Knézy Jenő: Apu szerette a magyar futballt, azért volt kritikus vele szemben

2024. augusztus 17. 14:21

Augusztus 19-én lenne 80 éves idősebb Knézy Jenő, a legendás sportriporter, ám 21 éve nincs közöttünk. A fiával, Knézy Jenővel emlékezünk rá.

2024. augusztus 17. 14:21
Sal Endre
Sal Endre

Nyitókép. Nyolcan éve született Knézy Jenő, ám 21 éve már nincs közöttünk. Fotó: MTI/Földi Imre.

Mezőgazdasági gépészmérnökként végzett, ám a sport volt a mindene, így mikor jelentkezett a Magyar Televízió Pályabelépő című sportriporteri tehetségkutatójára, minden eldőlt. Évtizedeken át közvetített sportot, a Jó estét, jó szurkolást! kifejezés pedig a védjegye lett. Csupán 59 éves volt, mikor 2003-ban elhunyt. Fia, Knézy Jenő szintén népszerű sportriporter lett, az MTVA munkatársa és mint ahogy a Mandinernek elmondta, az édesapja azóta is ott él benne és ha döntést kell hoznia, mindig felteszi magában a kérdést, vajon az édesapja mit csinálna abban a helyzetben. „Mikor az ember idősödik, és én is elmúltam már ötven éves, felértékelődnek a szülői, nagyszülői útravalók, azok a gondolatok, amelyeket tőlük kaptunk. 

Apuval is így vagyok. Egyre inkább letisztul bennem, hogy milyen volt. Egyenes, gerinces ember, aki az elveihez a végtelenségig ragaszkodott, pedig nehéz történelmi korszakokat élt át” 

– mondja Knézy Jenő. 

Knézy Jenő munka közben. A fénykép 1971-ben készült. Fotó: Fortepan/Rádió és Televízióújság

Knézy Jenő 1944-ben született Nagyváradon, a háború poklában. Gyerekként látta a felemelő 1956-os forradalmat, ellenpontként a kommunista rémuralmat, és az élete nagy részét a Kádár-féle szocializmusban töltötte. „Mégis egyenes gerinccel tudott minden áldott nap felkelni és bemenni a Magyar Televízióba” – folytatja Knézy Jenő, aki ma már azt is érti, mikor fiatal volt, miért mondta neki az édesapja, hogy melyik könyvvel kezdje Márait… Habár 21 éve nincs közöttünk, a kiváló sportriporter fia szerint az emberek szerencsére nem hagyják, hogy a felejtés homályába vesszen az édesapja munkássága. „Minden nap többször is oda jön valaki hozzám, hogy elmondja, milyen jó riporter volt az édesapám és mennyire sajnálják, hogy már nem lehet velünk. Sokszor hallok személyes, kedves történeteket róla, és ez jó, megnyugtató. 

Apu folyamatosan jelen van és bennem is tovább él, és az életben bármilyen döntést hozok, mindig arra gondolok, ő mit mondana, hogyan értékelné a helyzetet.” 

Ezt is ajánljuk a témában

A kis Knézy élsportoló volt, kosárlabdázott és többször is megesett, hogy az édesapa a fia mérkőzését közvetítette a televízióban. Nem akarta, de végül rábeszélték. „Három ilyen tévés meccs volt, de megnehezítettem a helyzetét, mert mindhármon viszonylag jól játszottam. 

Tudom, hogy belül szétvetette a büszkeség, de nagyon vigyázott rá, hogy ebből semmit ne érezzen a tévénéző. Így fordult elő, hogy mikor dobtam egy hárompontosat, csak annyit mondott visszafogott stílusban: Knézy dob, hárompontos.” 

Az apa után a fia is hosszú tévés karriert épített, a fiatalabb Knézy 1996-ban kezdte tévés pályafutását, lassan harminc éve ül a mikrofon mögött. Anno az édesapja biztatta, hogy vágjon bele. „Nagyon jól tudta, hogy az életem a sport. Akkor is büszke volt rám és szerintem most nagyon büszke lenne, hogy ilyen hosszú ideje szerepelek televíziósként” – mondja Knézy Jenő. 

Knézy Jenő lassan 30 éve lépett édesapja nyomába, azóta sportriporter. Fotó: MTI/Kovács Tamás

Idősebb Knézy Jenő a közvetítések során sokszor kritikus volt, különösen a magyar labdarúgást korholta, tegyük hozzá, joggal. A fia szerint az édesapja minden teljesítményt méltányolt, ha valaki úgy szenvedett vereséget, hogy közben mindent megtett a pályán. „A magyar futballra sem azért volt mérges, mert nem szerette. Ellenkezőleg, szerette a futballt, de 

zavarta, hogy a futballközeg nem akarja a fejlődést, nem akar változtatni, egyenes emberként képtelen volt megbékélni azzal a nihillel, amely akkoriban a labdarúgást körbe lengte. 

Pedig nagyon tudott örülni a focisikereknek. Az egyik legendás közvetítése, amelyet ma is sokan idéznek, 1995-ben, a Grasshopper-Ferencváros BL-meccshez kötődik. Biztosan sokan emlékeznek rá, milyen boldogan kiáltotta az éterbe, mikor Vincze Ottó belőtte a harmadik Fradi-gólt.” Augusztus 19-én, idősebb Knézy Jenő 80. születésnapján fia az édesanyja társaságában ott lesz a Farkasréti temetőben. Együtt emlékeznek arra az emberre, aki kiváló riporter volt, szerető férj, jó apa és nem utolsó sorban egy egyenes ember…

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 85 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tailor
2024. augusztus 17. 19:59
" Dr. Zamecsnik Péter, a sportriporter volt feleségének az ügyvédje a Tv2 Mokka című műsorában azt mondta: a sportriporter a földön fekvő feleségét mezítláb közepeset el nem érő erővel megrúgta. Több orvosszakértői jelentés készült arról, ügyfelemnek eltört-e az állkapcsa – tette hozzá. Az ügyvéd arról is beszélt, hogy a tettlegességig fajuló vita kirobbanásakor Knézy és felesége már rossz viszonyban volt. Miután a vádlott bántotta nejét, a lánya védelmére, a helyszínre sietett az apja. Amikor magyarázatot akart kapni az erőszakos cselekedetre, ahogyan Zamecsnik fogalmazott, Knézy „vele szemben sem viselkedett európai módon”. " 24.hu 2014.04.09
Obsitos Technikus
2024. augusztus 17. 19:50
A vén patkány meg még mindig él..
altona-2
2024. augusztus 17. 19:21
Vitray a legjobb! Kussolt, csak a neveket mondta, nem azt, hogy mit gondol a focista, mint a krézijenő.
kunfia1
2024. augusztus 17. 18:11
Az öreg Knézy mintha ellendrukker lett volna... Már nem emlékszem, hanyas VB, csak arra, hogy Knézy szuperlatívuszokban beszélt a meccsekről, de nem voltak jók, viszont annál jobb magyar meccset, meg degradált... A VB-n ketten közvetítettek Vitrayval, aki az egyiken megjegyezte, nem látja itt a fene nagy színvonalat akkor sem, ha más meg látni véli.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!