Magába szívta a gyógyszert, fújhatja az olimpiai szereplést a vízilabdázó

2024. február 26. 21:37

Pont annyi büntetést kaphat, amennyivel lemarad a párizsi játékokról. Nagy érvágás lesz a hiánya a válogatottnak.

2024. február 26. 21:37
UKROPINA, Aleksa

Nem a doppingolás által leginkább fertőzött sportág, de a vízilabdában is előfordul időnként egy-két kirívó eset. A február közepén véget ért dohai világbajnokság közben tűnt el egy játékos, mint mostanra kiderült, nem önszántából. A montenegrói válogatott egyik legnagyobb jelenlegi erőssége, a balkezes Aleksza Ukropina nem véletlenül hiányzott a vb utolsó napi helyosztójáról, a Montenegró-Magyarország mérkőzésről. A szerbiai születésű, de a montenegrói válogatottban játszó 25 éves játékos a spanyolok elleni elveszített negyeddöntő után pozitív doppingtesztet produkált – szúrta ki a vlv.hu.

Ezt is ajánljuk a témában

Az OSC-Újbuda együttesében (2018-2020) is megfordult pólós ügyét hazája szövetsége nem hozta nyilvánosságra, de a nemzetközi szakportál, a Total Waterpolo beszámolt a részletekről.

A 25 éves hercegnovi férfi 

egy általa használt inhalációs gyógyszer miatt bukott meg a teszten, amiről nem sejtette, hogy doppingvétséghez vezet.

 Ennek eredményeként Ukropina nem kért terápiás felhasználási mentességet (TUE), amely lehetővé tette volna számára, hogy egészségügyi okokból szankciók nélkül használja az anyagot” – számol be a lap az ügyről. Hozzáteszik, hogy ez a felelőtlenség minden bizonnyal súlyos következményekkel jár, a sportoló valószínűleg nem vehet részt a párizsi olimpián. Ukropina kulcsember Vladimir Gojkovics generációváltáson átesett, egyre inkább az élmezőnyhöz újra felzárkózó csapatának.

Aleksza Ukropina montenegrói vízilabdázót legalább hat hónapra eltiltják, miután tiltott szert mutattak ki aszervezetében, így lemarad a párizsi olimpiáról. Most a hónap végéig kell magyarázatot adnia a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökségnek (WADA). Ukropina felfüggesztése rávilágít annak kritikus fontosságára, hogy a sportolók teljes mértékben tisztában legyenek a doppingszabályokkal és az általuk használt szerekkel.

Ukropina, Aleksa; Holod, Dmitrij
Budapest, 2017. július 27. A montenegrói Aleksa Ukropina (j) és az orosz Dmitrij Holod (b) a férfi vízilabdatornán az 5-8. helyért játszott Montenegró - Oroszország mérkőzésen a 17. vizes világbajnokságon a Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodában 2017. július 27-én. Montenegró-Oroszország 9-8
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

 

Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kekec54
2024. február 27. 10:09
Amit itt fejtegettek lehet igsz, fe lehet, hogy nem. Milyen érdekes, hogy amerikai sportolók sosem kerülnek ilyen helyzetbe. A WADA- t ők támogatják legjobban, kíváncsi lennék az amcsi polós csajok/ tehenek, mit kaphatnak. Emlékeztek sz NDK-s női dportolókra? Csoda, hogy nem nőt pöcsük a férfi hormonoktól.
Rodolfo
2024. február 27. 09:33
A gyógyszer nevét nem árulta el senki. 😐
savrena
2024. február 27. 08:21
Ezeket a gyógyszereket nyilván azért szedik, inhalálják, mert növeli a tüdő teljesitményét. Vagy ha nem, akkor szinte csak asztmások mennek úszónak meg vizilabdásnak. Itt a balkáni mentalitás játszott be, valaki lusta volt elvégezni egy kis papirmunkát. Nem is a sportoló, ez inkább a menedzsment feladata lett volna.
Reszelő Aladár
2024. február 27. 07:30
Felmerül a kérdés, hogy vajon egy patikába besétálva egy vény nélkül kapható szer lehet-e tiltott. Ha igen, akkor jó kérdés mit is lehet kapni. Ha meg vényköteles a szer, akkor pedig az azt felírónak kellett volna tudni, hogy mit is ír fel, vagy legalább figyelmeztetni, hogy beszéljen a keretorvossal mielőtt beszedi. Netán eleve konzultálni vele felírás előtt. Valami lehet amúgy a dologban, mert az úszók között Kb 10x annyi az asztmás mint az alapsokaságban…
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!