Ebből nagy balhé lesz! – Messi és Haaland ugyanannyi pontot szereztek, mégis az argentin kapta a FIFA Év játékosa díját

2024. január 16. 05:12

Puskás Ferenc dédunokája és brazil világsztárok a színpadon, kisbabával szurkolt a legjobb drukker, Guardiola megint nyert – ilyen volt a FIFA idei díjátadó gálája!

2024. január 16. 05:12
Lionel Messi lett az Év férfi labdarúgója
Pálfy Dániel Ábel

Lionel Messi nyerte a FIFA hétfőn rendezett díjátadó gálájának legnagyobb érdeklődés övezte elismerését, az Év játékosa díjat (a kategória neve hivatalosan az Év férfi labdarúgója). Az eredménynek azonban várhatóan komoly nemzetközi visszhangja lesz, és elsősorban nem azért, mert már az is nagy vitát váltott ki, hogy az argentin megelőzte norvég ellenfelét az Aranylabda-szavazáson, hanem azért, mert

Messi úgy nyerte meg a díjat, hogy ő és Erling Haaland ugyanannyi, 48-48 pontot szereztek a FIFA díjának odaítélésekor döntő szavazáson.

Hogy akkor miért Messi nyert mégis? Mindjárt kiderül, de ne szaladjunk ennyire előre! 

Mert bár a nagyközönség számára általában az efféle rivalizálás, és a legjobb játékosról szóló díj a legérdekesebb, a FIFA-díjátadó ennél jóval többről szól, és az idei rendezvényen volt is néhány olyan pillanat, amit érdemes felidézni. Arról nem is beszélve, hogy természetesen minden kategória jelöltjei és győztesei is megérdemlik, hogy beszámoljunk az eredményeikről. 

Ezt is ajánljuk a témában

Világsztárok tömkelege a nézőtéren, a női labdarúgás a fókuszban

A labdarúgás napjainkban is alapvetően férfiközpontú sportág, és a női foci ugyan az elmúlt években egyre nagyobb közönséget érdekel, a különbség a két nem labdarúgásának népszerűsége, ismertsége között még mindig óriási. A FIFA évek óta igyekszik csökkenteni ezt a különbséget, és az idei díjátadón deklaráltan különösen nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy a női labdarúgást népszerűsítse, szerintük ezt szolgálta az is, hogy 2024-ben minden díjat kizárólag nők (jellemzően volt játékosok és FIFA-funkcionáriusok) adtak át. (Mindez természetesen fontos, de ennyire „szájbarágós” módon közölve kicsit olyan érzéseket kelt, mintha egy Oscar-gálát néznénk, ahol a világsztárok felmondják a kötelező aktuális „nagyon fontos társadalmi üzenetet”.) 

A nyolcvanas években születtem, így amikor 

a gála közönségét végigpásztázó kamera egymás után mutatta – a teljesség igénye nélkül – Roberto Carlos, Alessandro Del Piero, Ronaldo Luis Nazário de Lima, Christian Karembeu, Cafú, Andrij Sevcsenko, Arséne Wenger, Patrick Kluivert, és Pierluigi Collina arcát,

 kettős érzés uralkodott el bennem. Egyrészről könnyes nosztalgiával néztem gyerek- és kamaszkori bálványaimat és az akkori focivilág legismertebb arcait, másrészről amint észrevettem, hogy itt-ott már több az ősz hajszál, mint a fekete, néhányukat szorítja picit az öltöny és a mosolyráncok is állandósultak az arcokon, eszembe jutott, hogy mennyire elment az idő...

A lényeg, hogy komoly sztárgárdát rakott össze a FIFA, az előző – vagy inkább az előző előtti – generáció krémjének jó része megjelent a rendezvényen. Persze a műsorvezetőnek sem akárkit kértek fel, 

az est házigazdája Reshmin Chowdhury brit televíziós sportújságíró mellett az Arsenal és a Barcelona egykori játékosa, a világ- és Európa-bajnok Thierry Henry volt,

 aki rendkívül otthonosan mozgott a szerepben – itt-ott megengedett magának egy-egy finomabb poént, és szükség esetén olyan zökkenőmentesen váltott egyik nyelvről a másikra, hogy alig lehetett észrevenni. 

Haaland és Messi ugyanannyi pontot kapott, mégis utóbbi nyert – de miért?

A legnagyobb érdeklődés – mint mindig – most is az év legjobb férfi labdarúgójának ítélt díjat övezte. Itt a három végső jelölt Lionel Messi, Erling Haaland és Kylian Mbappé voltak, de mindenki tudta, hogy amint az Aranylabdaért, a ezért a díjért is valójában az argentin és a norvég versenyeznek eséllyel. 

Nos, Messi nyert, és ez az eredmény meglepetésnek is nevezhető

 – hiszen a FIFA díjának odaítélésekor a szavazásra jogosultaknak a FIFA által megadott időszakon belül nyújtott teljesítményt illik figyelembe venni, és ez alapján Haaland eredményei nagyobbnak tűnnek. 

A férfiaknál megadott 2022. december 19. és 2023. augusztus 20. közötti időszak egy nappal az argentinok vb-győzelmét követően kezdődött, és eszerint ezalatt Messi „mindössze” egy francia bajnoki címet (a PSG-vel) és egy amerikai ligakupa győzelmet (az Inter Miamival) mutathat fel, 

Erling Haaland viszont eközben megnyerte a Premier League-et és a Bajnokok Ligáját, és mindkét versenysorozatban gólkirály lett, az év játékosának választották Angliában és Norvégiában, és megnyerte az UEFA Szuperkupát, a FIFA klubvilágbajnokságot valamint az FA-kupát. 

Miért nyert mégis Messi? Hát a FIFA Év játékosa díj szavazásának szabályai miatt! 

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség díjait ugyanis négy csoport szavazatai alapján ítélik valakinek. Ezek a FIFA-tagországok válogatottjainak szövetségi kapitányai, a nemzeti együttesek csapatkapitányai, a szurkolók (online szavazás meghatározott időben), és minden tagország egy-egy újságírója (magyar részről Szöllősi György, a Nemzeti Sport főszerkesztője). A négy csoport szavazatai ugyanolyan súllyal esnek latba a végső pontszám meghatározásakor. 

Ez idén így nézett ki:

A FIFA The Best díjátadó az év legjobb férfi labdarúgója kategóriában leadott szavazatok megoszlása. Lionel Messi nyert.
A FIFA The Best díjátadó az év legjobb férfi labdarúgója kategóriában leadott szavazatok megoszlása. 
Forrás: FIFA

Azaz meglepő módon a szövetségi kapitányok és a média képviselői többségében a norvég csatárt hozták ki győztesnek, a szurkolók és a csapatkapitányok viszont Messit. 

Összességében a két játékos ugyanannyi (48-48) pontot kapott, és ilyen esetben a FIFA szabályai szerint a válogatott csapatkapitányok szavazatai döntőek. Ezért lett tehát Lionel Messi a győztes. 

A gálán egyébként egyik világsztár sem vett részt, ezért egy kis közjátékot követően a műsorvezető Thierry Henry mentette meg a helyzetet, azzal, hogy átvette világbajnok argentin labdarúgónak ítélt elismerést – megjegyezve, hogy úgysem kapott még ilyen díjat. Messi ezzel harmadszor nyert ebben a kategóriában és vezeti a világranglistát a két-két győzelemmel rendelkező Cristiano Ronaldo és Robert Lewandovski valamint az egy győzelmet magáénak tudó Luka Modric előtt. CR7 egyébként még a jelöltek bővebb listáján sem szerepelt, annak ellenére, hogy 38 évesen elképesztő mennyiségű, 53 gólt lőtt tavaly a válogatottban és a szaúdi bajnokságban együttvéve. 

Ön szerint ki érdemelte meg jobban a FIFA Év férfi labdarúgója díjat? Szavazzon!

Ön szerint ki érdemelte meg jobban a FIFA Év férfi labdarúgója díjat


A nők között a spanyol válogatott csapatkapitánya, Aitana Bonmatí lett a legjobb. Az ő eredménysora is tiszteletet parancsoló, hiszen amellett, hogy a Barcelonával tavaly megnyerte a bajnokságot és a Bajnokok ligáját, a spanyol válogatottal pedig világbajnok lett, ő kapta az Aranylabdát, és ő lett az Év játékosa az UEFA-nál – és most már a FIFA-nál is. A két másik jelölt az épp a Real Madridba igazoló kolumbiai Linda Caicedo és a szintén spanyol válogatott Jenni Hermoso volt. 

Címvédés az edzőknél – Wiegman és Guardiola megint nyert

Az év férfi edzője díjat ismét a Manchester City-vel az angol ligakupa kivételével minden lehetséges trófeát megnyerő Pep Guardiola kapta meg, aki sportszerűen először a két másik jelölthöz, a Napolival 33 év szünetet követően Scudettót nyerő Luciano Spalettihez és az Intert a Bl-döntőbe kormányzó Simone Inzaghihoz szólt – mégpedig olaszul – méltatva érdemeiket. 

Kiderült, hogy Henry, aki a Barcelonában volt a katalán edző játékosa, még mindig „főnöknek” (boss) szólítja Guardiolát, és 

fel is tette neki a provokatív kérdést, hogy két világverő csapata, a legendás, Lionel Messivel felálló Barcelona és a jelenlegi Erling Haalandot sorai közt tudó Machester City közül melyik a jobb.

 Pep azonban diplomatikusan kitért a válaszadás elől, és mindkét együttes értékeit emlegette. Érdekesség, hogy a rendezvényen részt vett a katalán szakember 92 éves édesapja is, akinek szintén köszönetet mondott.  

Bár az év legjobb női csapatot irányító edzője kategóriában a legtöbben a Barcelona menedzserét, Jonatan Giráldezt tartották esélyesnek, végül nem ő, hanem az angol válogatottal vb-ezüstérmet szerző Sarina Wiegman lett, azaz a nőknél is címvédés történt. Rajtuk kívül még a Chelsea-től épp az amerikai válogatotthoz tartó Emma Hayest jelölték az elismerésrMeginte.

London, 2024. január 15.
Josep Guardiola, a Manchester City vezetõedzõje a 2023. év legjobb férficsapat-edzõjének díjával a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség, a FIFA díjkiosztó gálaestjén a london Eventim Apollo koncert- és rendezvénycsarnokban 2024. január 15-én.
MTI/EPA/Neil Hall
Megint Guardiola az év edzője
Forrás: MTI/EPA/Neil Hall

A legjobb 11-ek – az angol és spanyol válogatott valamint a Manchester City-dominanciája érvényesült

Nem meglepő, hogy az év legjobb női és férfi csapataiba a legjobban teljesítő válogatottak (a női vb-döntő két résztvevője, a spanyol és az angol válogatott) és a szinte mindent megnyert Manchester City adta a legtöbb labdarúgót. A férfiak legjobb 11-ében az alábbi játékosok kaptak helyet:

  1. Thibaut Courtois (belga, Real Madrid) 
  2. Kyle Walker (angol, Manchester City)
  3. John Stones (angol, Manchester City) 
  4. Rúben Dias (portugál, Manchester City) 
  5. Bernardo Silva (portugál, Manchester City)
  6. Kevin De Bruyne (belga, Manchester City) 
  7. Jude Bellingham (angol, Borussia Dortmund/Real Madrid) 
  8. Lionel Messi (argentin, PSG/Inter Miami) 
  9. Erling Haaland (norvég, Manchester City) 
  10. Kylian Mbappé (francia, PSG) 
  11. Vinícius Junior (brazil, Real Madrid).

Messi ezzel újabb rekordot döntött meg, hiszen 17. alkalommal szerepelt a FIFA legjobb tizenegyében. 

A legjobb női 11 pedig így nézett ki:

  1. Mary Earps (angol, Manchester United)
  2. Lucy Bronze (angol, Barcelona)
  3. Olga Carmona (spanyol, Real Madrid)
  4. Alex Greenwood (Manchester City, England)
  5. Aitana Bonmati (spanyol, Barcelona)
  6. Ella Toone (angol, Manchester United)
  7. Keira Walsh (angol, Barcelona)
  8. Lauren James (angol, Chelsea)
  9. Sam Kerr (ausztrál, Chelsea)
  10. Alex Morgan (amerikai, San Diego Wave)
  11. Alessia Russo (angol, Manchester United/Arsenal)

Az év kapusa a férfiaknál meglepetésre nem a legjobb 11-ben szereplő belga Thibaut Courtois, hanem a Manchester City labdarúgója, a brazil Ederson Moraes lett. A nőknél isméet a tavalyi győztes, Mary Earps nyert. 

Puskás Ferenc dédunokája adta át a Puskás-díjat, amelynek jövőre női párja is lesz

Az év legszebb góljáért járó Puskás-díjat idén a brazil Guilherme Madruga nyerte, a tavaly július 23-án a brazil másodosztályban a Botafogo játékosaként a Novorizontino ellen szerzett gyönyörű góljával. Íme a győztes találat: 

Az elismerést pedig idén Kelly Smith korábbi angol labdarúgó mellett Ane de Juan Damborena, Puskás Ferenc dédunokája adta át a győztesnek. Puskás Ferenc örökösei  a FIFA díjkiosztó gáláinak állandó résztvevői, Ane idén édesanyja, Réka Damborena Puskás társaságában érkezett. 

Ennek az elismerésnek eddig nem volt külön női és férfi kategóriája, de ez mostantól megváltozik. A gálán különdíjat kapott a brazil női labdarúgás legendás játékosa a Selecaóban 175 mérkőzésen több mint 150 gólt szerzett világbajnoki ezüstérmes Marta Vieira da Silva, aki az életműdíjnak is beillő elismeréssel nem csak a labdarúgásban elért sikereiért, hanem a női labdarúgás népszerűsítéséért, és a nőkért a pályán kívül végzett tevékenységét is jutalmazták. A FIFA bejelentette, hogy mostantól az ő nevét viseli az év legszebb, női labdarúgó által szerzett góljáért járó díj. 

London, 2024. január 15.
Guilherme Madruga, a Botafogo hátvédje, a 2023. év legszebb góljáért odaítélt Puskás Ferenc-díjjal a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség, a FIFA díjkiosztó gálaestjén a london Eventim Apollo koncert- és rendezvénycsarnokban 2024. január 15-én.
MTI/AP/Kirsty Wigglesworth
A Puskás-díj nyertese, a brazil Guilherme Madruga, és a díjat átadó Ane de Juan Damborena, Puskás Ferenc dédunokája (jobbra)  a FIFA díjkiosztó gálaestjén
Forrás: MTI/AP/Kirsty Wigglesworth

Brazil legendák a színpadon, kisbabával drukkolt a legjobb szurkoló

A FIFA idei Fair Play-díját  a brazil válogatott nyerte, de helyettük a korábbi válogatott világsztárok, Cafú, Roberto Carlos, Ronaldo, Julio César, Edmílson és Roque Junior vették át az elismerést. A FIFA az év legjobb szurkolójának is adott elismerést, ezt az argentin Colón együttesének egy drukkere kapta, kedvenc klubja egyik mérkőzésére ugyanis újszülött kisfiát is elvitte, és cumisüvegből etette a lelátón a gyermeket. A jelenetet egy szemfüles operatőr is észrevette, ezért ez bekerült a meccs közvetítésébe. 

Nyitókép: FIFA

 

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
akkor ki
2024. január 16. 07:04
Megvásároltak mindenkit, mert képtelenség, bár kedvelem a játékát, képtelenség, hogy mindent Messi visz. Bunda az egész!
counter-revolution
2024. január 16. 06:51
Az autista gonosz gnómnak alanyi jogon jár minden.
luxusbatar
2024. január 16. 06:28
Nem olvastam el az írást. De ugye valamiféle transzgender férfi-nő is nyert! Ugye!?
Novicsok-5
2024. január 16. 06:11 Szerkesztve
Az egész MafFIFA-t fel kellene robbantani, beszántani a romokat és sóval beszórni. A sok sportbürokratát meg fellógatni. Fair play, fair game a faszom. Az egész velejéig romlott és MESSIről bűzlik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!