Ilyen, amikor csak a pillanatnak élnek: íme, a paralimpia legmeghatóbb története!

2024. szeptember 15. 06:18

Látássérülés, agydaganat, majd világcsúcs – a német úszó elképesztő mélységekből kapaszkodott vissza, és újra aranyérmet ünnepelhetett.

2024. szeptember 15. 06:18
Szabó Péter

Fotó: Bernd von Jutrczenka/dpa via AFP

Egy hete ért véget a párizsi paralimpia, amelyen a magyar küldöttség ismét kiemelkedően teljesített: 39 sportolónk 13 sportágban és 68 versenyszámban állt rajthoz. Augusztus 28. és szeptember 8. között versenyzőink 5 arany-, 6 ezüst- és 4 bronzérmet nyertek – ezzel az összetett éremtáblázat 26. helyén zártunk.

Ezt is ajánljuk a témában

A paralimpiai játékok a nemes versengés és a kiemelkedő teljesítmények mellett azért is csodálatos, mert rendkívüli élettörténetekre irányítja rá a fókuszt: az idei világeseményen a legmeghatóbb talán Elena Semechin, leánykori nevén Elena Krawzow paralimpiai úszóhoz kötődik.

A német sportoló aranyérmet szerzett a 2021-es paralimpián, ezt követően szinte szó szerint megjárta a poklot, majd idén ismét bajnok lett – ráadásul világrekorddal!

Elena Semechint hét évesen elvesztette látásának nagy részét egy örökletes betegség miatt, de 13 évesen elkezdett úszni, mivel rendkívüli módon vonzotta a szabadság érzése, illetve a sport nyújtotta új kihívás. A látássérülése miatt az SB12 kategóriába sorolták be. Három évvel ezelőtt, a tokiói paralimpián nyerte első ötkarikás aranyérmét, majd nem sokkal később, egészen pontosan néhány héttel ezt követően szörnyű hírt kapott: 2021 októberében agydaganattal diagnosztizálták. Két nappal az elkerülhetetlen berlini agyműtét előtt, 2021 novemberében férjhez ment a szerelméhez és egyben 2015 óta az edzőjének számító, Phillip Semechinhez.

Semechin műtétjét sikeresnek minősítették a szakemberek, ezt pedig 13 kemoterápiás kezeléssorozat követte. Az úszónő úgy fogalmazott, ez a folyamat új emberré változtatta. Elszántságát jól jelzi, hogy a kimerítő kezelés ellenére a német lány tovább edzett, két ezüstérmet nyert a 2022-es világbajnokságon, majd hat hónappal az utolsó kemoterápiás kezelés befejezése után aranyérmet szerzett a 2023-as manchesteri világbajnokságon.

A sportolónő elismerte, nem tudja, hogy a rák visszatér-e a szervezetébe, de ő és férje, Phillip úgy döntött, a betegség után nem foglalkoznak semmi mással, csak a pillanatnak élnek.

Ezt is ajánljuk a témában

Semechin a német televíziónak a közelmúltban adott interjújában képtelen volt visszatartani a könnyeit, a beszélgetés közben elhatalmasodtak rajta az érzelmek. A 30 éves lány, aki második paralimpiai aranyát szerezte meg Párizsban a 100 méteres mellúszásban, ráadásul 1:12,54-es világcsúccsal, visszaemlékezett a 2021-es tokiói játékokon szerzett aranyérme óta megtett útjára és a megvívott csatákra – írja a Tagesspiegel.

„Bebizonyítottam magamnak, hogy gyorsabb tudok lenni, mint a gyötrelmes diagnózis előtt. Ezúttal nem másokkal, hanem magammal versenyeztem. Remélem, hogy bátorító példaként szolgálhatok másoknak, hogy soha ne adják fel, és olyan dolgokat érjenek el, amelyeket korábban lehetetlennek tartottak” – tekintett vissza a kazahsztáni születésű német sportoló.

Semechin bevallotta, nem volt benne biztos, hogy felépülhet-e a rákból, de úgy érzi, a története a pozitivitás és a rugalmasság erejének a bizonyítéka.

Az úszónő az interjúban felidézte a rákdiagnózisa utáni keserű napokat, szörnyűnek minősítve azt az időszakot, amelyet követően csak lassan sikerült talpra állnia. Úgy fogalmazott, egyszerűen azt sem tudta elképzelni, hogy visszatérjen korábbi sportos életformájához. Mint hozzátette, férjének és egyben edzőjének, illetve az őt körülvevő támogató csapatnak igazán hálás, amiért tartották benne a lelket a legsötétebb időszakban és segítettek elérni céljait.

A tokiói és párizsi aranyérem további inspirációt jelent Semechin további paralimpiai pályafutásához, az úszónő azt fontolgatja, hogy a 2028-as Los Angeles-i játékokon is elindul majd.

Nem tudjuk, mikor térhet vissza a rák. Az orvostudomány 12 éves ciklust valószínűsít, de lehet akár hamarabb is. Csak élünk napról napra, megéljük a hétköznapi pillanatokat, boldogok vagyunk, és folytatjuk az edzéseket”

– engedett bepillantást az életükbe edzője, férje, majd viccesen hozzátette, hogy nem aggódik szeretett szakálla miatt – hiszen lesz még ideje visszanőni a 2028-as játékok előtt. Felesége kérésének megfelelően ugyanis Phillip azt tervezi, hogy leborotválja a szakállát – ezt kérte Elena a paralimpiai világrekordjáért cserébe.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Itt a Mandiner PRESSZÓ: legyen részese új műsorunknak szeptember 23-án!

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gubbio
2024. szeptember 16. 05:24
Nem elég, hogy a megkergült nyugati világ nagy részét szellemileg sérült, nemiségükben megtévelyedett homunculusok vezetik, mert egészséges ember demokratikusan ki van zárva abból, hogy politikai vezetői pozícióba válasszák - itt van a ránk kényszerített Paraolinpia, ahol nyomorékok magasugranak, végtagjaikban megcsonkultak gyorsúsznak, vakok labdarúgnak. Alapjában véve "mindenki" rendelkezik vmilyen rendellenességgel, akár szellemi, akár testi téren. Tehát indítani kellene (pl.) úszóversenyt külön azoknak, akiknek 1 ujja hiányzik, külön azoknak, akiknek 2, és így tovább. Így minden testi-szellemi sérültet egy demokratikus aranyéremhez lehetne juttatni. Ahogyan a női létet aláaknázták azzal, hogy férfi is "lehet" nő(vé) - és viszont, uúgy elbagatellizálták az Olimpiát azzal, hogy párhuzamos olimpiát hoztak létre. Fogytékosok igenis sportoljanak, de ne ugrasszák őket egymásnak az Olimpia neve alatt. Apropó, az algériai bokszolónak miért nem indítottak transzgender kategóriát?
alexandrosz-2
2024. szeptember 15. 22:33
Koldusvircsaft. A nyomorék koldus pedig pofátlan, olimpikonként, élsportolóként hazudozik magáról. Mindent elmond erről a karikatúra olimpiáról, hogy több érmet osztanak ki egymásnak az ezen élősködők, mint a világ legjobbjai. Még mielőtt a sok zsideszes jóember gyógyszere elgurulna: dolgozzanak, sportoljanak, éljenek boldogan, de ne hazudják és mímeljék élsportnak azt a koldusvircsaftot, amit művelnek, főleg pedig ne kapjanak érte pénzt, míg az iskolai-, és a gyereksportra sem fordít a társadalom hozzájuk képest lószart se. Rendezzenek elmebetegeknek sakkbajnokságot és dicsekedjenek azzal is! Ha valóban kiváló sportolók, akkor álljanak helyt rendes versenyekben, ne szánalmas koldusvircsaftban, amint Takács Károly, vagy mint Vitéz Halassy Olivér, akik valóban a legjobbak között lettek a legjobbak!
paracelsus-2
2024. szeptember 15. 08:52
Elismerésre méltó, megható történetek, de az egésznek köze nincs a sporthoz.
states-2
2024. szeptember 15. 07:44
Nem tudom, ki hogy van vele, de engem a hideg kiráz ettől a groteszkolimpiától, igen, a fogyatékkal élőknek lehetőséget kell biztosítani a sportolásra, de különbözőképpen sérült embereket versenyeztetni antihumánus állatság. És hagyjuk a hülye kategorizálást, mert nincs két egyformán sérült ember, ettől még groteszkebb az egész műcirkusz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!