Hálás angol világsztárok: egykori ír válogatottként szúrtak ki korábbi társaikkal (fotók)

2024. szeptember 08. 17:52

Különleges mérkőzés: Jack Grealish és Declan Rice is betalált Dublinban – a hazai szurkolók legnagyobb bánatára.

2024. szeptember 08. 17:52

Fotó: Paul Faith/AFP

A magyar válogatott parádés játékának is köszönhetően az Eb-döntős angol labdarúgó-válogatott a Nemzetek Ligája előző kiírásában kiesett a legjobbak közül, így az aktuális sorozatban csak a B-Ligában szerepelhet. A nyitányon rögtön egy pikáns meccs várt a „háromoroszlánosokra”, Írországba látogattak Kane-ék (júniusban Szoboszlaiék is jártak Dublinban), amely nem csak a „brit” belharc miatt, de az ideiglenesen kinevezett szövetségi kapitány és több játékos miatt is különleges alkalmat jelentett. Mint ismert, a zsinórban második elveszített Eb-finálé után Gareth Southgate lemondott a szövetségi kapitányi posztról, végleges utódját álláshirdetés megjelentetésével kívánja megtalálni az angol szövetség, egyelőre azonban nem járt sikerrel.

Ezt is ajánljuk a témában

Az utódja Lee Carsley lett, aki az angol U21-es válogatott kispadjáról tette át székhelyét a felnőtt csapathoz. A szakember játékosként az ír válogatottal megjárta a 2002-es világbajnokságot, 40-szer húzhatta magára a nemzet zöld mezét. Most az angol szövetségi kapitányi bemutatkozására került sor Dublinban.

Némileg hasonló utat járt be az angolok két sztárja, Jack Grealish és Declan Rice is. Mindketten szerepeltek az ír válogatottban.

Grealish 2011 és 2014 között az írek korosztályos csapataiban játszott, míg Rice 2015 és 2018 között – utóbbi a felnőttek között is bemutatkozhatott, mielőtt a zöld mezt az angolok szerelésére cserélte.

Ezt is ajánljuk a témában

Hogyan lehetséges mindez? Mindketten ír származásúak nagyszüleik révén. A Manchester Cityben futballozó Grealish anyai nagyapja Dublin megyéből, apai nagyapja Gortból, Galway megyéből, apai nagyanyja pedig Sneemből, Kerry megyéből származik. Emiatt játszott évekig ír szerelésben utánpótláskorú labdarúgóként.

Az Arsenalban szereplő Declan Rice ugyan Londonban született és nevelkedett, de apai nagyszülei neki is Írországból származnak, Douglasból, Cork megyéből. A középpályást 2017-ben még az év U17-es játékosának választották az írek, majd néhány nappal a Premier League-ben való bemutatkozása után, behívták az ír válogatott keretébe is. Ekkor még nem, de 2018. március 23-án, Törökország ellen már debütált a felnőttek között. Még az év augusztusában Martin O'Neill azonban kihagyta a csapatból, miután Rice azt fontolgatta, hogy a továbbiakban angol színekben szeretne játszani. Nos, a többi már történelem, ennek azonban most lett aktualitása, szombaton ugyanis Rice és Grealish is gólt lőtt Dublinban – az ír szurkolók legnagyobb bánatára.

Sosem akartam ünnepelni. A nagyszüleim már nincsenek itt, de azt hiszem, tiszteletlen lett volna velük szemben, ha örülök a gólomnak”

– fogalmazott a meccs után Declan Rice, aki a gólja mellett egy gólpasszt is adott, az angolok pedig ezzel 2–0-ra nyertek idegenben.

Rice mentségére legyen mondva, látványosan elnézést kért a hazai lelátó népétől.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!