit jelent a gyakorlatban!

Nagyon örülök, hogy ez az UEFA végrehajtó bizottságának egyhangú döntése volt, az Európai Klubszövetség, az európai ligák és a nemzeti szövetségek mind egyetértettek a javaslattal. 

Újabb bizonyítéka annak, hogy az európai futball egységesebb, mint valaha

 – örömködött Aleksander Čeferin, az UEFA elnöke. Hogy pontosan miben is mire ez a nagy egyetértés, nem tért ki a közlemény. Tény ugyanakkor, hogy még el sem kezdődött, máris számos észrevétel, kritika, sérelem övezi az új formátum létrejöttét. 

Florentino Perez, a Real Madrid- és Alexander Ceferin, az UEFA elnöke is elégedett?
Fotó: Facebook/Real Madrid CF

 

Több meccs, egyetlen adathalmaz

A legszembetűnőbb változás, hogy az eddigi 32 helyett 36, azaz néggyel több csapat vehet részt a BL-főtábla küzdelmeiben. Így jutott és élt az eséllyel régiónk több országa, miközben a Ferencvárosnak nem sikerült. 

Az eddigi csoportkörös fázis, azaz az egész ősszel tartó előcsatározás megmarad, csak éppen eddig soha nem látott rendszerben december eleje helyett január végig elhúzódik. 

A négy csapatos kvartettek helyet az összes klub alkot egyetlen nagy halmazt, és mindegyik eredményeit egy tabellán jegyzik. A végén az azon elfoglalt helyezések alapján az utolsó 12 kiesik, a 9-24. közöttiek kieséses rendszerben küzdenek meg a versenyben maradásért, a nyolcaddöntőbe jutásért, az első nyolc azonnal biztosítja a helyét a tavaszi folytatásban.

A helyzetet bonyolítja, hogy a csapatokat véletlenszerűen sorsolta össze a számítógép úgy, hogy 8 különböző ellenféllel mérkőznek meg. Azt is az algoritmus határozta meg, ki kivel játszik hazai pályán, kivel idegenben fele-fele arányban, de ugyanazzal a riválissal – az eddigiekkel ellentétben – mindössze egyszer. A kiegyensúlyozottság reményében az erősorrend alapján alkotott négy kalap mindegyikéből két-két ellenfél jut mindenkinek. Az évtizedeken keresztül bevált szisztéma szerint 6 meccse volt egy-egy együttesnek a csoportkörben, immár 8 lesz! Háborognak is a felettébb leterhelt játékosok és az edzők...

Ez lehetőséget ad a kluboknak, hogy az ellenfelek szélesebb köre ellen próbára tegyék magukat, és növeli a szurkolók esélyét, hogy az élvonalbeli csapatok gyakrabban és korábban a versenyben találkozhassanak egymással. Ez egyben versenyképesebb mérkőzéseket is eredményez majd minden egyes klub számára” 

– indokol az Európai Labdarúgó Szövetség.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Kevesebb alibi és osztálykülönbség?

Érthető a szándék, hogy az összesített táblázaton elfoglalt helyezés miatt minden mérkőzésnek, pontnak, gólnak jelentősége legyen, s ne forduljon elő, hogy már biztos továbbjutó csapatok akár két mérkőzést is tét nélkül tudjanak le. Persze az új formátum esetében is biztosan lesznek olyan „nyeregben lévők”, akik taktikázhatnak vagy könnyedébben vehetnek egy-egy ellenfelet. A nagy klubok – amelyek labdarúgóinak többsége a nemzeti válogatottakban is szerepel – vélhetően élni fognak a „sorcsere” lehetőségével, legalábbis okosan gazdálkodnak majd az erőforrásaikkal. Ezen elv mentén például nagyot csalódhatnak a zágrábi Dinamo-drukkerek, ha az AC Milan legjobbjai a horvát főváros helyett Olaszországban maradnak, hiába várják Brestbe a Real Madrid, Gironába az Arsenal sztárjait. Másrészt maradva a címvédő Realnál, a sorsolását elnézve nem biztos, hogy nagyobb erőkifejtésre kényszerül, mint a korábbi négycsapatos csoportkörben, legfeljebb több mérkőzést kell lejátszania (Stuttgart, Lille, Dortmund, Milan, Liverpool, Atalanta, Salzburg, Brest). 

 

Stream-áradat, fizetős szolgáltatás

Azon is lehetne elmélkedni, kell-e a szurkolóknak még több meccs – akár a stadionokban, akár a képernyők előtt. Persze hiába a bővülő kínálat, sokaknak kevesebb jut majd. Az elmúlt évekkel ellentétben ugyanis nem a közszolgálati médiaóriás szerezte meg a közvetítési jogokat Magyarországon. Ennek a levét a BL iránt érdeklődők isszák meg! Az eddig ingyenesen láthatták a nézők a meccsdömpinget korlátozás nélkül az M4Sporton és még a párhuzamosan sugárzó másik kereskedelmi adó csatornáin is, ezentúl zsebbe kell nyúlniuk azoknak, akik nem szeretnének kimaradni a jóból. 

Az RTL stream-szolgáltatására külön kell előfizetni, ott aztán magyar kommentárral minden (is) látható lesz. A hagyományos televíziós platformon azonban elvétve tesznek közkinccsé nagy meccseket. 

Az első fordulóban – az rtlplusz.hu szerint – mindössze Szoboszlai Dominikék olaszországi fellépése, az AC Milan – Liverpool klasszikus újabb felvonása (RTL HÁROM) kerül adásba, illetve a késő esti napi összefoglalók. Kizárólag a „kiváltságosok”, külön előfizetők élvezhetik a Real Madrid hazai nyitó meccsét a Stuttgart ellenében, a Manchester City – Internazionale rangadót vagy a Gulácsi Péter és Willi Orbán fémjelezte RB Leipzig madridi vendégjátékát az Atletico katlanjában.

Mert az egy pillanatig sem kérdéses, a futball-biznisz és minden körülötte egy üzleti vállalkozás, ugyanakkor az új Bajnokok Ligája módi bevezetése eddig nem látott kihívások elé állítja a magyarországi futballbarátokat is.

Sportos megoldás

A közvetítési jogok másik csomagját birtokló cégcsoport folytatja a hagyományokat, és az első fordulóból szeptember 17-19. között összesen 10 mérkőzést közvetít élőben a Sport1 és a Sport2. Többek között a 2024-es BL-döntő két résztvevője, a Real Madrid és a Borussia Dortmund is látható lesz a televízióban a Juventus, a Bayern München, a PSG, a Leverkusen és a Barcelona mellett. 

 

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
grün
2024. szeptember 16. 21:11
bl-t nem nézünk, csak pl-t…
Robi54
2024. szeptember 16. 13:41
Tekintettel arra,hogy magyar csapat nem érdekelt a BL-ben,engem nem érdekel.
budzsak
2024. szeptember 16. 09:03
Ez a formátum igazságosabb - és nehezebb. Én igazából a sakkban használt svájci rendszert vártam. Az annyival "jobb", hogy gyakorlatilag a csapatok az aktuális formája alapján sorsol. Annyiban "rosszabb", hogy minden egyes meccs előtt sorsolni kell és nem lehet előre tervezni (szállodafoglalás, utazásszervezés stb.) Ami itt nagyon tetszik az az, hogy az 1. kalapban lévő is ugyanannyi első kalapban lévővel játszik, mint a többiek.
daermon
2024. szeptember 16. 08:51
Szerintem ez a formátum érdekesebbé teszi az 1. kört. Mondjuk nem lesz nehéz. Persze majd a gyakorlat megmutatja igazam van e. A stream meg... Ez egy prémium termék. Az rtl megvette és úgy gazdálkodik vele ahogy gondolja. Ezt tudomásul kell venni. Szerencsére a világ nem olyan, h. csak ők streamelik :D
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!