Iman Helif ügye a bizonyíték arra, hogy a sportot is bekebelezte a globális hisztériaipar

2024. augusztus 22. 06:51

Az Iman Helif-ügy is feliratkozott a nyilvános boszorkányüldözések legújabb kori listájára.

2024. augusztus 22. 06:51
null
Kele János
Kele János
24.hu

Nyitókép: Peter Cziborra

„Nincsen sport politika nélkül, és mivel manapság nincsen politika hisztéria nélkül, hát az Iman Helif-ügy is feliratkozott a nyilvános boszorkányüldözések legújabb kori listájára. Az eseten mindenki veszített, de a legnagyobbat a társadalom, amely képtelen volt megfékezni a globális hisztériaipar újabb területfoglalását. 

Időről időre fölvetődik – nemcsak a magyar, de a nemzetközi nyilvánosságban is –, hogy a sportban semmi keresnivalója a politikának. Igen ám, de mit is jelent valójában a politika? Közös dolgaink intézését, azaz lényegében a közéletet, vagyis azoknak a vitáknak, történeteknek és elbeszéléseknek az összességét, amelyek meghatározzák az egyes társadalmakban külön-külön vagy egymással összefüggésben fontosnak számító ügyeket és témákat.

Ezt is ajánljuk a témában

Könnyű belátni, hogy mindebből lehetetlen kihagyni a sportot, hiszen a sport népszerűségét, jelentőségét alapjaiban határozza meg az a szociokulturális miliő, amelyben létezik – na pláne az a nyilvánosságszerkezet, amelyen keresztül az eseményei eljutnak a nézőkhöz, szurkolókhoz, fogyasztókhoz. Ne menjünk messzire, és kezdjük mindjárt azzal, hogy a sport a népek, nemzetek, országok közötti versengés békés keretrendszerének egyik legfontosabb huszadik századi szimbólumává vált: a legtöbb történés, eredmény és mérkőzés ezen a jelentésmezőn belül értelmeződik benne.

Lásd még, továbbjutott a magyar csapat, tizenkilenc érmet szereztek a magyarok a párizsi olimpián, Magyarország kijutott a labdarúgó Európa-bajnokságra. Könnyű belátni, hogy az uralkodó társadalmi percepció szerint a sport egy közösségi erőfeszítés manifesztuma, az eredményeken és az eseményeken, valamint az azokra adott reakciókon keresztül pedig arról vall, milyenek vagyunk mi, és milyen a társadalom, amelyben élünk.

Ezt is ajánljuk a témában

A politika – könnyen belátható okokból – időtlen idők óta két kézzel kapkod a szimbolikus jelentéssel felruházható ügyek után. A sport azért is lett össztársadalmi szinten kiemelkedően népszerű, mert képes többet jelenteni annál, mint hogy xy 654 centimert ugrott, q legyőzte z-t, w pedig harmadik lett lólengésben. Nem, nem azt akarom ezzel mondani, hogy a sportban elért eredményeknek ne volna önértéke, csupán azt, hogy a sport népszerűségének és jelentőségének óriási hányadát adja ki az a szimbolikus tér, amelybe a társadalom belehelyezi ezeket az eredményeket. Ha pedig belehelyezi, akkor nem érdemes meglepődni azon, hogy a politika óhatatlanul és elkerülhetetlenül reagál rá. Vagy, ha másképp tetszik: fölhasználja saját céljaira.”

***

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 61 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pulsarito
2024. augusztus 23. 16:10 Szerkesztve
Boszorkányüldözés, hát persze! Nem az a probléma, ha egy - mondjuk így - egészségügyi okokból a női mezőnyben egyébként eltiltott ember indulhatott a nők között az olimpián, hanem az, ha ezt szóváteszik! Akkor ez már boszorkényüldözés! Továbbá levezeti, hogy a sportban igenis van helye a politikának! Persze ez csak akkor igaz, ha az oroszokat kell démonizálni, vagy az lmbtq-t és a woke-ot kell propagálnI! Kíváncsi lennék, ha holnaptól valamelyik magyar csapat vagy versenyző mondjuk Romániában Egész-Magarországot ábrázoló zászlóval a menne ki a nézők elé, hogy mennyi időre tiltanák el "gyűlöletkeltés" miatt! Mint ahogy gyűlöletkeltő a "White Lives Matter" felirat is, sőt az "All Lives Matter" felirat is! Erre válaszolj kicsi huszár!
Martell 2
2024. augusztus 23. 00:37
Jól van Janika, anyukád is azt mondja nincs tökfejed és nem vagy szellemi fogyatékos.
google-2
2024. augusztus 22. 19:55
Nem a politika, hanem csak az lmbtq ideológia tarolta le a sportot. És ez nem közügy, egyáltalán nem az.
anonymtalan2
2024. augusztus 22. 15:08 Szerkesztve
Többször volt már, hogy "Kell e János?". NEM! Nem kell!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!