Szoboszlai posztriválist kapott? – A sérülés mellé ez nem túl jó forgatókönyv

2024. január 02. 17:14

A Liverpool visszahívta a nyáron kölcsönadott 21 éves játékosát, aki hasonló szerepkörökben szokott szerepelni, mint Szoboszlai Dominik.

2024. január 02. 17:14
Liverpool, 2023. december 17.
Szoboszlai Dominik, a Liverpool játékosa egy kapu mellé ment lövése után az angol elsõ osztályú labdarúgó-bajnokság Liverpool-Manchester United mérkõzésén a liverpooli Anfield Road-i Stadionban 2023. december 17-én.
MTI/EPA/Adam Vaughan

Visszatért a Liverpoolhoz a portugál Fábio Carvalho, aki nyáron épp Szoboszlai volt együtteséhez, a RB Leipzighoz került kölcsönbe. A két klub jó viszonyt ápol egymással, gyakoriak a játékosmozgások az együttesek közt (az elmúlt években Naby Keita, Ibrahima Konaté és Szoboszlai Dominik is a lipcseiektől került Liverpoolba). 

Ezt is ajánljuk a témában

A magyar labdarúgó-válogatott csapatkapitányánál nem egész két évvel fiatalabb játékos 2022 nyarán igazolt a Fulhamból a Liverpoolhoz. A portugál leginkább támadó és középső középpályásként vagy szélsőként bevethető, azaz nagyjából ugyanazokban a szerepkörökben a legjobb, mint Szoboszlai Dominik.

A portugált nyáron adta kölcsön Szoboszlai klubja az Rb Leipzignek, összesen 15 mérkőzésen szerepelt, és nem túl sok játékpercet (360) kapott. Ez is jelzi, hogy Marco Rose edző főként csereként számított a portugál utánpótlás-válogatott játékosra, általában Klopphoz hasonlóan a 70. percet követően állította be. 

Fábio Carvalho játékjogát jelenleg 14 millióra értékeli a Transfermarkt, de ez az érték volt már 20 millió is, tehát egyelőre nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket.

 Ez persze nem jelenti azt, hogy később ne válhatna belőle kiváló játékos. Hogy így lesz-e, ez a következő években fog kiderülni.  

A portugál középpályás visszatérésének oka szinte biztosan az, hogy a többfrontos (Pl, Európa-liga, angol kupa) helytállás és a Liverpool játékrendszere miatt a játékosokat – és főként a középpályán játszó labdarúgókat rendkívül intenzív terhelés éri. Nem véletlen a Liverpoolt annak ellenére sok sérülés sújtja, hogy Klopp igyekszik rendszeresen „rotálni” a csapatot. A Liverpoolnak tehát még „hosszabb padra” lenne szüksége.

A német edző egyébként el is mondta, hogy az év első mérkőzésén, a Newcastle United elleni 4-2-re megnyert bajnoki meccsen 

épp azért akarta lecserélni az óriási terhelésnek kitett Szoboszlait, aki elképesztő mennyiségű mezőnymunkát végez, hogy megelőzze a játékos esetleges sérülését. Mint kiderült, ez sajnos nem sikerült, Szoboszlai enyhébbnek tűnő sérülést szenvedett.

 Ilyenkor nem jön épp a legjobbkor egy azonos poszton játszó labdarúgó érkezése, aki – amennyiben jól szerepel – beverekedheti magát a csapatba.  

Szoboszlainak még nem komoly rivális Carvalho, de hamar az lehet belőle

Egyelőre azonban nem úgy tűnik, hogy a fiatal középpályás komolyan veszélyeztetné Szoboszlai Dominik helyét a kezdőcsapatban. Ennek több oka is van – például, hogy – már csak az életkoruk miatt is – óriási különbség mutatkozik mind játéktudás mind tapasztalat szempontjából. A világ legjobbjai közé tartozó extrém kivételeken (Messi, Ronaldo, Mbappé) kívül egy 21 éves játékos jellemzően még a fejlődés fázisában, míg 23-24 évesen lassan kész labdarúgóvá válik, és pályafutása legjobb időszakába lép. 

Szoboszlai már biztosan kész labdarúgó, bár szinte minden szakmai vélemény szerint még ennél is jobb lesz.

 Azt azonban érdemes figyelembe venni, hogy a portugál abban az életkorban van, hogy épp a következő években dől el, milyen szintű játékos lesz belőle – ahogy ezt Szoboszlainál is látjuk. Könnyen lehet, hogy elkapja a fonalat, és berobban a csapatba. Jelenleg azonban valószínűbb, hogy szükséges tartalékembernek hívták vissza a csapathoz.

Carvalho az elmúlt évben nem teljesített kiemelkedően.

 Az első évében összesen 19 mérkőzésen kapott lehetőséget a vörösöknél. Szerepelt 15 bajnoki meccsen 12 alkalommal csereként, jellemzően a meccs utolsó negyedórájában kapott lehetőséget, és 3 alkalommal volt kezdő. Ehhez képes egész jó arány, hogy két gólt is szerzett. 

Pályára lépett még egyszer az FA kupában, és kétszer a ligakupában, itt egy gólt is szerzett a Manchester City ellen. Szerepelt a Szuperkupa-döntőben, de itt csak a 88. percben lépet pályára, azaz alig pár percnyi lehetősége volt. A Bajnokok Ligájában négyszer kapott lehetőséget, három alkalommal a meccs legvégén, egyszer (a Rangers ellen 7-1-re megnyert mérkőzésen) kezdőként. Jürgen Klopp egy -két kivétellel jellemzően balszélsőként szerepeltette, azaz nem ott, ahol jelenleg Szoboszlai játszik, ám ez hosszú távon nem jelent semmit, hiszen „többfunkciós”játékos. 

Nyitókép: MTI/EPA/Adam Vaughan

 

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
horvathlaszlo
2024. január 03. 05:20
Miért okoz gondot az amúgy is totál lejáratott és megutáltatott Szoboszlairól új képeket berakni? Erre is lusták vagytok, hogy Googlizzatok új képet?
cserszömörce
2024. január 03. 05:00 Szerkesztve
Csapat van, nem egyenek. Beteges magyaros ellsensegkereses ez a cikk. Ez fóbia, mindenhol ellenseget latni, meg egy focicsapaton belul is. ""A magyarnak mindenkori s most is legnagyobb ellensége – a magyar."" Széchenyi Istvan ...
Akitlosz
2024. január 03. 02:29
Elgázolhatná már Szoboszlait a villamos! Tönkreteszi az amúgy is alacsony színvonalú Mandinert. :-(
Dixtroy
2024. január 03. 00:08
Mi az a posztrivális? Utójelentéktelen? Olyan cserejátékos, aki ugyanazon a poszton ugyanolyan jó? De hát basszátok meg, nem ez a modern foci lényege, hogy ne egy játékoson múljon minden, ugyanarra a posztra más is beállítható legyen akár több is?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!