„Meg kell védenem a csapatot” – Kemény Dénes a Mandinernek

2024. február 14. 12:07

A legendás sikerkapitány szerint, amikor mi fordítjuk meg a meccseket, azt természetesnek vesszük, de ez előfordulhat fordítva is.

2024. február 14. 12:07
Szabó Péter

A magyar férfi vízilabda-válogatott franciák elleni vb-kudarca azért is nagyon fájó, mert ilyen alacsonyan jegyzett csapattól, mint a francia, nem szoktunk kikapni. Főleg így: hiába vezettünk a nagyszünetben 7–3-ra, végül 11–10-re alul maradtunk, így nem jutottunk be az elődöntőbe. Zalánkiék csütörtökön 12.30-tól a szerbekkel azért küzdenek majd, hogy aztán medencébe ugorhassanak hétvégén az 5. helyért...

Ezt is ajánljuk a témában

Mint megírtuk, a Total Waterpolo nemzetközi szaklap például a franciák történelmi diadalaként ír az összecsapásról, ahogy fogalmaznak:

Franciaország a modern vízilabda történelmének egyik legnagyobb meglepetését szolgáltatta a magyarok legyőzésével.

Ezt is ajánljuk a témában

De hogy látja a legendás szövetségi kapitány, a háromszoros olimpiai bajnok Kemény Dénes? Sokként élte meg a vereséget?

„Sokkban azért nem vagyok, mert benne volt az esélye, hogy kikapunk, bár tény, a kezünkben volt a meccs. Ez a találkozó is megmutatta, hogy nincs már könnyű ellenfél a mai vízilabdában. Ha megnézzük az előző vb-t, egyetlen gól volt az első és a 8. hely között! Mindegyik negyeddöntő egygólos volt, nüanszok döntenek a sportágban – és ezek után hirdetnek elsőt, illetve nyolcadikat.

Amikor mi fordítjuk meg a meccseket, azt természetesnek vesszük, de ez előfordulhat fordítva is. Meg kell védenem a csapatot. Tényleg nagyon kiegyensúlyozott a mezőny. Most csak azt látjuk, hogy vb-címvédő válogatottunk kiesett, de ez a francia gárda tele van jó játékossal, és mostanra utolérték a nemzetközi mezőnyt.

Ennek a francia csapatnak a fejlődésén is láthatjuk, hogy mekkora esélyt jelent egy országnak az olimpia rendezés.

Az elmúlt években egyre erősebbek, vittek neves edzőket, a másodedzőjük egy horvát szakember, becsülettel készülnek és jönnek is az eredmények. Mi pedig 8–4-nél hagytuk, hogy belelkesedjenek. Nyilvánvaló, hogy ilyenkor érezheti úgy egy csapat, hogy megvan a győzelem, igen ám, csak a maradék másfél negyed ezúttal nem sikerült. Megértem, hogy az ember tudat alatt a lelki energiáiból spórolni akar. Nekem is meg kellett tanulnom anno, hogy ne menjen fel bennem a pumpa, mert elfogyok az aktuális torna végére. Most mindössze egy-két villanás hiányzott az elődöntőhöz: amikor elkezdtek feljönni a franciák, akkor kellett volna gólt lőnünk. Zalánkit azonban a franciák szisztematikusan kiállíttatták, így kevesebbet játszott” – fogalmazott Kemény Dénes.

„Ez röhej!”

A férfi vízilabda-válogatottat 2000-ben, 2004-ben és 2008-ban is az olimpiai dobogó tetejére vezető Kemény Dénes szerint röhej, hogy másfél év alatt öt világversenyen kell helyt állniuk a sportolóknak.

„Az eredmény ellenére tényleg meg kell védenem a csapatot. A versenynaptárban három világbajnokságot rendeznek 18 hónap alatt, közben ráadásul ott van két Európa-bajnokság is. Ez röhej. Korábban volt idő rendesen felkészülni egy világversenyre, de most a játékosok rengeteget játszanak a klubban, a válogatottban, felkészülési és tétmeccseket egyaránt. Nagyon nehéz a lángot folyamatosan magas hőfokon tartani – és nem is szabad. Ha 110 fokon ég a csapat a franciák ellen, akkor lehet, hogy az elődöntőt veszíti el.

Gazdálkodni kell a tűzzel, és ha lehet, minimális lelki energia elégetésével kell nyerni, de ez veszélyes, mert annál azért erősebbek az ellenfelek.

Nem lehet semmit a srácok szemére vetni ebben a kiegyensúlyozott mezőnyben: Varga Zsolt már tavaly, a vb-arany után is megmondta, hogy fejlődnünk kell. Nagy levegőt kell venni az olimpia előtt, és hinni benne, hogy segítséget jelent a mostani csalódás. Megjósolhatatlan az olimpiai dobogó, de azoknak lehet nehezebb dolguk, akik most érmet nyernek. Mi pedig nem kötelességből, hanem hitből csinálhatjuk meg a ránk váró feladatokat a következő fél évben. Ez a vereség pedig felhívja a figyelmet, hogy ne csak azt tekintsük természetesnek, amikor mi nyerünk” – zárta gondolatait Kemény Dénes.

Fotó: MTI/Kovács Tamás

Összesen 53 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ekeke1
2024. február 14. 15:55
Kemény Dénesnek mindenben(is) igaza van, meg különben is minden tisztelet stb. Csakhogy. Látván a 3:8-as sorozatot amit a férfi válogatott produkált, éppen az ő példája jutott eszembe. Sydney, olimpiai döntő. Kemény ekkor mutatta zseniális húzásainak egyikét: kapust cserélt, Kósz Zoltán helyett az akkor 22 éves Szécsi Zoltán kapott lehetőséget, aki hátrányban állt be, az utolsó negyedet azonban kapott gól nélkül hozta le. Így 8-7-re nyertünk. Na szóval, Varga Zsolt most miért nem próbálkozott meg legalább egy kapuscserével?
contractor-2
2024. február 14. 15:11
Itt azért nem arról volt szó, hogy az elejétől kiélezett csatában fordítottak a franciák, hanem 4:8-nál egy lefutott meccsről, amikor már sokan kezdtek átkapcsolni másik csatornára a TV-n, mert kezdett unalomba fulladni a meccs. Úgy tűnik az unalom a magyar játékosoknál is beütött. De akkor meg nem kellett volna elindulni a VB-n! Senkit se zavart volna, az olimpiai részvétel e nélkül is megvolt.
JohnnyBeGood
2024. február 14. 14:34
Lassan ideje volna átnézni a svájci utalásokat. Kezd sok lenni a lelki problémás csapat....
krisztoforo48-2
2024. február 14. 13:44
Minden csapatsportnál van olyan,hogy esetenként egy csapat leblokkol.Túl sok a nemzetközi program és a bajnokságok együtt,ezt tudomásul kell venni.Hajrá fiúk,lányok menni fog legközelebb!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!