Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Ronaldóék nagyon megszenvedtek Szlovénia ellen, Diogo Costa hős lett! – Portugália – Szlovénia 0-0, tizenegyesekkel 3-0

2024. július 01. 20:34

A portugál válogatott drámai meccsen csak tizenegyespárbajban tudott bejutni az Eb negyeddöntőjébe.

2024. július 01. 20:34
01 July 2024, Hesse, Frankfurt/Main: Soccer, UEFA Euro 2024, European Championship, Portugal - Slovenia, final round, round of 16, Frankfurt Arena, Portugal's Cristiano Ronaldo (M) in action against Slovenia's players Timi Max Elsnik (l-r), Zan Karnicnik and Jan Mlakar.

Nyitókép: Torsten Silz/dpa / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Cikkünk frissül!

Cristiano Ronaldo és társai az Eb-csoportkör 3. fordulójában a grúzoktól elszenvedett vereséget követően a szlovén válogatott ellen bebizonyíthatják, hogy nem felejtettek el focizni. Emlékezetes, hogy mivel a magyar labdarúgó-válogatott a skótok elleni győzelemmel 3 pontot gyűjtött a csoportkörben, még reménykedehetett benne, hogy a többi csapat eredményei alapján bejut a nyolcaddöntőbe. 

Ehhez vagy az kellett volna, hogy az angolok nyerjenek a szlovén válogatott ellen – ez nem jött össze – vagy az, hogy a grúzok ne nyerjenek Portugália nemzeti együttesével szemben – sajnos ez sem így alakult, ezért a mieink búcsúztak az Európa-bajnokságtól. 

Más kérdés, hogy 

a grúz együttes érdemeinek elismerése mellett talán joggal él az emberben a gyanú, hogy a portugál együttes biztos továbbjutása tudatában finoman szólva sem volt motivált.

A portugál szövetségi kapitány finoman szólva sem a legerősebb kezdőcsapatát játszatta, nagy sztárjai közül egyedül Cristiano Ronaldót nem pihentette – na nem mintha az újabb és újabb rekordokat döntőgető, 39 évesen is hihetetlen állóképességgel rendelkező világklasszist lehetne. És persze azt is tudták a portugálok, hoy győzelem esetén velünk játszanának, ha kikapnak, akkor pedig a szlovénekkel. 

Azzal a szlovén válogatottal, amely egyébként hősies döntetlent játszott az egyébként borzasztóan játszó angolok ellen a csoportkörben, de azért nem a legacélosabb csapat az Eb mezőnyében. Egy pillanatra visszatérve a grúz együttesre – az Eb eddigi legjobbnak tűnő csapata, a spanyol labdarúgó-válogatott elleni 1-4-es vereségük azért megmutatta a helyüket az erősorrendben. 

Ezt is ajánljuk a témában

A portugál szurkolók nagyon lelkesek voltak – vajon a csapat is az lesz?

Ezen a meccsen már a legerősebb kezdőjével áltt fel a porugál együttes, Bernardo Silva és Bruno Fernandes is visszatért a luzitán együttesbe, amely a korábbinál sokal motiváltabban kezdte a meccset. A 4. percben Bruno Fernandes, a Manchester United világklaszisa jobbról érkező kiváló beadását épphogy sikerült a szlovén hátvédeknek kifejelni Rafael Leao elől, a szögletet követően pedig Ruben Dias lőtt kapura, de blokkolni tudták a lövést. 

A szlovének is próbálkoztak azért, de helyzetig nem igazán jutottak el a meccs első perceiben. A 8. percben Ronaldo lépett be jól a szlovén büntetőterületre Leao jó passzával, de a védelem ügyesen szerelte – hiába szerette volna, nem lett belőle tizenegyes. 

A hátvédek közt lazán dekázgató Ronaldo és a szlovén játékosok közt egyébként némi csetepaté is kialakult, de a bíró kézben tartotta a dolgokat, és lenyugtatta a kedélyeket. 

A 13. percben egy Bernardo Silvától érkező beadás teremtett helyzetet, de a labda elrepült Ronaldo feje felett és a másik oldalon érkező Fernandes sem érte el. Cristiano Ronaldo egyébként elképesztő mezőnymunkát végzett, minden elveszített a labdáért rohant, hogy visszaszerezze.  

A szlovén csapat a 19. percben jutott el először a portugálok tizenhatosáig, de a portugál védelem a helyén volt. Nuno Mendes testi épségét sem kímélve több szlovén helyzetet is megakadályozott. A félidő közepére egy kicsit lassult a tempó, de a portugál csapat egyértelműen sokkal veszélyesebb volt, majdnem 70 százalékos labdabirtoklásuk jelezte is óriási dominanciájukat. 

A 30. percben Pepe fejelhetett volna gólt, de Oblak lehúzta a labdát a portugál védő fejéről. 

Egy perccel később pedig Ronaldo fejelt a bal felső felé, de a szlovén kapus megint a helyén volt. A portugál csapat lendületet vett, Rafael Leaót Drkusics rúgta fel a tizenhatos előterében, kapott is érte egy sárga lapot. Cristiano Ronaldo lőtte a szabadrúgást nagyjából 20 mméterről centikkel fölé. A portugál fölény azonban nem érett góllá, sőt a 39. percben megint Nuno Mendesnek kellett mentenie, Szlovénia pedig szöglettel jöhetett. 

A szlovén szurkolótábor eközben Ronaldo bosszantása céljából Leo Messi nevének sakndálásába kezdett. 

A 44. percben jegyezhettük fel az első szlovén helyzetet, Sesko 20 méteres lövése azonban középre ment, könnyű zsákmány volt a portugál kapusnak. Az első játékrész végén még megvolt az esély a portugál gólra, de a kiválóan visszatett labdát az érkező Palhinha kapufára lőtte. 

Portugal's forward #07 Cristiano Ronaldo (R) reacts to a missed chance after a free kick during the UEFA Euro 2024 round of 16 football match between Portugal and Slovenia at the Frankfurt Arena in Frankfurt am Main on July 1, 2024.
Ronaldo elégedetlenkedik
Forrás: AFP

A második játékrészt is a portugálok kezdték jobban, Joao Cancelo cselezett a tizenhatoson belül, de középre adott passzából Bernardo Silva fölé lőtte a labdát. Az 54. percben megint szabadrúgáshoz jutottak Ronaldóék, nagyjából 22 méterre a kaputól. Ronaldo a sorfal mellett erőből lőtte el a labdát, de Oblak bátran kiütötte az elemi erejű lövést. Teljesen beszorult a szlovén csapat ezekben a percekben, de a portugálok sokadik helyzetéből sem született gól. 

A 62. percben óriási esélye volt a szlovén csapatnak, Sesko egyedül mehetett volna, de Pepe óriási rutinját bizonyítva addig szorította kifelé, hogy csak egyerőtlen lövést bírt megereszteni, ami mellément. 

A 65. percben érkezett az első portugál csere, Szoboszlai Dominik csapattársa, Diogo Jota személyében. 

A Liverpool támadója Vitinha helyére jött be. A portugálok türelmesen paszolgattak, próbálták magukra húznia szlovén csapatot. A 71. percben ismét szabadrúgáshoz jutott a portugál együttes, de Cristiano Ronaldo megint fölérúgta. 

Az utolsó negyedórára érkezett a csehek elleni mérkőzés hőse, Sergio Conceicao fia, Francisco Conceicao. A portugálok az utlosó tíz percre igyekeztek még nagyobb tempót diktálni, de a gólra még várni kellett. Az utolsó percekben a szlovénoknak is voltak momentumaik, de a beadásaikat rendre kifejelte a portugál védelem. 

A 89. percben Ronaldo tiszta helyzetben középre lőtte a labdát, így Oblak védeni tudott. Ez volt a meccslabda vajon? 

4 perc hosszabbítás következett, és a portugál válogatott szögletet rúghatott a rendes játékidő végén. A beívelt labdát Oblak kiütötte Ronaldo elől, továbbra sem született gól. Az utolsó másodperceiben megint szöglethez jutott a luzitán együttes, de sikertelen volt, így jöhetett a hosszabbítás. 

Portugal's forward #07 Cristiano Ronaldo heads the ball past Slovenia's goalkeeper #01 Jan Oblak during the UEFA Euro 2024 round of 16 football match between Portugal and Slovenia at the Frankfurt Arena in Frankfurt am Main on July 1, 2024.
A szlovénok hősies védekezéssel kibírták a 90 percet
Forrás: Angelos Tzortzinis / AFP

A hosszabbításban úgy tűnt, hogy végleg beszorul a szlovén válogatott, de egy-egy portugál támadás után volt lehetőségük kontrákra, ezek azonban rendszerint gól nélkül értek véget. Mindkét csapaton érződött a fáradtság, a portugálok türelmesen igyekeztek támadást építeni, a szlovének pedig az eredménytől fellelkesülve küzdöttek ellenük. 

A 103. percben viszont tizenegyeshez jutottak a portugálok, Diogo Jotát gáncsolták el a tizenhatoson belül. Ronaldo lövését azonban Oblak kivédte. 

A szlovén szurkolók eurfóriában ünnepeltek. A fordulást követően óriási volt a feszültség, Cristiano Ronaldo könnyeivel küszködve ment vissza az utolsó 15 percre. A 109. percben egy szögletet követően ismét gólt szerezhetett volna, de a szlovén kapus megint gyorsabban érkezett. A portugál labdarúgkon pedig már látszott, hogy egyre idegesebbek. 

A 111. percben a szlovén együttes kapott egy esélyt, de a szabadrúgásnál a sorfal mentett. Pepe óriási hibáját követően azonban ismét gól szerezhetett volna a szlovén együttes, de Sesko tiszta helyzetben eleresztett lövését Diogo Costa lábbal gyönyörűen védte. A 117. percben ké csere érkezett a portugálokhoz, Cancelo helyére Semedo, Pepe helyett pedig Neves érkezett. A hosszabbítás is gól nélkül ért véget, így a tizenegyesekre maradt a döntés.

A büntetőpárbajt a szlovén válogatott kezdte – rosszul. Diogo Costa jó irányba vetődött is kiszedte Ilicic lövését. Cristiano Ronaldo megint oda mert állni, de a másodikat már belőtte! 

Balkovec javíthatott volna, de Diogo Costa hihetetlenül érezte a lövést, és ezt is kivédte. Bruno Fernades jött, látott, és egy nagyon laza gurítással értékesítette tizenegyesét. (2-0). 

Diogo Costa elképesztően teljesített,  Verbic tizenegyesét is kiszedte. A portugáloknak pedig elég volt, hogy Bernardo Silva belőtte a harmadikat, Ronaldóék ott vannak a negyeddöntőben, ahol Cristiano Ronaldo és a többiek a Belgiumot egy öngóllal legyőző francia csapat ellen játszanak majd. 

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 62 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-113
2024. július 03. 16:06
🍓 ️ ­­É­­­r­­t­­­é­­k­e­­l­d­­­ ­a­ ­s­­­z­­e­­­x­­i­ ­p­­­u­n­­c­­i­m­a­­t­­­ 👉 𝐖­𝐖­­­𝐖­­­.­­𝐗­𝟏­­𝟖­­.­­­𝐅­­­𝐔­­𝐍
Reszelő Aladár
2024. július 02. 07:29
Ritka dolgokat láttunk. - ritka szar meccs volt, ha ez volt a max Portugáliától, akkor olyan sokmindenben ne reménykedjenek. - ritka hogy egy csapat 3-0-ra veszítsen büntetőpárbajt - ritka karmikus lett volna, ha a Portugália a grúzok utáni linkelés után a “választott” ellenfél ellen kiesik (Ahogy Angliának is egy világklasszis Puskás díjjas góljára volt szüksége a 95. percben) Ezen az EB-n mintha senki sem akarna játszani. Vagy ami valószínűbb, nem tud. Olaszország és Belgium már otthon, de ugyanígy Franciaország is lehetett volna, Angliának és Portugáliának csak mázlija volt. Svájc és Spanyolország eddig az, aki komolyan gondolja. Ausztriát ma meglátjuk.
states-2
2024. július 02. 06:30
Hát ilyen telegatyával még nem láttam csapatot 11-es párbajt vívni. Hát persze, hogy hőst csináltak a portugál kapusból, lehet, hogy jobban járnak volna, ha a lelátóról lehívnak bárkit büntetőt rúgni.
kpkpkp
2024. július 02. 02:36
Veretlenül búcsúzott Szlovénia... :)))
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!