Hihetetlen dráma és igazságtalanság: kettős emberelőnyökkel nyert a magyar pólósok ellen a címvédő!

2024. augusztus 06. 20:34

Döntőnek beillő párosítás: a februári világbajnokság arany- és ezüstérmese küzdött meg egymással. Nem ezt érdemeltük...

2024. augusztus 06. 20:34
MAGYARI Alda
P. Fülöp Gábor

Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

***

A felemásan sikerült (3. hely) csoportkör után tiszta lappal, de az előző három olimpia aranyérmesével szemben kezdte meg az egyenes kieséses szakaszt a magyar női vízilabda-válogatott. Azért, mert az amerikaiak sem verhetetlenek, kikaptak a spanyoloktól, és lettek másodikok. Azonban nem árt rögzíteni: kieséses szakaszban 2008 óta nem tudta senki megverni őket, akkor a fináléban alulmaradtak. Amibe kapaszkodhatunk, Tokióban nyertünk ellenük a csoportkörben, ahogy idén nyáron is egy felkszülési tornán – az Egyesült Államokban!

1. negyed: bátor kezdés

15 ezer (!) szurkoló a lelátókon a La Defense Arénában, ahol a vasárnap még az úszóversenyeket rendezték. Vályi Vanda elhozza a labdát, Garda Krisztina lapos lövését fogja Ashleigh Johnson, a női mezőny „férfias” kapusa. a bejátszásukat elhalásszuk, emberelőnyből faragó Kamilla vállalkozik, simán blokkolják. Megint jól védekezünk, elöl Leimeter Dóra próbálkozik jobbról bal kézzel, a kapufára üti az amerikai világklasszis. A lécre ejtenek az egyelőre óvatos amerikaiak, a jobb kapufát találja telibe szabaddobásból Keszthelyi Rita – ez nem Johnsonon múlott...

És – több mint 5 perc elteltével – a miénk az első gól! Garda Krisztina ezúttal elpattint a kapus keze alatt, 1-0.

Közel 6 perc játék után egyenlít az USA: Maggie Steffens helyez egy keresztpassz után kapásból a jobb sarokban, nem tudtunk rendeződni, 1-1. Nem sokáig, a végletekig kijátszott helyzetből Leimeter Dóra beúszik, és beteszi a labdát 1,5 méterről a kapujukba, had pihenjen ott, 2-1. 

Zzeniális védekezés, blokkolunk, amikor közvetlen közel kerül lövőhelyzetbe Musselmann.

LEIMETER Dóra
Nanterre, 2024. augusztus 6. Leimeter Dóra (b) és az amerikai Maddie Musselman a 2024-es párizsi nyári olimpia női vízilabdatornájának negyeddöntőjében játszott Magyarország-Egyesült Államok mérkőzésen a Párizs melletti Nanterre-ben lévő Paris La Défense Arénában
MTI/Czeglédi Zsolt

2. negyed: fordít az ellenfél

Adam Krikrian lányai nyerik a ráúszást. Emberelőnyt is kapnak, de Magyari Alda bravúrral védi a rövid saroknál Maddie Musselman szélről leadott lövését. Garda távoliját jobb kézzel eléri Johnson, nálunk jó a blokk. Újabb bravúrok az amerikai kapustól: Kurucz-Gurisatti Gréta távoliját, majd Vályi Vanda négyméteres, jobbról pattintottját is hatástalanítja. Velünk meg a léc van sokadszor...

Két magyar fórhoz képest az amerikaiak az ötödiket (!) kapták: a rövid oldali kapufától be is húzta közelről Tara Prentice, 2-2. 

Parkes Rebecca próbálkozik centerből két emberrel a nyakán, nincs ítélet és erő sem marad a lövésre, amire kiúszik Johnson, így elakad benne. És még kettő nagyot fog, nem tudjuk átlőni a színes bőrű kapust!Van nekünk is kiváló kapusunk, Magyari Alda a lécre üti Ryann Neushul életerős bombáját. Nagy esély, emberelőny, középről Gutrisatti nem helyezi jól, alkarral véd a kapus, az ellenakcióból Jewel Roemer betalál, először vezet az USA, 2-3. 

Bátor, de „betakarják” Faragó Kamillát, aki előkészítetlenül vállalkozik. Ez a jelenet azt is érzékeltette: mennyire nehéz egyáltalán lövőhelyzetet kicsikarni...

3. negyed: nem hagyjuk magunkat

Vályi Vanda begyújtja a rakétákat, mi támadhatunk. Parkes hoz egy fórt, Johnson szögletre üti Garda kényszerű lövését. Keszthelyi balról, 5 méterről pont középre helyez. 

Négyből egyetlen emberelőnyt sem tudtunk értékesíteni! De megy másként, labdaszerzés, Keszthelyi megúszik, Vályira is figyelnek, „Keszi” balról a rövid felső sarokba vágja, 3-3. 

A hetedik USA-fórból a kapufa szélét találják el. Majd kettős emberelőnyt kap az ellenfél, ezt már begyötri Magie Steffens, újra vezet a háromszoros címvédő (ha van ilyen), 3-4. Faragó Kamilla labdát lop, majd  ő szerzi az első gólunkat emberelőnyből, jól bezúdítja Johnsonnak, 4-4. Jó védekezés megint, és egy fór, de Garda laposára, ami középre tartott, leér Johnson, hiszen ott van, nem kell mozdulnia...

Aztán megmoccan, Keszthelyi ejtésébe ujjheggyel belepiszkál, a léc kisegíti! Hátul blokkolunk, eddig fantasztikus a védekezés! Fölé simítja Faragó távoliját is a kapusuk, a sarokdobás után Garda beleáll, Ashleigh Johnson ebbe is belekap, s ki nem találják – a lécről kivágódik a labda!

MAGYARI Alda
Nanterre, 2024. augusztus 6. Magyari Alda kapus a 2024-es párizsi nyári olimpia női vízilabdatornájának negyeddöntőjében játszott Magyarország-Egyesült Államok mérkőzésen a Párizs melletti Nanterre-ben lévõ Paris La Défense Arénában 
MTI/Czeglédi Zsolt

4. negyed: egy kettős fór döntött

Ők hozzák el, de két méteren belülre passzolnak. Szilágyi Dorottya kissé bátortalanul lő, ezt is könnyedén blokkolják. Időt kér Adam Krikorian, mert emberelőnyben a csapata (10-edszer!!!), de Magyari Alda hihetetlen, megfogja Rachel Fattal átlós kísérletét! Majd gólt lőnek, de belefújnak a bírók, csak fór. Fattal a háló tetejére ejt. Óriási csata. Mihók Attila is magához hívja a lányokat, nem szokás 5 perc 20 másodpercnél... Megfojtanak bennünket, szó szerint. Kiszorított helyzetből, 8 méterről megpróbálja Garda, ez nem veszélyes – ha Ashleigh Johnson van a kapuban.

Keszthelyi Rita rakétája kivágódik magasan a lécről, hová lehet még fokozni az izgalmakat? Ők is telibe találják a felsőt, és 

másodszor kapnak kettős emberelőnyt: Rachel Fattal bevágja közelről hat a négy ellen, 4-5.

Három perc van hátra. Kiharcol egy fórt Parkes, Garda pattintottjába beleér egy védekező, mellé perdül. Majdnem tíz méterről tüzel Roemer, felhördül a lelátó, de Magyari kiszedi. Nem kapunk elöl ítéletet, bő egy perc marad. Nem jutnak lövésig az amerikaiak a szoros védekezésünk ellen, 49 másodperc a táblán, jön a második, utolsó időkérésünk.

Előre megy a kapusunk, Magyari Alda is. Faragó Kamillára jön ki a játék, a léc tetejéről pattan fölé a labdája. A végén megtartják az amerikaiak, és megnyerik a döntőnek beillő mérkőzést.

A végeredmény: Magyarország – Egyesült Államok 4-5

a címvédő jutott az elődöntőbe, a mieink az 5-8. helyért folytathatják, és egy álommal, ami nem is volt olyan távol, szegényebbek lettek!

PARKES Rebecca
Nanterre, 2024. augusztus 6. Parkes Rebecca (b) és az amerikai Ryann Neushul a 2024-es párizsi nyári olimpia női vízilabdatornájának negyeddöntőjében játszott Magyarország-Egyesült Államok mérkőzésen a Párizs melletti Nanterre-ben lévõ Paris La Défense Arénában. A kapus, Ashleigh Johnson 21 magyar lövésből 17-et hárított!
MTI/Czeglédi Zsolt

 

Kapcsolódó cikkek a Olimpia 2024 aktában.

Összesen 107 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Phm045
2024. augusztus 07. 07:14
Hol van már az olimpia értéke? A fairplay, a tisztelet, meg,hogy a sport összehozza az országokat, barátságot kötnek. Még hosszasan sorolhatnám....... Mára amikor minden technika a rendelkezésre áll, hogy támogassa a mérkőzések tisztaságát mit sem ér, mert a legmocsokabb politikai taktikázások szinterévé vált.
Srptk
2024. augusztus 07. 05:13
Esélyegyenlőtlenség!
Tehetős Totó
2024. augusztus 07. 01:40 Szerkesztve
Mindent akarnak! Még egy szerény bronztól is megfosztottæk a román tornász kislányt, utólag, hogy amcsi kézbe kerüljön az is. Nesze nektek olájok, benyalás. Külön fejezet, ahogyan a Károlyi házaspárral elbántak, akik megtanították őket tornázni!
Cilinder
2024. augusztus 06. 23:23 Szerkesztve
Személy szerint nekem nagyon tetszett,ahogy a férfi,női kéziseink és most a női polosaink mindent beleadtak az utolső meccsükbe,hogy tovább jussanak! Erön felül teljesítettek! Nekik a legrosszabb megélni,hogy éppen csak lecsúsztak arrol,hogy éremért játszhassanak!Így aztán rendkívül megvetem azokat,akik még belerugnak ezekbe a kiváló sportólókba,mert ők a mindenhez értő fotelhuszárok,akik soha életükben nem tehettek semmit ezért az országért,mert ha valamiért megdolgoztak volna úgy igazán,akkor tudni kellene,hogy kemény munka mellett is érhet bennünket csalodás a sikerek mellett,ami nagyon tud fájni!Ugyhogy gratulálok minden sportólónak,akik egyáltalán odáig eljutottak,hogy kijutottak az olimpiára!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!