Szokatlan foltok a bőrön: mi az a köpölyözés, amit az olimpikonok is alkalmaznak?

2024. augusztus 10. 20:37

Az ősi kínai módszer célja a véráram fokozása.

2024. augusztus 10. 20:37

Nyitókép: Nicolo Martinenghi az olimpián. Oli SCARFF / AFP

Furcsa foltokat lehet észrevenni egyes sportolók testén a most zajló párizsi olimpián, így például a 100 méteres mellúszást megnyerő olasz Nicolo Martinenghi bőrén is ilyeneket lehetett látni. Azonban nem ő az első sportoló, akin ilyen, szinte zúzódásokra emlékeztető foltok tűnnek fel. Az úszó Michael Phelpsen is fel lehetett korábban fedezni ezeket csakúgy, mint a futballista Karim Benzemán és a bokszoló Floyd Mayweatheren. A foltok azonban nem más, mint az ősi kínai módszer, a köpölyözés eredményei – írta cikkében az euronews.com.

Amit a csészeterápiáról tudni kell 

A terápia célja nem más, mint a véráramlás fokozása, a technikát gyakran alkalmaznak a fájdalom és a gyulladás enyhítésére a test konkrét részein. 

A hagyományos módszer lényege, hogy egy csészébe például alkoholt, gyógynövényeket vagy papírt tesznek, és azt meggyújtják. Amikor a tűz kialszik, a csészét fejjel lefelé a bőrre helyezik, vákuumot létrehozva.

A vákuum hatására a bőr megemelkedik, és segít kitágítani az ereket körülbelül 5-10 percig.

Ezt az ősi gyógymódot Kínában, Egyiptomban és más közel-keleti kultúrákban már hosszú évek óta alkalmazzák, többek között fájdalom, szédülés és menstruációs panaszok kezelésére. Sőt, ahogy a cikk megjegyzik, a terápiát még Mohamed próféta is  „legjobb gyógymódok" egyikeként említi.

Megoszlanak a vélemények

Bár a kezelést gyakran reklámozzák azzal, hogy méregteleníti a szervezetet, enyhíti az izomfájdalmakat, sőt segít a stressz és a szorongás kezelésében, 

az orvosok véleménye megoszlik a köpölyözés hatékonyságát illetően.  

Jelenleg ugyanis kevés tudományos bizonyíték van az előnyeire. 2023-ban egy tanulmány – amely értékelte a terápia hatásait a mozgásszervi és sportrehabilitációban – arra jutott, hogy bár a köpölyözés alacsony vagy közepes hatással jár a vizsgált szegmensekben, mégis hasznos lehet, mivel csökkenti a fájdalomszintet és javítja az érintett terület vérellátását.

A jelentésből kiderült, hogy a mellékhatások előfordulása nagyon alacsony: a leggyakoribb a testen hagyott nyomok, amelyek a kezelés után ugyanakkor akár hét napig is láthatóak maradnak.

Azonban – mint a nem hagyományos orvosi gyakorlatok esetében gyakran – a tudományos közegben is megoszlanak a vélemények a köpölyözésről. Az olimpiai játékoknak otthont Franciaországban a masszőrök és fizioterapeuták nemzeti szövetsége 2021-ben betiltotta a köpölyözés alkalmazását, miután álláspontjuk szerint a bizonyított előnyök nem ellensúlyozzák az alkalmazással járó kockázatokat.

 

Itt a Mandiner PRESSZÓ: legyen részese új műsorunknak szeptember 23-án!

Összesen 58 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
stormy
2024. augusztus 11. 01:31
"Az ősi kínai módszer célja a véráram fokozása." a lónak a faszát. azt. a középkorban volt "gyómód" az érvágás. a sebre rakták ez üvegcsét hogy a vákuum kiszivja a vért. miután kiderült hogy tudományosan alaptalan a "gyógymód" elfelejtődőtt. majd később ujra elkezdték a kuruzslók használni mivel tökéletes parasztvakítás.
sentimental
2024. augusztus 11. 00:04 Szerkesztve
Általában azért csinálják, mert nem kell túl sok erőt kifejteni vele ,mint a masszírozással, és jó sok pénzt kérhetnek el érte. Mikor gizi masszírozott, mindig megkérdezte ,mikor szöszmötölt a hátamnál, ilyen kényesen ,és lassan, hogy: "fáj?" -öhöm ,nem is éreztem semmit sem(gondoltam magamban), izé-Nem! Aztán ezt akarták rámlőcsölni ,vagy ilyen elektromos árammal sokkolni
2024. augusztus 10. 22:36 Szerkesztve
A köpölyözést Európában az ókortól a XX. sz elejéig, közepéig alkalmazták. Van jobb! Azok a „gyógyító eljárások”, „gyógyszerek” amelyek a hatása a régóta tartó használaton alapul, azoknak nem sikerült kimutatni a hatékonyságát.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!