A „rasszista és homofób” Magyarországot keményen büntette az UEFA, de vajon mit lép most Romániával szemben? Megkérdeztük őket!

2023. szeptember 13. 15:59

Érdeklődtünk az Európai Labdarúgó-szövetségnél, milyen következményei lehetnek a Koszovó elleni Eb-selejtezőn botrányt okozó román drukkerek viselkedésének. Szűkszavú válasz érkezett.

2023. szeptember 13. 15:59
Nyon, 2022. április 7.
Aleksander Ceferin, az Európai Labdarúgó-szövetség, az UEFA elnöke a szervezet felügyelőbizottsági ülését követő sajtótájékoztatón az UEFA nyoni székházában 2022. április 7-én.
MTI/EPA/Keystone

Óriási botrány kerekedett a kedd este rendezett Románia-Koszovó Eb-selejtező mérkőzésen, ahol a román szurkolók egy pár ezer fős csoportja egy „Koszovó szerb föld”, valamint egy „Besszarábia Romániáé” feliratú molinót feszített ki a bukaresti stadionban. A feliratokra reagálva a koszovói csapat levonult a pályáról, ezért a játékvezető úgy döntött, félbeszakítja a mérkőzést. 

Az „Egyesüljünk a trikolór alatt” elnevezésű szurkolói csoport egy ideig a rendőrség felszólítására sem volt hajlandó eltávolítani a feliratokat, pedig a stadionban szurkoló több tízezer román drukker is kifütyülte a viselkedésüket. Ezt követően a rendőrök és biztonsági személyzet kivezette az érintett szurkolókat a stadionból. A mérkőzés nagyjából fél órás szünetet követően 22 óra körül folytatódott, és a románok 83. és 93. percben szerzett góljaival 2:0-ra végződött. Ezzel a román csapat megerősítette második helyét csoportjában, amelyet Svájc vezet, a harmadik helyen pedig Izrael áll. 

Ezt is ajánljuk a témában

A Román Labdarúgó-szövetség azonnal reagált, a romániai sportsajtó Magyarországra mutogat

A Román Labdarúgó-szövetség (FRF) mérkőzést követően honlapján hivatalos közleményben reagált a botrányra. A szövetség állásfoglalása úgy fogalmaz: „A Román Labdarúgó-szövetség határozottan elutasítja a déli kanyar azon nézői csoportjának felelőtlen viselkedését, amely miatt megszakadt a tegnap esti Románia–Koszovó mérkőzés a Nemzeti Arénában. Mindenekelőtt megismételjük a román labdarúgás vezetésének elvét, miszerint a politika nem jelenhet meg a sporteseményeken. 

A revizionizmus nem elfogadott a futballban, és a szövetség határozottan elítél minden a politikai, ideológiai, vallási vagy egyén sértő jellegű provokatív üzenetet, amelyek megjelenését a stadionokban kategorikusan tiltja. 

Mindezzel szembe ment a Nemzeti Aréna lelátóján az úgynevezett szurkolók egy szűk csoportja, befolyásolva ezzel a meccs normál menetét, és burkoltan a játékosok morálját is. A mérkőzés többi nézője is elítélte a huliganizmust, amivel megfosztották őket attól a futballélménytől, amire vágytak, és amiért fizettek.Az FRF sajnálja, hogy a nézők többségét kellemetlen élményt érte, és köszöni a fantasztikus támogatást, amelyben a mérkőzés második felében részesítették a csapatot, amely végül a válogatott drámai győzelméhez vezetett.”

Természetesen a román sajtó is reagált a történtekre. A sport.ro nevű portál cikkében arról ír, hogy a magyar labdarúgó-válogatottat sem büntette zárt kapus mérkőzésekkel az UEFA, miután a márciusban rendezett Észtország elleni barátságos mérkőzésen a Puskás Arénában a szurkolók egy csoportja egy Nagy-Magyarországot ábrázoló transzparenst mutatott fel. 

Érdekes, hogy a cikk meg sem említi a szintén március végén rendezett Andorra-Románia mérkőzést, amely arról emlékezetes, hogy ugyanez a román szurkolói csoport saját honfitársaival verekedett össze, és magyarellenes rigmusokat skandált

Azt azonban kiemelik, hogy Magyarország „megúszta” a büntetést, miközben valószínűsíthető, hogy a Koszovó ellen bemutatott balhé miatt épp a következő Andorra elleni mérkőzését kell majd zárt kapuk mögött játszania a magyar válogatottnak. 

Ezt is ajánljuk a témában

Így ütik egymást a román drukkerek:

Magyarországot is rendesen büntette az UEFA

Azzal azért még a legvérmesebb magyargyűlölő román szurkolók/újságírók sem vádolhatják az UEFA-t, hogy kesztyűs kézzel bánik a magyarokkal, hiszen az épp válogatottunkat sújtotta az elmúlt évek az egyik legsúlyosabb büntetésével a nemzetközi szervezet. A magyar szurkolók sajnos jól ismerik az zárt kapus mérkőzés fogalmát. 

A 2021-es (2020-as) Európa-bajnokságon a német, a francia és a portugál válogatott ellen játszott mérkőzéseinket tapasztalt „diszkriminatív viselkedés” miatt az UEFA példátlanul kemény büntetést szabott ki  Magyarországra. 

Az indoklás szerint a magyar szurkolók egy részének a franciák elleni meccsen tapasztalt rasszista, és a németek elleni meccsen tapasztalt homofób bekiabálásai és egyebek miatt sújtotta szankciókkal a válogatottat. 

Az ítélet alapján a nemzeti együttes három soron következő itthoni UEFA-rendezésű mérkőzését zárt kapuk mögött kellett lejátssza, az MLSZ pedig egy 100 ezer eurós pénzbüntetést kapott, és arra kötelezték, hogy az UEFA „Egyenlő játék” molinóját kifüggessze a válogatott mérkőzésein. Az Európai Labdarúgó-szövetség végül a magyar fél fellebbezését követően minimális mértékben enyhített az ítéleten: a harmadik zárt kapus meccset két évre felfüggesztette.

Megkérdeztük az UEFA-t, szűkszavú válasz érkezett

Az ügyben levélben megkerestük az Európai Labdarúgó-szövetséget (UEFA), és kértük a szervezet hivatalos állásfoglalását a történtekkel kapcsolatban. 

Arra is kíváncsiak voltunk, hogy milyen következményei lehetnek a román szurkolók viselkedésének, és milyen büntetésre számíthat a Román Labdarúgó Szövetség.

 Válaszában az UEFA mindössze annyit közölt, hogy jelenleg vizsgálják a szeptember 12-én rendezett mérkőzésekről készült hivatalos jelentéseket. Abban az esetben, ha valamilyen szabálytalanság gyanúja felmerül, bejelentést tesznek, eljárást indítanak, és ha ezek fegyelmi szankciók kiszabásához vezetnek, arról a szövetség honlapján hivatalos bejelentést tesznek. Hozzátették, jelenleg nem áll rendelkezésükre további információ az ügyről. 

Amennyiben történik bármi előrelépés, természetesen az ügy minden újabb fejleményéről beszámolunk majd olvasóinknak!

Ezt is ajánljuk a témában

 

Nyitókép: Aleksander Ceferin az UEFAelnöke, Jean-Christophe Bott/ MTI/EPA/Keystone

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
5m007h 0p3ra70r
2023. szeptember 13. 23:00
>>>connorj 2023. szeptember 13. 16:58 NADE MI LESZ AZ ORBÁNI<<< Mit kívánsz kispajtásom, mi legyen?
Majdmegmondom
2023. szeptember 13. 19:38
Ugyan már, az angolokat sem büntették meg...
files32
2023. szeptember 13. 18:43
Csányi mit mond?
connorj
2023. szeptember 13. 16:58
❤️❤️❤️❤️💛💛💛💛💙💙💙💙 ❤️❤️❤️❤️💛💛💛💛💙💙💙💙 ❤️❤️❤️❤️💛💛💛💛💙💙💙💙 ❤️❤️❤️❤️💛💛💛💛💙💙💙💙 ❤️❤️❤️❤️💛💛💛💛💙💙💙💙 NADE MI LESZ AZ ORBÁNI INFLÁCIÓVAL OKTATÁSSAL EGÉSZSÉGÜGGYEL??????? 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!