Megszólalt a hatalmas botrányt okozó transznemű sportoló

2024. augusztus 21. 06:45

A transznemű futó kijelentette, hogy egyfajta szimbólumként tekint saját magára.

2024. augusztus 21. 06:45
null

Nyitókép forrása: Az Xtra Time Youtube-oldala

Augusztus 28-án kezdetét veszi a párizsi paralimpia, ahol először állhat majd rajthoz transznemű sportoló: a férfiként született, de ma már nőként versenyző Valentina Petrillo. Az olasz futó indulása azonban komoly vitákat gerjesztett a sportvilágban. Egy riválisa szerint Petrillo jogtalan előnyhöz juthat vele szemben, míg egy nemzetközi sportjogász és számos feminista szervezet is tiltakozott a részvétele ellen. Petrillo a kritikákra reagálva most megszólalt, és kijelentette, hogy egyfajta szimbólumként tekint saját magára – írta meg a Magyar Nemzet.

A párizsi olimpia még csak nemrég zárult, de „a transznemű sportolók kérdés” máris újra a középpontba került. A nyári játékokon is hasonló botrány kerekedett az algériai Imane Helif és a tajvani Lin Ju-Ting aranyérmei kapcsán, akik férfiakra jellemző biológiai tulajdonságokkal rendelkeznek, mégis a női mezőnyben versenyeztek. Most a paralimpia is hasonló helyzet elé néz, de Valentina Petrillo esetében a helyzet jóval egyértelműbb:

ő valóban férfiként született, és most nőként indulhat.

Petrillo, aki látássérült, 2019-ben esett át nemváltáson, aminek a keretében hormonkezelést is kapott. Az 50 éves sportoló a női T12-es kategóriában 200 és 400 méteres síkfutásban versenyez majd. A versenyző 2023-as világbajnokságon már bronzérmet is szerzett a nők között, ám sokak szerint az áttörő sikerei épp a nemváltása után következtek be. A brit maratonfutó, Mara Yamauchi, szkeptikus hangvételű kérdésével reflektált Petrillo teljesítményére: „Hány 49 éves szerezne érmet világszinten?”

A Daily Mail információi szerint Petrillo korábban a férfiak között versenyzett, ahol tizenegy országos bajnoki címet nyert a T12-es kategóriában. Jelenlegi indulása a női mezőnyben azért lehetséges, mert a jelenlegi szabályozás szerint, ha valakit jogilag nőként ismernek el, akkor jogosult a női kategóriában versenyezni. Ez azonban ellentmond az atlétikai világszövetség 2023 márciusában hozott döntésének, amely megtiltotta a transznemű sportolók részvételét a női mezőnyben.

Egyszerűen igazságos, hogy mindannyian a saját nemünkben fejezhetjük ki magunkat. A sportnak meg kell tanítania minket az elfogadásra, ami alapvető érték az emberi boldogsághoz

 – fogalmazott a transznemű sportoló, majd hozzátette, hogy „történelmi tény, hogy az első transznemű nőként részt vehetek a paralimpián, az elfogadás fontos szimbóluma”.

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 140 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
alexandrosz-2
2024. szeptember 03. 17:09
Koldusvircsaft. A nyomorék koldus pedig pofátlan, olimpikonként, élsportolóként, nöként is hazudozik magáról. Mindent elmond erről a karikatúra olimpiáról, hogy több érmet osztanak ki egymásnak az ezen élősködők, mint a világ legjobbjai. Még mielőtt a sok zsideszes jóember gyógyszere elgurulna: dolgozzanak, sportoljanak, éljenek boldogan, de ne hazudják és mímeljék élsportnak azt a koldusvircsaftot, amit művelnek, főleg pedig ne kapjanak érte pénzt, míg az iskolai-, és a gyereksportra sem fordít a társadalom hozzájuk képest lószart se. Rendezzenek elmebetegeknek sakkbajnokságot és dicsekedjenek azzal is! Ha valóban kiváló sportolók, akkor álljanak helyt rendes versenyekben, ne szánalmas koldusvircsaftban, amint Takács Károly, vagy mint Vitéz Halassy Olivér, akik valóban a legjobbak között lettek a legjobbak!
Kopaszpapa
2024. augusztus 22. 07:04
Csak az az algír torzszülött jut megint eszembe, a kepaz interneten, ahogy az a beteg mohamedán szarkupac ül az öltözőben, és a korulotteoltozo lányokat nézegeti... Beteg világ ez, egy magát elfogadni képtelen kripli tart oktatást az elfogadásról!
fogas paduc
2024. augusztus 21. 08:55 Szerkesztve
Ez az idióta beszél az elfogadásról, amikor ő saját maga nem tudja saját magát elfogadni! Képzeljük el, hogyha egy oroszlán gazellának képzelné magát, a gazellák biztosan nem lennének elfogadóak. Mondjuk az ellenkező esetben a probléma gyorsan megoldódna....
kir2vik
2024. augusztus 21. 08:55
2Egyszerűen igazságos, hogy mindannyian a saját nemünkben fejezhetjük ki magunkat." Ez itt a probléma. Hogy transznemű, tehát a transzneműek között kellene kifejeznie magát. A nők pedig a nők között, a férfiak a férfiak között.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!