Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Mi történt a pályán összeesett, a halál torkából visszatért dán focistával?

2024. június 06. 14:21

Három éve jeges rémületet okozott az esete, most újra az Európa-bajnokságra készül – nem is akárhogy!

2024. június 06. 14:21

Fotó: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix/AFP

Egészen elképesztő fordulatokon ment keresztül a dán Christian Eriksen az előző Európa-bajnokság óta. Mint ismert, a klasszis középpályás a 2021-ben rendezett labdarúgó Eb-n a Finnország elleni mérkőzés 42. percében összeesett a koppenhágai Parken Stadionban. A játékos életét a sürgős orvosi segítség és a pályán végrehajtott újraélesztés mentette meg.

A dánok az első két meccsen elszenvedett vereség után a körbeveréseknek köszönhetően bejutottak a torna elődöntőjébe, ahol hosszabbításban kaptak ki 2–1-re Angliától a Wembley Stadionban.

Később megerősítést nyert, hogy Eriksen szívleállást szenvedett, majd bejelentették, hogy beültethető kardioverter-defibrillátort helyeznek a szervezetébe. Akkori klubja, az olasz Internazionale kénytelen volt felbontani a dán labdarúgó szerződését, mert a Serie A szabályai nem tették lehetővé ICD-eszközt viselő játékos játékát.

Fél évvel az Eb után, 2022. január 31-én Eriksen hat hónapos szerződést írt alá a Premier League-ben szereplő Brentforddal. Még abban az évben, március 26-án aztán visszatért a válogatottba is:

a félidőben lépett pályára a Hollandia elleni 4–2-re elveszített meccsen, és két perccel később már gólt szerzett.

Nyáron lecsapott rá a Manchester United, amely hároméves kontraktust kínált a dánnak, aki fokozatosan a formáját is visszanyerte az angliai darálóban.

Most Eriksen már egy újabb Eb-re készül, a svédek elleni győztes felkészülési mérkőzésen pedig főszerepet is követelt magának: a 2. percben Pierre-Emile Hojbjergnek adott gólpasszt, majd a 86. percben zseniális tekerésével eldöntötte a találkozót, ezzel 2–1-re nyertek a dánok.

A remek erőkből álló északiak megint nagy menetelésre készülnek, de ezúttal Eriksen a pályán is hozzátenné a magáét a csapat teljesítményéhez.

Szombaton a norvégokat fogadja hazai pályán Kasper Hjulmand együttese az Eb előtti utolsó felkészülési mérkőzésen, majd utazik Németországba, ahol a C-csoportban Szlovénia, Anglia és Szerbia vár rá az Európa-bajnokságon.

 

Töltődjön fel a Mandinerrel!

Kapcsolódó cikkek a Foci Eb 2024 aktában.

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tolmacs-0
2024. június 06. 15:47 Szerkesztve
Azóta igen sokan "estek már össze", nemcsak a sportpályákon, hanem máshol is. (persze ez csak egy véletlen egybeesés)
antal-2
2024. június 06. 14:34
Nem lehet ICD-vel játszani? Az ICD nem játékszer!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!