Gyurcsány személyesen akadályozta meg, hogy Grosics Gyula a Nemzet Sportolója legyen

2020. november 06. 07:12

A vízilabdázó Kárpáti György háromszoros olimpiai bajnokként sem kerülhetett be egyébként akkoriban a nemzet sportolói közé. Interjú.

2020. november 06. 07:12
Szöllősi György
Szöllősi György
Pesti Srácok.hu

„Úgy fest, sikerült visszahozniuk a magyarok szívébe Puskás Öcsit.

Nagy az adósságunk, hosszú évtizedekig mostohán bánt a hivatalos Magyarország, a hazai közélet Puskással és az Aranycsapattal. Most próbálunk törleszteni.

A keserű emlékekért egyébként nem kell a Kádár-időkig visszamennünk. Grosics Gyula és Buzánszky Jenő még itt volt közöttünk, amikor a balliberális kormányzat bosszúból folyamatosan akadályozta, hogy a Nemzet Sportolói közé bekerüljenek. Grosiccsal négyszemközt közölte is az akkori kormányfő, hogy személyesen fogja ezt megakadályozni, ezt magától Gyula bácsitól tudom. Így is tett. A vízilabdázó Kárpáti György háromszoros olimpiai bajnokként sem kerülhetett be egyébként akkoriban a nemzet sportolói közé.

Ma egyébként, az állítólagos diktatúrában mindig a Nemzet Sportolói döntik el, kit vesznek föl maguk közé. Gyurcsányék nemcsak a meginduló stadionrekonstrukciót állították le, hanem a Bozsik-programot is megszüntették, felbecsülhetetlen károkat okozva az országnak, a fiataloknak.

Hogy lehetne újra annyira nívós a magyar foci, mint egykor?

A futball leképezi az egész ország állapotát, nem olyan, mint egy egyéni sportág, ahol akár egyetlen nagy tehetség, egy elhivatott edző, egy kis szakmai műhely is megválthatja a világot. Százezerszámra kellenek a lelkes játékosok, ezrével a pályák, egymással versengő egyesületek. Nálunk hatalmas lemaradásban egyszerre kellett elkezdeni stadiont építeni és edzőt képezni, profi viszonyokat teremteni és falusi öltözőket felújítani, nemzeti sportmédiát létesíteni és nemzetközi futballdiplomáciát kialakítani, megújítani az iskolai testnevelést. A fél évszázadon át lefelé ívelő trendek megfordultak, már tíz éve kifelé jövünk az erdőből, s ennek egyre több a látványos eredménye.

Például?

A negyvennégy év után kivívott Eb-szereplés, a Fradi Bajnokok Ligája csoportkörébe jutása huszonöt esztendő múltán, Gulácsi Péter BL-elődöntője, egész karrierje, Szoboszlai Dominik vagy a Puskás-akadémista Sallai Roland reményteli pályakezdése, hogy Budapestre jön a világbajnok francia, az Európa-bajnok portugál válogatott, de Cristiano Ronaldo klubcsapata is, meg Lionel Messié, és a Puskás Arénában lépett föl a BL-győztes Bayern München az EL-győztes Sevilla ellen a Szuperkupa-mérkőzésen. Mert a történelemben először van olyan stadionunk és futballvezérkarunk, amelynek hajlandóak odaadni ilyen meccseket, és mert a Fradi ilyen ellenfeleket vívott ki magának, mint a Barcelona és a Juventus, miután túljutott a svéd, a skót, a horvát és a norvég bajnokon.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
PTYA
2020. november 06. 09:58
Azok közül akik "stadionozni" szoktak, van-e valaki, aki konkrét számokat tudna adni arról, hogy mennyit fektettek be a csehek, szlovákok, lengyelek vagy a románok a stadion építésbe vagy felújításba?
Krupp Skya
2020. november 06. 08:27
A kurva anyját a jó kurva anyját! Erről jut eszembe az a régi vicc: A buszmegállóban áll egy férfi és szidkolózik. - A kurva anyját a jó kurva anyját! Odamegy hozzá egy rendőr és azt mondja -Ne káromkodjon itt az elvtárs, itt többen is vannak a megállóban és megbotránkoztatja őket! Miért káromkodik? -Képzelje rendőr elvtárs, a feleségemnek néger gyereke született. -A kurva anyját!
Krupp Skya
2020. november 06. 08:25
A kurva anyját a jó kurvaanyát! Erről jut eszembe az a régi vicc: A buszmegállóban áll egy férfi és szidkolózik. - A kurva anyját a jó kurvaanyát! Odamegy hozzá egy rendőr és azt mondja -Ne káromkodjon itt az elvtárs, itt többen is vannak a megállóban és megbotránkoztatja őket! Miért káromkodik? -Képzelje rendőr elvtárs, a feleségemnek néger gyereke született. -A kurva anyját!
Vakfolt
2020. november 06. 08:06
Kínkeservesen lassú dolog ez. Kell, hogy legyen valami gátló tényező, ennyi energiával pénzzel már rég nem itt kéne tartani.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!