Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Aggodalmak Németországban: veszélyes kilátogatni egy Eb-meccsre?

2024. június 18. 08:09

A németek közel fele terrortámadástól tart a foci-Eb ideje alatt. Ezeknek a félelmeknek van valóságalapja és történelmi előzménye is (például az 1972-es müncheni olimpia túszdrámája és tragédiája), de a hatóságok mindent megtesznek, hogy ne történjen tragédia.

2024. június 18. 08:09

A németek közel fele tart egy esetleges terrortámadástól a labdarúgó-Európa-bajnokság ideje alatt – derült ki egy felmérésből. A német Sinus Institut kutatása szerint a megkérdezettek 47 százaléka tart attól, hogy a tornán terrortámadás lesz. A fiatalabbak körében szembetűnő az aggodalom, a 29 év alattiak 35 százalékát nyugtalanítja a kérdés. 

A félelemnek lehet is valóságalapja, hiszen az esemény presztízse és a sportág népszerűsége miatt Németország és a tíz rendező város kiemelt figyelmet kap a bajnokság ideje alatt, ezzel a szélsőséges csoportok potenciális célpontjává válhatnak. Ráadásul nem csak az 1972-es müncheni olimpiai túszdráma, de az elmúlt időkben előforduló külföldi példák – a Hamász által Izraelben, 2023. október 7-én végrehajtott terrortámadás vagy a március 22-én a moszkvai Crocus City Hallban iszlamisták által elkövetett vérengzés – is kétségeket ébreszthetnek a tömegrendezvények résztvevőiben Németországban is. 

Egy az Iszlám Államhoz köthető propagandaanyagban a szervezet korábban jelezte, hogy az Európa-bajnokság szintén a célpontjaik között van. Ezzel a fenyegetéssel kapcsolatban viszont Hans-Jakob Schindler, a Counter Extremism Project szakértője kiemelte a Deutsche Wellének adott interjúban, hogy általában nem jellemző a nagyobb szabású terrorcselekmények ilyen jellegű bejelentése. Szerinte ez a bejelentés inkább csak azt a célt szolgálta, hogy mind a szurkolókat, mind a biztonsági személyzet tagjait elbizonytalanítsák, idegesebbé tegyék a torna ideje alatt. Kiemelte, a Bajnokok Ligája egyenes kieséses szakaszában is fordult elő hasonló felhívás, de végül nem történt semmilyen incidens. 

Arra azonban felhívta a figyelmet, hogy komoly veszélyt jelenthet egy egyéni elkövető támadása, és ennek a valószínűsége sokkal nagyobb, mint egy komplex, összehangolt terrortámadásé. Legutóbb májusban, Mannheimben egy késes támadó megölt egy rendőrt és öt embert megsebesített. A hatóságok feltárták, hogy a tettes motivációi vallású indíttatásúak voltak – egy szélsőséges iszlamista egyéni elkövetőről volt szó. „Ami továbbra is fejtörést okoz, az az, hogy megtaláljunk valakit, aki nincs a radaron, hanem egyszerűen magától vagy a baráti körén belül radikalizálódik, majd úgy dönt, hogy fog egy kést, elmegy egy szurkolói zónába és megtámad néhány embert” – mondta Schindler. 

A focimeccsekre 2,7 millió szurkolót várnak a stadionokba és további 12 milliót a kijelölt szurkolói zónákba.  

A mérkőzéseken résztvevők ellenőrzését segíti, hogy jeggyel kell rendelkezniük, illetve a beléptetéskor is komoly vizsgálatokon kell átesniük, így közülük könnyebb kiszűrni a potenciális támadókat.  

A szurkolói zónák viszont a szakértő szerint tökéletes célpontjai lehetnek egy terrortámadásnak, hiszen itt nincs lehetőség alaposabb biztonsági beléptetésre, ellenőrzésre, lényegében bárki bejuthat egy ilyen helyre. Különösen a legnagyobb, a berlini Brandenburgi kapunál található zóna lehet veszélyes, amely minden mérkőzésen több tízezer látogatót képes fogadni. 

A német hatóságok viszont – állításaik szerint – jól felkészültek. Az Európa-bajnokság lebonyolításának idejére legalábbis kidolgoztak egy nemzetbiztonsági koncepciót, amelynek értelmében Németország a torna ideje alatt határellenőrzést vezet be a schengeni országokból érkezőkre is. Ennél azért megnyugtatóbb: egy speciális rendőrségi központ fogja koordinálni a kontinens minden tájáról érkezőket, ellenőrizni a vonatkozó biztonsági információkat és a más országokból behívott 300 rendőr is tanácsokkal segíti helyi erőket. 

Emellett az is növelheti a biztonságot, hogy Eb-t a rendező német városokban és a futball stadionok környékén is nagy a készültség. A német hatóságok az Europol és az UEFA tisztviselőivel közösen felügyelik a biztonságot a helyszíneken és a torna idejére felállított hatalmas, 500 négyzetméteres, 129 számítógéppel, valamint egy 40 négyzetméteres képernyővel felszerelt konferenciateremből – írta meg az AFP

A stadionok körül minden mérkőzésen 800–1300 rendőr lesz jelen, attól függően, hogy melyik csapat játszik. 

Annak érdekében, hogy megakadályozzák, hogy bárki fegyverrel vagy robbanóanyaggal lépjen be a mérkőzésre, minden stadion körül három biztonsági kordont állítanak fel. A gépkocsikat az első sorompónál ellenőrzik, míg a szurkolók táskáit a másodiknál, majd a harmadik sorompónál átvizsgálják a jegyeiket. A német hadsereg az eget is figyelni fogja. A drónok használatát szigorúan ellenőrzik, és repülési korlátozási zónákat alakítanak ki.  

A szokásos intézkedéseken túlmenően az ukrán válogatottat fokozott biztonsági intézkedéseknek vetik alá 

 – mondta el Nancy Faeser német belügyminiszter.  

„Természetesen vannak kockázatok, és ezeket fel kell ismernünk – mondta Schindler. – Mindent megteszünk a terrortámadások vagy hasonló kísérletek elkerülése érdekében, és nagyon sokat teszünk a biztonságért.” 

(Források: DW; Al Jazeera; Sinus Institut) 

Kapcsolódó:

Ezt is ajánljuk a témában

Így szurkolhat legolcsóbban az Eb-helyszínén!

Szeretne olcsón kijutni a németországi foci-Európa-bajnokságra és élőben nézni a mérkőzéseket? Összeszedtünk néhány nem feltétlen magától értetődő tippet. Ezek segíthetnek abban, hogy kijussunk az Eb-re kis költségvetéssel is.

Címlapfotó: MTI/Koszticsák Szilárd

 

 


További cikkeinket, elemzéseinket megtalálják a makronom.hu oldalon. 

Töltődjön fel a Mandinerrel!

Kapcsolódó cikkek a Foci Eb 2024 aktában.

Összesen 143 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
contractor-2
2024. június 18. 11:26
Nem veszélyesebb mint az M3 autópálya egy átlagos délután.
antallmiki
2024. június 18. 09:09
Természetesen itt is jót hazudtatok. Természetesen a németek fele nem aggódik terrortámadástól, hiszen a Sinus kutatásában összesen 2065-en vettek részt, így továbbra sem tudjuk, hogy a 83,8 milliós Németországban, a meg nem kérdezettek, vagyis az a 83 797 935 fő miként vélekedik. Sajnálatos, hogy csak ezt az egy témát sikerült kiszemlézni abból a mini-felmérésből amire hivatkoztatok, voltak benne érdekesebb témák is. Aki elolvassa az egész felmérést az megtudhatja azt is, hogy az a 2065 ember mit gondol egyéb kérdésekről is, mint pl arról, hogy kit tartanak esélyesnek, meg hogy mennyire tesz jót az EB a hazájuk megítélésének stb.
chief Bromden
2024. június 18. 08:39
Dupla, dupla veszély: két háború, + a házigazda a háború ellenes magyarokkal játszik. :(
szintetikus
2024. június 18. 08:19
Amennyi kebabos van Budapesten... És Orbán Viktor is őket hívta a várba.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!