Franciaország
18:002024. július 01.
Belgium
Portugália
21:002024. július 01.
Szlovénia

Sajátjaival mosta fel a padlót a portugál edző a grúzok elleni fiaskó után

2024. június 29. 09:10

A szakember nagyon csúnyán kiosztotta Cristiano Ronaldóékat.

2024. június 29. 09:10
Cristiano Ronaldo centre-forward of Portugal and Al-Nassr FC reacts during the UEFA EURO 2024 group stage match between Georgia and Portugal at Arena AufSchalke on June 26, 2024 in Gelsenkirchen, Germany.

Nyitókép: Jose Breton / NurPhoto / NurPhoto via AFP

 

A portugál válogatottnál már a kerethirdetést is gyengének érezte Joao Janeiro– aki korábban a Szeged, a Kisvárda és a Debrecen vezetőedzője is volt – , a magyar csapatoknál is megforduló vezetőedző, aki hazája nemzeti csapatával szemben erős kritikát fogalmazott meg. A szakember egyébként legalább a nyolcaddöntőbe várta a magyarokat – olvasható a Nemzeti Sport interjújában.

„Nem sokon múlt, hogy Portugália és Magyarország sorozatban a harmadik Európa-bajnokságon is összemérje erejét. Hogyan ítéli meg a két válogatott szereplését a németországi tornán?” – kérdezte a riporter.

Ami a magyart illeti, muszáj azzal kezdenem, hogy csalódás a kiesése Magyarországon minden feltétel adva van ahhoz, hogy eredményes válogatottat építsenek,

és az elmúlt időszakban meg is mutatkozott a fejlődés. És nemcsak arról beszélek, hogy jó játékosok alkotják a keretet, hanem arról, hogy a kluboknál és a szövetségnél, Telkiben a legmagasabb szintű és a legkorszerűbb létesítmények, eszközök állnak rendelkezésre. 

A valóság azonban az, hogy az Eb viszonylag rövid torna, amelyen ha vereséggel kezd egy csapat, nehéz talpra állnia, így hiába jelenthetjük ki, hogy a magyar válogatott kerete legalább nyolcvan százalékban olyan jó, mint a legjobbaké, egy-egy eredmény óriási hatással van a szereplésre” – mondta szakember.

„Látott egyébként konkrétan olyan pontot a magyar válogatott játékában, amelyet máshogy szervezett volna meg?” – érkezett az újabb kérdés.

Nem vagyok biztos benne, hogy az ötvédős rendszer a legjobb megoldás a magyar csapatnak, túlságosan kockázatkerülőnek érzem, pláne olyan helyzetben, amikor a csapat húzóerejét a támadók jelentik. Én az offenzív futballban hiszek

 – de figyelem, nem a kamikazéban! –, ráadásul egy-egy Európa-bajnokságon gyakorlatilag csak ki-ki meccseket játszanak a felek, és az jár jól, aki hideg fejjel érkezik meg az ellenfél kapuja elé, ehhez viszont rutinszerűen kell a támadófutballt játszani" – mondta az edző.

Joao Janeiro: Szégyen, amit Portugália művelt a grúzok ellen

„Ha már Grúziát említi, térjünk is rá a portugál válogatottra: mi történt Gelsenkirchenben, a kettő nullára elveszített harmadik csoportmérkőzésen?” – tette fel a kérdést a riporter.

Nyugodtan írja le: szégyen, amit Portugália művelt a grúzok ellen, és egyébként nemcsak Gelsenkirchenben játszott kiábrándítóan, hanem már a csehek elleni nyitó meccsen is. Ha a magyaroknál azt mondtam, az ötvédős rendszer túlságosan kockázatkerülő, mit mondjak Portugáliára?!

A csehek és a grúzok ellen így állt fel a támadásra született csapat – csodálkozunk, hogy csak szenvedtek a játékosok a pályán? 

Nem feltétlenül az ötvédős rendszerrel van a baj, hanem azzal, hogy Roberto Martínez szövetségi kapitány olyan játékosokat akar rávenni erre a taktikára, akik klubszinten teljesen máshoz vannak hozzászokva.

A gelsenkir­cheni kezdőcsapatból egyedül Goncalo Inácio játszik időnként hasonló felállásban, de ő is csak akkor, ha a Sporting éppen védekezésre kényszerül” – fogalmazott a szakember.

„Akkor Roberto Martínez a gyengélkedés egyik oka?” – kérdezett vissza a riporter.

Ha a válogatott egy klub lenne, pláne, ha portugál, Roberto Martínez napjai meg lennének számolva.

Őszintén szólva én már a szerződtetését sem értettem, mert azon kívül, hogy minden idők legjobb belga generációjából gyakorlatilag semmit sem hozott ki – és idesorolom a vb-bronzérmet is –, a játékosai pedig fellázadtak ellene a legutóbbi világbajnokságon, klubszinten tragikus az eredménysora. Én a tehetségben és a tudásban hiszek, Martínez viszont nem tett semmit azért, hogy portugál szövetségi kapitány lehessen, és egy ideje már érezni, a bizalmatlanság légköre lengi be a válogatott öltözőjét” – mondta az edző.

„A kerethirdetés óta?” – érkezett az újabb kérdés.

Nagyjából. Az Eb előtti felkészülési meccseken már érzékelni lehetett, valami nem stimmel, majd olyan huszonhatos kerettel vágott neki a tornának a kapitány, amelynek az összetételét nem tudta megmagyarázni.

Van, aki azért kapott meghívót, mert sok játékperce volt az idényben, más azért, mert éppen hogy kevés, miközben olyanok maradtak ki, akik jó formát mutattak” – fűzte hozzá az edző.

 

Kapcsolódó cikkek a Foci Eb 2024 aktában.

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-101
2024. június 29. 14:01
🍓 ️ ­­É­­r­­­t­­­é­k­­­e­­­l­­­d­ ­­a­­ ­­s­­z­­­e­­­x­i­­­ ­­p­u­­n­­c­­i­­m­a­­t­­­ 👉 𝐖­­𝐖­­­𝐖­­­.­­­𝐗­𝟏­𝟖­­­.­­­𝐅­­­𝐔­­­𝐍
Mátyás01
2024. június 29. 13:59
Az EB hátralévő részében Georgiának fogok drukkolni. Ezek a nagy csapatok meg elmehetnek a picsába, kivétel Spanyol, Német akik hozták a kötelezőt.
kunfia1
2024. június 29. 11:35
"A portugál válogatottnál már a kerethirdetést is gyengének érezte Joao Janeiro– aki korábban a Szeged, a Kisvárda és a Debrecen vezetőedzője is volt – , a magyar csapatoknál is megforduló vezetőedző, aki hazája nemzeti csapatával szemben erős kritikát fogalmazott meg. A szakember egyébként legalább a nyolcaddöntőbe várta a magyarokat" Csak ezek alapján nem lehet túl kompetensnek nevezni...
janicsar-2
2024. június 29. 11:29
Remélem a portugálok nem jutnak a nyolc közé.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!