Románia jóval kisebb büntetést kapott, mint Magyarország – elképesztő kettős mércét alkalmaz az UEFA

2023. szeptember 21. 12:45

Magyarországra két éve 3 zárt kapus meccset és 100 ezer dollár büntetést szabott ki az UEFA . A román szurkolók rasszista megnyilvánulásai miatt Románia csak 1 zárt kapus meccset és 40 ezer eurós büntetést kapott.

2023. szeptember 21. 12:45
Nyon, 2022. április 7.
Aleksander Ceferin, az Európai Labdarúgó-szövetség, az UEFA elnöke a szervezet felügyelőbizottsági ülését követő sajtótájékoztatón az UEFA nyoni székházában 2022. április 7-én,  meg Románia nemzeti lobogója.
MTI/EPA/Keystone

Egy zárt kapus mérkőzésre és 40 ezer eurós büntetés megfizetésére kötelezte a román válogatottat az UEFA a szeptember 12-én rendezett Románia-Koszovó Eb-selejtező mérkőzésen történtek miatt.  

A Mandiner is beszámolt róla, hogy a találkozón a román szurkolók több ezer fős csoportja „Koszovó szerb föld”, valamint egy „Besszarábia Romániáé” feliratú molinókat feszített ki a bukaresti stadionban. 

A koszovói csapat a rasszista megnyilvánulás miatt levonult a pályáról, ezért a játékvezető úgy döntött, félbeszakítja a mérkőzést. 

Az „Egyesüljünk a trikolór alatt” elnevezésű szurkolói csoport egy ideig a rendőrség felszólítására sem volt hajlandó eltávolítani a feliratokat, pedig a stadionban szurkoló több tízezer román drukker is kifütyülte a viselkedésüket. Ezt követően a rendőrök és biztonsági személyzet kivezette az érintett szurkolókat a stadionból. A mérkőzés nagyjából fél órás szünetet követően 22 óra körül folytatódott, és a románok 83. és 93. percben szerzett góljaival 2:0-ra végződött.

Románia: 6 vádpont, 1 zárt kapus meccs, Magyarország: 1 vádpont 3 zárt kapus meccs – hogy is nevezik ezt?

Az UEFA fegyelmi bizottsága ezt követően indított vizsgálatot a románokkal szemben, amelyben hat pontban emeltek vádat a Román Labdarúgó Szövetség ellen hat pontban emeltek vádat, úgy mint 1. nyilvános átjárók elzárása, 2. pirotechnikai eszközök használata, 3. tárgyak pályára dobálása, 4. sértő, 5. provokatív üzenet megjelentetése valamint 6. rasszista magatartás. A Mandiner megkereste az UEFA-t az ügyben, a szervezettől azonban szűkszavú válasz érkezett.

A döntésről szóló határozat szerint ezek közül a  pirotechnikai eszközök használata, tárgyak pályára dobálása és politikai tartalmú üzenet megjelentetése valamint rasszista magatartás miatt marasztalták el a románokat. 

Az emiatt a románokra kiszabott büntetés pedig 1 (egy!) zárt kapus mérkőzés. 

Emellett a nyilvános átjárók elzárása miatt a Romániai Labdarúgó Szövetséget 40 ezer eurós büntetés megfizetésére kötelezték. 

Mindezt érdemes összevetni azzal, hogy a 2021-es (2020-as) Európa-bajnokságon a német, a francia és a portugál válogatott ellen játszott mérkőzéseinket tapasztalt „diszkriminatív viselkedés” miatt az UEFA milyen példátlanul kemény büntetést szabott ki  Magyarországra:

Az ítélet alapján a magyar válogatott 3 soron következő itthoni mérkőzését zárt kapuk mögött kellett lejátssza, az MLSZ pedig egy 100 ezer eurós pénzbüntetést kapott, 

és arra kötelezték, hogy az UEFA „Egyenlő játék” molinóját kifüggessze a válogatott mérkőzésein. Az Európai Labdarúgó-szövetség végül a magyar fél fellebbezését követően minimális mértékben enyhített az ítéleten: a harmadik zárt kapus meccset két évre felfüggesztette. Az indoklás szerint a magyar szurkolók egy részének a franciák elleni meccsen tapasztalt rasszista, és a németek elleni meccsen tapasztalt homofób bekiabálásai és egyebek miatt sújtotta szankciókkal a válogatottat. 

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

A Románia-Koszovó Eb-selejtező mérkőzésen történteket itt tekintheti meg:

Nyitókép: Mandiner-grafika, MTI/EPA/Jean-Christophe Bott képével 

 

Összesen 57 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Reszelő Aladár
2023. szeptember 22. 06:30
Csak a szokásos. A nyugatnak ha megint olyanja lesz, akkor megint átvariálják az itteni határokat. Maga a bünti pedig randomra megy. Ott a meccs is megszakadt nálunk meg állítólag kiabáltak. Ha akarnak büntetnek. Az angolok olasz mezeseket ütöttek-vertek és ha a sajtó nem piszkálja a dolgot, talán el is tussolták volna…
borivo-0
2023. szeptember 21. 21:19
Félnek tőlünk. Van is rá okuk. Mert nem felejtünk, és bosszúállók vagyunk.
mgyfree
2023. szeptember 21. 20:09
„Koszovó szerb föld” „Koszovó szerb föld” nem vagyok sem szerb sem román barát, de mi ezzel a gond? volt népszavazás, etc. nem?
pragmatika
2023. szeptember 21. 19:05
@Aegopolis "Hogyan lehet valaki ennyire tájékozatlan újságíróként?! Visszaesőként nyilván súlyosabb büntetést kaptunk." Ja, mert az oláhok először csináltak ilyet? Hülyegyerek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!