„Ahol egy gólért is a véredet adod, kicsit ajándék!” – Így reagált női pólócsapatunk a vesztét okozó kettős emberhátrányokra

2024. augusztus 07. 09:08

Kurucz-Gurisatti Gréta, Garda Krisztina és Mihók Attila szövetségi kapitány is nyilatkozott lapunknak Párizsban az 5-4-re, szembeszélben elvesztett sorsdöntő találkozó után. A mieink az 5-8. helyért folytathatják a szereplésüket.

2024. augusztus 07. 09:08
null
P. Fülöp Gábor

Nyitókép: Mediaworks/Csudai Sándor

***

Mint a Mandiner a helyszínről beszámolt róla: nem jutott be a legjobb négy közé a magyar női vízilabda-válogatott a párizsi olimpián. A mieink végig kiélezett, a védekezés magasiskoláját bemutató csata végén 5-4-re alulmaradtak a címvédő, sőt a 2016-os és a 2012-es játékokat is megnyert Amerikai Egyesült Államokkal szemben. A februári világbajnokságon a döntőben éppen Magyarországot legyőző favoritnak két sorsdöntő dupla fórra volt szüksége, hogy felülmúlja Keszthelyi Ritáékat. A sípot egy bizonyos Vojin Putnikovics (Szerbia), Liang Zhang (Kína) fújta. Összesen 14 személyi hibát kaptunk (5 szimpla és 2 kettős emberelőnyös amerikai támadást jelentett), ők hatot! Nem csak ezen múlt, de mit tehettek volna még a lányok???

„Nagyot küzdöttünk”

Hát, mégsem volt elég. Biztos az volt, ha azt fújta a játékvezető, nekünk ezzel nem szabad foglalkoznunk! Ha kettős fórokat ítélt, azt kellett volna kivédekeznünk, sajnos nem sikerült. 

Sok energiát felőrölt a védekezés, ez egy amerikai-meccs volt, olimpiai negyeddöntő. 

Nagy helyzeteik nekik sem voltak, valószínűleg ők is elfáradtak, de eggyel több gólt lőttek. Nyilván benne volt a pakliban, hogy nem nyerünk, ugyanakkor mindent megtettünk, és úgy mászhattuk ki a medencéből: igenis nagyot küzdöttünk” – kezdte elsőként az értékelést lapunknak a felettébb csalódott, három éve bronzérmes, ezúttal 10 távoli kísérletből egyszer betaláló Garda Krisztina.

Ezt is ajánljuk a témában

„Mi nem kaptunk ilyen lehetőséget”

Kurucz-Gurisatti Gréta a könnyeivel küszködve formálta a szavakat. Arra a kérdésünkre, hogy ellopták-e a bírók a győzelem esélyét, nem vádaskodva, inkább a magyar csapatot dicsérve válaszolt.

Ennél többet nem tudtunk megtenni, mindenünket odaadtuk. Reméltük a meccs előtt, hogy a mi kis sztorinknak, nem itt lesz a vége. Az utolsó másodpercig az látszódott rajtunk, hogy mi akarjuk jobban. Ha valami miatt lehet kicsit hiányérzetem, az az, hogy kétszer kaptak kettős emberelőnyt, és eleve fórt is többet, mint mi. Egy ilyen kiélezett összecsapáson, ahol egy gólért is tényleg a véredet adod, az kicsit ajándék! Persze, majd megnézzük, és kiderül, jogos volt, de mi nem kaptunk ilyen lehetőséget vagy nem tudtunk csinálni.

Látva testközelből bő tíz éve női vízilabda-válogatottunkat vagy csak böngészve az eredménysorát, felmerül az emberben: nem érdemel több tiszteletet ez a csapat?

Nem szeretnék azzal foglalkozni, mit hogyan ítélnek meg. Mi mentünk az utolsó lehelletünkig, ha volt is hiba, mindenki szó nélkül tepert vissza a másik helyett. A csapatsportban szereplőnek annál többet, hogy ilyen meccs után megöleljük egymást, nem külön elsétálunk, benne van minden. 

Nem akarok csak arra gondolni, hogy ezzel mit veszítettünk, hanem emberként, csapatként, sportolóként nagyon sokat nyertünk.

 Hogy egy ilyen csarnokban játszhattunk, szerintem mindenki szeretné kisgyerekként. Valami ilyesmit gondolsz, amikor elképzeled: olimpikon leszel!” – fogalmazott sírásokkal megszakítva Kurucz-Gurisatti Gréta.

Jellemző játékhelyzet: két amerikai is vigyáz a magyar lövőre, jelen esetben Kurucz-Gurisatti Grétára
Fotó: Mediaworks/Csudai Sándor

„Úgy nehéz álmodozni, hogy...”

Először is nagyszerű teljesítményt nyújtottunk, amit szerettünk volna, az részben megvalósult, legalábbis védekezésben. Bíztunk abban, támadásban picit eredményesebbek tudunk lenni” – adott rövid értékelést a büszke társ szövetségi kapitány. Mihók Attila  is a történtek hatása alá került, mégis igyekezett higgadtan nyilatkozni, miközben a Mandiner rákérdezett: mit gondol a két kettős emberhátrányról.

Gondolhatjátok, mit gondolok... Az, hogy a második félidőben csak kettős fórból kaptunk gólt. Ráadásul labda nélküli szituációkra ítélték meg kétszer is, mindkettőből gólt is kaptunk. Miközben mondjuk egy erősen véleményes büntetőgyanús szituációnál lazán tovább intenek.”

A taktika ült, de mégsem sikerült felülmúlni a címvédőt. Mihók Attila nem ilyennek képzelte el az első olimpiáját...
Fotó: Mediaworks/Csudai Sándor

Azt mondják, az olimpia az álmok versenye, de hát úgy nehéz álmodozni, hogy... Nem akarom egyértelműen kimondani, de ez éppen lehetett volna máshogy is, és nem feltétlenül csak és kizárólag rajtunk múlt.

Női pólósaink csütörtökön (18 óra) Görögországgal mérkőznek meg az 5-8. helyért zajló helyosztó elődöntőjében. A párizsi olimpiai valódi elődöntőinek párosítása: Egyesült Államok – Ausztrália és Hollandia – Spanyolország. Ott lenne a helyünk!

 

Kapcsolódó cikkek a Olimpia 2024 aktában.

Összesen 63 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
székelyszó
2024. augusztus 07. 13:54
Rioban hajszálon múlt a bronzérem, Tokióban megvolt, nem kellett volna leváltani a Biró Attilát, most meglehetne az ezüst...igazat mondtak a Birón múlt, az Attilán...nem engedték, hogy befejezze a az olimpiai felkészítést...ez az amerikai és az ausztrál csapat legyőzhető lett volna!!!!
székelyszó
2024. augusztus 07. 13:48
Az egyetlen olimpia érmet Biró Attilával érték el a lányok Tokióban, undorító, ahogy nem egész egy évvel ezelőtt, egy ugyanilyen szituációban, amerikai - magyar döntetlen után 5 métereseknél győzött az US...erre leváltották az edzői stábot...most meg mentegetik az edzőket...Két edzővel sem tudták azt csinálni, amit Biró Attiláék...Szegény Keszthelyi Rita Madaras Norberték ellopták a zsebéből az olimpiai érmet!!!
2024. augusztus 07. 11:35 Szerkesztve
kunfia1 "Ez a hátrom lehetséges válasz van erre, a cikk az elsőt sugallja." Sugallni lehet,meg Krahácsot tudjuk hogy mindig nyomják,de az igazság hogy a magyar csapat kúrta el. Előbb a csoportban az ausztrálok ellen,majd most az amerikaiak ellen a négy lőtt góllal. A bírók nem tudnak gólt lőni. Ha pedig egy női vízilabda csapat a hét (összeesküvés ide vagy oda de számára mégiscsak megítélt) emberfórból egyet sem tud értékesíteni ,az törvényszerűen kikap. És ez nem sugalmazás. A női kézisek sem a bírók miatt kaptak ki,hanem azért mert 10 másodperccel a vége előtt képtelenek voltak egy faultra amivel max egy időn túli szabad dobás következett volna,ehelyett behátráltak az átlövő elől a hatosra.A hosszabbításra meg szétestek mint a 2003-as zágrábi VB döntőn. Egy olyan sportágban ahol megy a víz alatt bruszt, ott bármikor lehet vitatható ítéleteket hozni a partról.Kontra vagy fault. Adam Krikorian USA szövetségi kapitánya is folyton reklamált,sárgáért,ő másképp látta mint mi:-)
kunfia1
2024. augusztus 07. 11:14
ekeke1kunfia1 2024. augusztus 07. 11:03 Hagyjuk már ezeket az okorsegeket.Majd pont egy kínai -szerb bíró páros az összeesküvés része:-) Egyébként én még olimpián ,de komolyabb versenyen sem láttam még két, ráadásul jogos kiállítást mezrancigalasert... Vissza lehet nézni akár az ausztrálok elleni meccset ott is kaptak magyarok kiállításokat visszauszas közben. Mert megszokták hogy elrugjak maguktól az ellenfelet. A férfiak is híresen sok kiállítást kapnak. Tudom,az osszeskuves és Orbán miatt:-P" Segítek, itt fönt arról van szó burkoltan-és nem először-, hogy a magyarokat elnyomják... Ez meg szimplán sportdiplomácia. Tudom, már Horn is mondta, "Egyedül vagyunk, Feri, te meg én, meg a nézők" Tehát szándékosan csaltak ellenünk szerinted? Akkor ez a sportdiplomáciánk csődje... Vagy elnézték, ez előfordulhat, esetleg jól ítéltek? Ez a hátrom lehetséges válasz van erre, a cikk az elsőt sugallja.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!