Dánia
18:002024. június 20.
Anglia
Spanyolország
21:002024. június 20.
Olaszország

Atlétikai világdöntőt rendez Budapest 2026-ban – Sebastian Coe nyilatkozott a Mandinernek

2024. június 03. 14:52

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség elnöke azok után nyilatkozott lapunknak, hogy bejelentették: a magyar főváros ad otthont az első Világdöntőnek.

2024. június 03. 14:52
null
Szabó Levente

Nyitókép: KIRILL KUDRYAVTSEV / AFP

Ahogy arról hétfő délelőtt a Mandineren beszámoltunk, 2026 szeptember 11. és 13. között Magyarország rendezi az első atlétikai Világdöntőt, melynek a Nemzeti Atlétikai Központ ad majd otthont. A Schmidt Ádám, sportért felelős államtitkár és Sebastian Coe, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (World Athletics) elnöke által bejelentett új esemény fő célja,  hogy tovább népszerűsítse az atlétikát, illetve, hogy azokban az években, amikor nincs világbajnokság, a sportág szerelmesei egy hasonlóan nagy volumenű versenyt láthassanak. 

Ezt is ajánljuk a témában

Új lebonyolítás és díjazás

A Világdöntő egy teljesen új formátumú megméretés lesz, mivel a világranglista alapján csak a legjobb sportolók fognak részt venni rajta, nemzetiségtől függetlenül. Az biztos, hogy a futószámokban a legjobb tizenhat versenyző lesz érdekelt, akik egy elődöntő, majd egy döntő keretein belül versenyeznek az aranyéremért. A többi szám lebonyolítása még kérdéses, azonban az borítékolható, hogy a sportág ezen ágaiban kizárólag döntő lesz, tehát tizenhat helyett csak a nyolc legjobb sportoló fog tudni elindulni rajtuk. A Világdöntőre – mely a világbajnoksághoz hasonlóan két évente kerül majd megrendezésre – 70 országból várnak nem kevesebb, mint 400 sportolót. 

A Világdöntő hatalmas innováció az összdíjazás szempontjából is, ugyanis 10 millió dollárt osztanak majd szét a versenyzők között. Minden győztesnek 150 ezer dollár fogja ütni a markát. Az első számú olimpiai sportág versenyein korábban soha nem volt még ilyen magas díjazás. 

Bizalom

Schmidt Ádám a hétfői sajtótájékoztatón elmondta, hogy a 2026-os Világdöntő a tavalyi világbajnokság után egy újabb történelmi esemény, ráadásul a labdarúgó Bajnokok Ligája-döntőjét is Budapesten rendezik majd abban az évben. Hozzátette, hogy rendkívül jó a viszony a Magyar Atlétikai Szövetség és az Atlétikai Világszövetség között, így a bizalomnak köszönhető az, hogy Magyarország ennyi és ilyen rangos nemzetközi sporteseményt tud rendezni. 

 

Budapesti olimpia?

Sebastian Coe, a WA elnöke azzal kezdte, hogy Budapest egy fantasztikus város, megemlítette, hogy szinte már második otthonának tekinti, illetve többször kiemelte, hogy a 2023-as atlétikai világbajnokság volt valaha a legjobb, amely után szinte egyértelmű volt, hogy a magyar fővárosban rendezik meg az első Világdöntőt, annak ellenére, hogy több országgal és várossal is egyeztettek. A kétszeres olimpiai bajnok sportvezető, aki egyben a Brit Olimpiai Bizottság tagja is, tavaly azt mondta, Budapest készen áll rá, hogy olimpiát rendezzen, amit most újra megerősített. 

„Biztos vagyok benne, hogy eljön az ideje. Ez egy ambiciózus város, ambiciózus ország, szóval csak évek kérdése. Egy olimpiát csak egy ilyen ambiciózus város tud megrendezni. 2012-ben Londonban segítettem a szervezésben, nem könnyű, de egy elképesztő esemény” – mondta a négyszeres olimpiai érmes korábbi középtávfutó, aki Budapesten, a Honvédelmi Minisztérium Sportért Felelős Államtitkárságának épületében nyilatkozott lapunknak. 

„Nagyon örülök, hogy tavaly itt került megrendezésre a világbajnokság, és biztos vagyok benne, hogy 2026-ban is egy fantasztikus verseny fog lezajlani Budapesten. Arról, hogy az olimpia hol lesz, viszont mások döntenek.

Semmi nincs, ami meg tudná állítani ezt a várost abban, hogy rendezővé váljon”

– jelentette ki a brit. Azt is elmondta, mit jelent a világ legnagyobb sporteseménye egy város, egy ország, egy nemzet szempontjából. 

„Bármilyen aktivitásnál erősebb lenne egy olimpia megrendezése, hiszen erősíti a társadalmi összetartozást, a sport iránti elkötelezettséget, a sportolók elkötelezettségét, szóval mindenképp pozitív” – zárta gondolatait a Mandinernek Sebastian Coe, aki megköszönte a Magyar Atlétikai Szövetségnek és a magyar államnak is, hogy támogatják a Világdöntő megrendezését. 

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bogdan5-aki-vigan-jatszott-mig-elevenen-egtek-az-oroszok
2024. június 03. 16:50
ha lesz 2026 - ha így megy addigra új időszámítás lesz - atomután 1- (AU1) amúgy a mandiner olyan szépen halad a 888 útján, hogy öröm nézni tele van bértrollokkal és nincs szándék a kinyírásukra ez a nagy szólásszabadság egy önmagát kormányközeli jobboldali konzervatívként azonosító felületnél már kontraproduktív ...ha így megy tovább, tényleg sem olvasni sem ide írni nem lesz érdemes.
rugbista
2024. június 03. 16:06
Coe meg a többi csinovnyik már 20 helyen elmondta ugyanazt. "Rendezett" már így olimpiát Algír, Isztambul, Baku. STB.
rugbista
2024. június 03. 16:03
Jobban jártunk, hogy sok kisebb, de nagyon jelentős sporteseményt (atlétikai vb, úszó vb-k, BL-döntő, EL-döntő, birkózó vb, vívó vb stb.) rendeztünk vagy rendezünk majd, amivel hosszabb időn keresztül a figyelem ránk irányul, mint hogy befuccsoljunk egy olimpiával, és azt mindenki lássa. Az olimpiai rendezés remek alkalom lett volna az EU-nak, hogy még jobban szívassa az országot. Akkor valóban semmire nem adott volna pénzt. (Rohadjanak meg).
masikhozzaszolo
2024. június 03. 15:13
Nem nézek sportot, még F1-et se. Tehát semmi beleszólásom. És utálom Kargerit. De ha ennyire akarja és kilobbizta a kormánynál, hát legyen. kibírom. Vagy nem ő volt a felbujtó Mujkó?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!