Inkább, most, mint később: nem sikerült a magyar-spanyol férfi póló csúcsrangadó

2024. július 30. 22:21

Varga Zsolt csapata szinte végig hátrányban volt, gyakorlatilag a csoportelsőség múlt ezen a meccsen. Legutóbb az 1998-as világbajnokságon kaptunk ki nagy tornán a riválistól.

2024. július 30. 22:21
JANSIK Szilárd; GRANADOS, Álvaro
P. Fülöp Gábor

Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

***

A házigazda Franciaország elleni fontos és önbizalomnövelő siker után még komolyabb erőpróba várt a magyar férfi vízilabda-válogatottra a párizsi olimpián. Az elmúlt években a közvetlen világelitbe visszakerült Spanyolországgal néztek farkasszemet Vogel Somáék. Tokióban, három éve ez a két válogatott vívta a bronzmeccset – magyar sikerrel. A hispánok a nyitó meccsükön simán verték a második játéknapon a szerbeket lemosó Ausztrálokat, azaz fel kellett kötni azt a bizonyos úszógatyát.

1. negyed: spanyol bombák

Ha nem tudnánk, hogy mennyi nagy csatát vívtak meg a felek az utóbbi időben, azt hihettük volna, ismerkednek egymással. Sokkal inkább az történt az elején, hogy a védekezésre koncentráltak. És persze elemezték egymást. A legutóbb 3 góllal nyitó Vigvári Vincét kezelésbe is vették, kapott is pár pofont Perronééktől...  5 perc birkózást követően Alberto Munarizznak hagytunk egy kis időt és területet, ő középről bődületes erővel lőtt Vogel Soma kapujának jobb oldalába (0-1). 

Emberelőnyből sem ment a mieinknek, a másodiknál Fekete Gergő balról hasba lőtte a kiemelkedő kapust, Unai Aguirrét. A túloldalon nem tette meg ezt a szívességet Bernat Sanahuja, és jobbról nagy gólt ragasztott (0-2).

A harmadik fór-megjátszásunk már sikeres volt: három másodperccel a dudaszó előtt emelkedett és húzta be Manhercz feladását Angyal Dániel (2-1).

2. negyed: pofonok, gólok

A következő létszámfölényes akciónk nem végződött góllal ((4/1), a csapatkapitány, Jansik Szilárd találta telibe a rövid oldali kapufát jobbról éles szögből. Akkor maradt a feszes védekezés, és egy szemet gyönyörködtető magyar találat 6 a a 6 ellenében: 

az ősztől a spanyol Barcelonetában pólózó Vigvári Vince balról, éles szögből ejtette, emelte át az előtte 7-ből 6 lövést hatástalanító Aguirrét (2-2).

 Cabanas azonnal visszavette a vezetést a spanyoloknak, elhajolva, a blokkok alatt csavart csuklóból a jobb sarokba (2-3).  Pezsgett a víz, a bírók félre egy-két taslit látva, igazi presztízscsata dúlt.

Újra egyenlítettünk: Zalánki Gergő elemi erővel pattintott a vízre, s pattant labdája védhetetlenül a kapuba (3-3), ahogy a mi kapunknál – emberhátrányban – üresen maradt Larumbe közelije is (3-4). 

3. negyed: 3 gólos hátrány

Minden négyzetcentiért meg kellett harcolni. Egy gólért még inkább. Fórból csak sikerült a spanyoloknak, Munarriz 6 méterről, középről kíméletlenül bevarrta Vogel Soma kapujába (3-5). 

Válaszul lőttünk egy olyat, hogy nem is tudtuk, hogy az volt: már visszaúsztunk és elkönyveltük a kimaradt lehetőséget, amikor Angyal Dániel lécről vágódó labdáját vizsgálta, majd bent látta a videóbíró (4-5). 

Manhercz után Munarizz próbálkozása is kipattant a lécről, illetve a kapufáról, utóbbinál azonban visszarántás miatt büntetőt ítéltek, Alvaro Granados be is lőtte (4-6). 

És hogy még nagyobb legyen a baj, Granados a következő akcióból is eredményes volt (4-7). Csak nézték Vámosék, Varga Zsolt viszont nem tette tétlenül, időt kért 3 perccel a játékrész vége előtt!

 Az imént hátul elalvó Vámos Márton magasan kiemelkedve a zúdított a bal felső sarokba (5-7). Varga Dénes álompasszát (balra néz, középre ad) Fekete Gergő két védőt beforgatva, a kapust elsüllyesztve tette be a spanyolok hálójába (6-7).  Emberelőnyben gyorsan, egyből adták fel a labdát, Miguel de Torónak nem volt nehéz dolga (6-8). A végén fórban Jansik kezéről lecsúszott a labda – másfél méterre a kaputól.

4. negyed:

Rosszul kezdődött az utolsó 8 perc: Martin Famera visszaállította a háromgólos spanyol előnyt, Vogelt megint nem tudták kellően segíteni a védekezők (6-9). Majd percekig nem változott az állás, 3:47-et mutatott az óra, amikor Manhercz távolról minden dühét beleadta a lövésbe, s jól tette – minden szempontból (7-9). Mint kiderült, csupán fellángolás volt. Larumbe jobbról, jobb kézzel szinte a kapufáig beúszva helyezett Vogel hóna alatt a kapunkba, végleg lezárva a vitás kérdéseket (7-10). 

Ezt a csatát (és vélhetően a csoportelsőséget) elvesztettük, de a háború (olimpia) még bőven megnyerhető.

A végeredmény: Magyarország – Spanyolország 7-10

Csütörtök este Japán ellen folytatja a szereplését férfi vízilabda-válogatottunk.

Eredmények, 2. forduló:

A csoport: Olaszország – Horvátország 14-11, USA – Románia 14-8, Görögország – Montenegró 12-12 (ötméteresekkel 5-4)

B csoport: Magyarország – Spanyolország 7-10, Ausztrália – Szerbia 8-3, Franciaország – Japán 14-13 

 

 

Kapcsolódó cikkek a Olimpia 2024 aktában.

Összesen 84 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
optimiska-2
2024. július 31. 07:31
Nyugdíj előtt álló megfáradt bandának tűnnek kedvenceink. Se tűz, se pörgés, csak nagy arc, szánalmas magyarázkodás. No de megvertük a franciákat! Talán ez volt a csúcsteljesítmény?
birozsletaparadicsomnemzsargamagyarorszageloremegyennemhatrafelecsakafidezsesadogtorminizsterelnokurasag
2024. július 31. 00:13
Viva España! Viva Señor Sánchez! 🇪🇸 Kinek mit intézett a miniszterelnöke! 🤡 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
gilou-au-clavier
2024. július 30. 23:28
Nincs mese, több néger kell. Beküldeni egy nagydarab somogyi fekát és egybű bukováry lett vóna a spanyoloknak.
contractor-2
2024. július 30. 22:43
Mintha egy NB II-es csapat ellen játszottak volna a spanyolok negyed gőzzel. Ha nyolccal kellett volna nyerniük, akkor annyival nyertek volna. Ebbe a magyar csapatban ennyi van.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!