50 évesen jöttem rá, hogy apámék mekkora világsztárok voltak! – Bozsik Péter a Mandinernek

2023. november 24. 17:07

November 25-én ünnepeljük a legendás 6:3-as győzelem hetvenedik évfordulóját. Ennek kapcsán Bozsik József fia eddig soha sem hallott kulisszatitkokat és élményeket is megosztott velünk. Interjúnk!

2023. november 24. 17:07
Sebes Gusztáv; Lantos Mihály; Hidegkuti Nándor; Gellér Sándor; Bozsik József; Lóránt Gyula
Vámos Tamás

Nyilván sokan megkérdezték már öntől: milyen volt Bozsik József fiának lenni? S milyen édesapa volt a magyar futball egyik legnagyobb legendája?

A civil életben abszolút pozitív, hiszen én is kaptam abból a szeretetből, talán mondhatom, tiszteletből is, amit édesapám iránt éreztek az emberek. Egyébként csendes, határozott, de azért úgymond „hajlítható” is volt, sok mindent meg lehetett vele beszélni. 

Milyen gyakran futballoztak például?

Otthon, a kertben és a kirándulások alkalmával természetesen mindig előkerült a labda, de ezek közel sem voltak vérre menő csaták, csupán kisebb bohóckodások. Ám ha a haverommal egyérintőztem, gyakran megnézett minket, és elmagyarázta, milyen a helyes lábtartás, sőt még akkor is segített jónéhány tanáccsal, ha beálltam a kapuba védeni.

 „Mindenhol viselkednem kellett, hiszen engem is árgus szemekkel figyeltek”

Mikor tudatosult önben, hogy a magyar labdarúgás egyik legnagyobb alakja az édesapja?

Ezt a dolgot kettéválasztanám. Az, hogy apám ismert ember volt, a Honvéd és a válogatott futballistája, olimpiai, Európa Kupa-győztes és világbajnoki ezüstérmes, számomra természetes volt, hiszen beleszülettem; azzal az apró teherrel, hogy mindenhol viselkednem kellett, hiszen engem is árgus szemekkel figyeltek. Ám mivel apám abszolút sztárallűröktől mentes ember volt, jóval később, felnőttként szembesültem azzal, hogy ők igenis valódi sztárok voltak! 

A „Nagy Honvéd” című könyben olvastam, hogy azon a bizonyos illegális dél-amerikai túrán, 1956-ban 30 ezer lelkes szurkoló várta őket az uruguayi repülőtéren. Ekkor esett le a tantusz: apámék az akkori futballvilág Messijei, Ronaldói, Zidane-jai voltak!

 Tehát minden túlzás nélkül állíthatom: 50 évesen jöttem rá, hogy apámék valójában mekkora világsztárok voltak! 

GROSICS Gyula; PUSKÁS Ferenc; KOCSIS Sándor; TAKÁCS Károly; KÁRPÁTI György; CZIBOR Zoltán
Az Aranycsapat tagjait a helsinki olimpiáról hazatérve is világsztárokként köszöntötték! 
Fotó: MTI/Samai Antónia

Kapcsolódó vélemény

 

„Apám cipőfűzőjét sem köthettem be, meg sem közelítettem a tudását”

A hetvenes-nyolcvanas években nem volt szabad dicsőíteni az Aranycsapat tagjait már csak azért sem, mert többen külföldre távoztak, akkori kifejezéssel disszidáltak. Mégis mit érzékelt ekkoriban az együttest körülvevő népszerűségből?

Úgy szoktam fogalmazni, hogy az Aranycsapatot több polcra is fölrakta a történelem. A hatvanas, hetvenes évek sztárjaira mázsás teherként rakódott a »bezzeg az Aranycsapat!« kifejezés, és hogy állandóan Puskásékkal hasonlították össze őket. A nyolcvanas években viszonylagos csend volt, ezt törte meg Puskás Öcsi hazalátogatása. Az abszolút mélypont a kilencvenes években következett be, hiszen ekkor az Aranycsapatot az úgynevezett „unalompolcra” rakták. Rég volt, szép volt, tán igaz sem volt az Aranycsapat legendája, ráadásul akkor még fűzős volt a labda és bőrstoplis a cipő. 

Az elmúlt 10-12 esztendőben azonban valós értékként kezelik az Aranycsapatot, amely nem csak a sporttörténelem, hanem a nemzet történelmi hagyatéka is lett. 

Az eredményeikkel nem lehet vitatkozni: Európa bajnokai lettek, világbajnoki ezüstérmet nyertek úgy, hogy négy éven át veretlenek voltak. Ha a németek büszkék az 1954-es Wundermanchaftra, akkor mi is lehetünk azok az Aranycsapatunkra...

BOZSIK Péter
Bozsik Péter a Bozsik Aréna megnyitóján, 2021 júliusában 
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Akarva-akaratlanul összehasonlították édesapjával, ezért sem lett NB I-es játékos?

Játékosként nagyon nehéz volt, hiszen apám cipőfűzőjét sem köthettem be, meg sem közelítettem a tudását és a mindent elsöprő akaratát. Azt mondták, nem voltam ügyetlen játékos, de 22-23 évesen a Pénzügyőrben megmelegedtem, jól éreztem magam. Azért sem vágytam többre, mert azt hamar fölmértem: belőlem nem lesz 50-szeres válogatott futballista...

Az indiánkönyvek segítettek a gyászban...

Bozsik József fájdalmasan fiatalon, mindössze 53 évesen hunyt el. Ekkor ön még csupán 17 éves volt. Miként tudta kamaszként feldolgozni édesapja elvesztését?

Fiatalként rengeteg indiánkönyvet olvastam, amelyek megtanítottak tűrni, türelmesnek lenni és az érzelmeket kezelni. Próbáltam úgy tenni, mintha mi sem történt volna, mindenben segíteni az édesanyámnak, és kifelé nem mutatni semmit. Ez is az oka, hogy azt nem tudja senki, hogy a temetőben, a sírja előtt milyen jókat tudok a mai napig beszélgetni az édesapámmal...

Nyitókép: Magyar Fotó/Pap Jenő

 

 

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
syphax-2
2023. november 25. 17:17
A futballhoz tőlem sokkal jobban értő--igaz tős-gyökeres kispestitől-- hallottam: PUSKÁS SOHA NEM LETT VOLNA "A" PUSKÁS, HA MÖGÖTTE(!!!) NEM BOZSIK OSZTOGATTA VOLNA A JOBBNÁL-JOBB LASZTIKAT--PUSKÁSNAK IS, MÁSOKNAK IS. PERSZE MINDKETTEN: BOZSIK IS PUSKÁS IS VÉRBELI ÉS SZÜLETETT KISPESTIEK VOLTAK, AKIK MÁR GYEREKKORTÓL KEZDVE ISMERTÉK EGYMÁS LÉLEKZETVÉTELÉT IS. Sztori, hogy amikor 'talán '83-ban Öcsi először hazalátogatott disszidálása után, és kiment a kispesti pályára, az öreg szertáros előhozott Neki--Puskásnak--a hátsó sufniból egy futballcsukát mondván: "NÉZD ÖCSIKÉM MI MEGŐRIZTÜK A TE FUTBALLCIPŐDET 25 NEHÉZ ÉVEN ÁT, 'EHUN ITT VAN, EZ AZ"!!! MIRE ÖCSI KÉZBEVÉVE A CSUKÁT, JÓL MEGNÉZTE, HÜMMÖGOTT ÉS IMIGYEN SZÓLA: "Á...ÁÁÁ(!) EZ NEM AZ ENYÉM! EZ A CUCU-É..VOLT!
Denia
2023. november 25. 09:25
Az hogy lehet, hogy csak ötvenévesen jött rá? Én ezt hallgatom, amióta az eszemet tudom. Pedig köze nincs a családomnak a focihoz.
altona-2
2023. november 25. 06:25
Mááááálta!
galancza-2
2023. november 24. 21:58
bundézó,mixelő csőcselék............ahogy tésztás,döme,nyil, fővadász, faxrajzoló, mágus, kisherceg,stb is.....és lehet hörögni,de albi floresz is patkány volt...............a 60-as ávekben 1 bunda meccsért 10000 forintot kapott....és iparilag csinálta...................
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!