Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Maradjon-e Rossi? – A magyar válogatott volt csapatkapitánya megválaszolta a kérdést

2024. július 02. 09:24

Szalai Ádám elmondta, hogy szerinte mi oldhatja meg labdarúgó-válogatottunk problémáit.

2024. július 02. 09:24

Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Másfél éve vonult vissza a válogatottól és a profi futballtól Szalai Ádám, aki jelenleg a Sportállamtitkárság Labdarúgó Módszertani Központjában dolgozik. A most zajló Európa-bajnokság előtt úgy vélte, hogy a csoportunkban jóval erősebbek a németek és a svájciak is, és szerinte teljesen reális, hogy ez a két válogatott ment tovább.

„Az, hogy a harmadik hellyel a továbbjutás nem lett meg… Szerintem láthattuk, hogy hány mérkőzésnek kellett volna még a szempontunkból jól alakulnia, hogy továbbjutást érjen ez a harmadik hely! Teljesen reális, ami történt” – mondta az Indexnek a 86-szoros válogatott játékos.

Mint köztudott, Szoboszlai Dominikék Svájctól (3–1) és Németországtól (2–0) is kikaptak a csoportban, majd az utolsó körben 1–0-ra legyőzték Skóciát, s a harmadik helyen végeztek, ám mint később kiderült, ez nem volt elég a továbbjutáshoz. Ugyanis az angolok meglepetésszerű döntetlenje Szlovénia ellen, illetve Portugália 2–0-s veresége a világranglista 76. helyén álló Grúziától átírta az esélyeket.

Nem kérdés, sok szurkoló kudarcként élte meg, hogy a csapat végül nem jutott tovább. És az utóbbi napokban elkezdtek pletykálni Marco Rossi szövetségi kapitány jövőjéről is. Könnyen lehet, hogy a Nemzetek Ligája őszi sorozatát már nem az olasz szakemberrel kezdjük meg.

„Nem az én feladatom megmondani, hogy Marco Rossi marad vagy nem marad, illetve maradjon vagy sem. Ő majd meg fogja válaszolni idővel ezt a kérdést, és meg fogja oldani a helyzetet

 – felelte visszafogottan Szalai, aki nem gondolja úgy, hogy pusztán a szövetségi kapitány személyén múlna, hogy a válogatottnak reális esélye lesz-e kijutni a 2026-os világbajnokságra vagy sem. – Sokkal több fiatal labdarúgóra van szükségünk, olyan játékosokra, akik az NB I-ben bemutatkozva, külföldre kerülve segíthetnek még feljebb vinni a válogatott erejét. Amíg ez nem tud sokkal gyakrabban előfordulni, addig nem lesz könnyebb a helyzet. Mindig lesznek jó mérkőzések, mint az elmúlt időszakban is láthattuk, milyen csodás volt a kvalifikáció az Eb-re, de hosszú távon arra van szükség, hogy minél több legyen a fiatal, aki minél magasabb szinten lehetőséget is kap.”

Ezt is ajánljuk a témában

A volt csatár úgy látja, hogy a saját korábbi posztján, a támadósorban vannak a legnagyobb hiányosságok.

„Összességében, posztra lebontva az mindenképpen látható, hogy a csatároknál látok hiányosságokat. Ennél jobban nem akarom lebontani, mert a probléma jelenleg leginkább az, hogy más poszton is nagyon kevés az olyan 18-20 éves, akinek olyan lehetőségei lennének, hogy már külföldön valamelyik, legalább elitbajnokság előtti bajnokságban hétről hétre szerepelne. Az számomra is az egyik legfontosabb cél és feladat, hogy ez a helyzet mihamarabb pozitív irányba változzon” – mondta az ex-futballista.

Szalai Ádám végezetül azt is elárulta, hogy Spanyolországot tartja leginkább esélyesnek az Eb-győzelemre.

 

Kapcsolódó cikkek a Foci Eb 2024 aktában.

Eb-szereplés vegyes érzésekkel

A magyar válogatott három ponttal végül nem jutott be a nyolcaddöntőbe az Európa-bajnokságon. Miért nem jött össze a mieinknek a továbbjutás? Ez a realitás, vagy valami félrecsúszott? Elemzésünk.

13 órája

„Ez a torna helyre tett minket”

A magyar futball ismert alakjait kérdeztük arról, hogyan élték meg drámai fordulatokat sem nélkülöző szereplésünket az Európa-bajnokságon, és mit látnak a hátterében.

13 órája

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-113
2024. július 03. 16:06
🍓 ️ ­É­­r­t­­­é­­k­­e­­l­­­d­­ ­­a­­­ ­­­s­­z­­e­­x­­i­ ­­­p­­u­­n­­c­­i­m­a­­t­­ 👉 𝐖­𝐖­­𝐖­.­𝐗­𝟏­­­𝟖­.­­𝐅­­­𝐔­­𝐍
Reszelő Aladár
2024. július 02. 15:55
Vékony az elitünk, de szerintem ez általános jelenség. Amíg CR7-re, Pepére, Modricsra, Kroosra szükség van, addig ne lepődjünk meg. Nyilván generációs tehetségek, de ha a 40-hez közeledve még mindig nincs náluk jobb a posztjukon, akkor az elgondolkoztató. Szóval van kb 10 ország, ami ki tud nevelni és tud foglalkoztatni annyi tehetséget, hogy folyamatosan ellásson több válogatottat is. A többi ország pedig ide igyekszik elküldeni a focistáit, mert csak ott lesz erős a színvonal. Úgy is mondhatjuk, hogy aki nem jut el a TOP10 ligába, az nem is elég jó, következésképp a egy erősebb válogatott szintjéhez is kevés lesz. Szeptember 7-én van megint meccs, addig reméljük kipiheni magát, feltöltődik és nekinát a VB selejtezőknek. Ha több pénz kér, adjunk neki, mert megszolgálja. Meg a becsület is ezt kívánja. Amúgy meg magyar állampolgár úgyhogy elvárható tőle, hogy ne futamodjon meg. És szerintem nem is fog.
monoriistvan
2024. július 02. 13:43
Az ő idejében sem volt jobb a magyar csapat.
luxusbatar2
2024. július 02. 12:35
Vagyis nem válaszolta meg azt hogy maradjon e a szar Rossi vagy ne.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!