Az ő nevében írt alá a francia Lille csapatához egy szélhámos: 100 éve született Zakariás József

2024. március 05. 06:03

Ő volt az Aranycsapat első halottja, 47 évesen hunyt el váratlanul.

2024. március 05. 06:03
Sal Endre
Sal Endre

Zakariás József, az Aranycsapat szürke eminenciása napra pontosan 100 esztendeje, 1924. március 5-én született Budafokon, egy tízgyerekes, szegény családban, az édesapja cipészként próbálta eltartani a famíliát. A kis Zakariás a budafoki polgári fiúiskolába járt, kiválóan tanult, de tudta, később szó sem lehet egyetemről, dolgoznia kell. 

Már egészen fiatalon kiderült, kiválóan mond verset, az iskolai ünnepségeken is fellépett 

és az is, hogy a foci mellett például futásban és tornában is jeleskedett. Mivel a család anyagi helyzete miatt a továbbtanulásról szó sem lehetett, kétkezi munkát vállalt, mellette pedig focizott. A Kábelgyár és a Gamma érintésével került az MTK-hoz, amelyet aztán a Rákosi-rendszerben Bástyára kereszteltek. 1947-ben, 23 évesen, Albánia ellen debütált a későbbi Aranycsapatban. Ő volt a vízhordó a középpályán Bozsik József társaságában. Ott volt az Aranycsapatban az olimpiai bajnoki címnél, a 6:3 alkalmával és az 1954-es világbajnokságon is. Zakariásnak a vesztes berni döntő volt az utolsó válogatott mérkőzése. 

Ezt is ajánljuk a témában

Az Aranycsapat, amelynek Zakariás József (jobbról a harmadik) is oszlopos tagja volt.
Fotó: MTI-archív/KU

Nem ő volt az Aranycsapat legnépszerűbb tagja, ellenben sok élménybeszámolóra őt küldték, mert kiváló szónok volt. És művelt ember, neki volt a legnagyobb könyvtárszobája a válogatott csapatból. Külföldön is jegyezték a nevét, nem véletlen, hogy 1954-ben egy szélhámos Zakariásként vágta át a francia Lille csapatának vezetőségét. Történt, hogy a Veréb László névre hallgató férfi egyik nap jelentkezett a francia együttesnél, hogy ő Zakariás József, disszidált és a Lille csapatában szeretne játszani. 

A klubvezetőség azonnal szerződtette „Zakariást”, ám rögvest az első mérkőzésen kiderült, hogy az Aranycsapat egyik oszlopának hitt férfi minimálisan konyít a focihoz. 

A történet híre Magyarországra is eljutott, miután a Szabad Európa tényként közölte, hogy Zakariás disszidált. 

Zakariás József a guineai válogatott szövetségi kapitányaként.
Fotó: Arcanum/Labdarúgás

Később aztán tényleg elhagyta az országot, de legálisan, hosszú évekre Guineába került, ahol a helyi válogatottat vezényelte. Zakariás József első házasságából két gyermek született, Ágnes és Tamás. Az utóbbi szintén labdarúgó lett, de az NB I-ig nem jutott el. A második házasságában élt az olimpiai bajnok labdarúgó, amikor

 

1971 novemberében jött a mellbevágó hír: csupán 47 évesen meghalt. 

Mint utóbb kiderült, a szívével voltak gondok, pontosabban súlyos érelmeszesedéssel került kórházba, a megpróbáltatásokat pedig nem bírt a szíve. Zakariás volt az Aranycsapat első halottja, a Farkasréti temetőben tartott búcsúztatásán Grosics Gyula, az Aranycsapat kapusa is beszédet mondott. Ő még 43 évig élhetett. Zakariásnak viszont csak 47 évet adott a Teremtő…

Nyitókép: Zakariás József egy 1952-es felvételen. Fotó: MTI-archív/Seidner Zoltán

Kapcsolódó vélemény

null

Szöllősi György

Pesti Srácok.hu

Idézőjel

A vízilabdázó Kárpáti György háromszoros olimpiai bajnokként sem kerülhetett be egyébként akkoriban a nemzet sportolói közé. Interjú.

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:26
🍓 ️ ­A­ ­­­d­ö­­g­­ö­­­s­­­ ­­l­­á­n­­y­­o­­­k­­ ­­v­á­r­­n­a­k­­ ­­r­­á­­­d­ 👉 𝗪­𝗪­­𝗪­­.­­𝗖­­𝗨­𝗠𝟰­­.­𝗙­­𝗨­­𝗡
Ugandai Bubu
2024. március 05. 08:23
Egy magyar csaló... A dákóromnyikok csak ipari tanulók "tehetséges" "leleményes" népünkhöz képest, pedig nagyon igyekeznek.
balbako_
2024. március 05. 06:09
Ő volt a nélkülözhetetlen zongoracipelő a nagy futballművészek mögött.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!