Házhoz ment a pofonért Magyar Péter – erdélyi politikus látta el „kéretlen” tanácsokkal (VIDEÓ)

Portik Vilmos azt üzente a Tisza Párt elnökének, ha meg akarja érteni az erdélyi embereket, akkor kérdezze meg a kíséretén kívülieket is.

Ma minden azt sugallja, hogy vagy finom, vagy egészséges lehet az étel, pedig erről szó sincs – mondja Szabó Adrienn. A népszerű dietetikussal szakmáról, hitről, életmódgurukról és arról beszélgettünk, hogy miért nincs baj a rántott hússal.
A Semmelweis Egyetem Egészség tudományi Karán dietetikusi, a Testnevelési Egyetemen humánkineziológiai tanulmányokat folytatott. 2020-ban jelent meg első könyve Magyar superfood – 65 szuperétel, 106 szuperélelmiszer címmel. Évekig a Semmelweis Egyetem Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinika dietetikusaként dolgozott, jelenleg a Lidl dietetikus szakértője, a Jókenyér és a Grapoila szakmai tanácsadója.
Az étkezés lassan egyfajta stresszforrás, sokan szinte terrorban élnek a sok egészséges életmóddal kapcsolatos információ miatt. Hogyan jutottunk ide?
Az ipari forradalom hatására több gépet kezdtünk el használni, amiből következhetett volna az, hogy több időt fordítunk pihenésre. Ehelyett mi történt: mivel még hatékonyabbak akartunk lenni, még többet kezdtünk el dolgozni. Ugyanez a helyzet az étkezéssel. Egyre több tudásunk van arról, hogyan lehetnénk egészségesek, paradox módon mégis egyre betegebbek vagyunk. Mind többet görcsölünk azon, miként tudnánk tenni az egészségünkért, és megfeledkezünk arról, hogy a semmittevés, a nyugalom ugyanannyira elemi szükséglet, mint a megfelelő tápanyagbevitel. A ránk nehezedő túl sok szabály félelemhez vezethet, az oxidatív stressz pedig káros folyamatokat indít el a szervezetünkben – tehát egyfajta félelemtől vezérelt állapotban akarunk jól lenni. Vegyünk egy példát: a kávé alapvetően lehet egészséges, de hiába tartalmaz előnyös, antioxidáns hatású polifenolos vegyületeket, vagy hiába kerül bele a világ legegészségesebb növényi itala vagy tehénteje, ha közben azon stresszelünk, hogy épp mit rontunk el azzal, ha megisszuk.