„Ez nem rólam szól, ez egy politikai üzenet” – Szöllősi György az amerikai diplomatavízum megtagadásáról a Mandinernek

2023. szeptember 15. 14:58

Ezek szerint a demokrata párti amerikai adminisztráció fenntartja a jogot, hogy eldöntsék ki a magyar diplomata, és ki nem az – mondja a Puskás-ügyek és a magyar futballhagyomány nagykövete, aki szerint ez egy veszélyes precedens, ami alapján újra felülbírálhatják a külügyminiszter, a köztársasági elnök, a kinevezett magyar diplomaták döntéseit.

2023. szeptember 15. 14:58
Budapest, 2022. december 30.
Szöllősi György, az MSÚSZ elnöke a Magyar Sportújságírók Szövetsége (MSÚSZ) és az M4 Sport Az Év Sportolója Gálájának sajtótájékoztatóján a Magyar Állami Operaházban 2022. december 30-án. A férfiaknál a rövidpályás gyorskorcsolyázó Liu Shaoang, az úszó Milák Kristóf és a kardvívó Szilágyi Áron, a nőknél az öttusázó Gulyás Michelle, a tornász Kovács Zsófia és az atléta Kozák Luca került a legjobb három közé a MSÚSZ 65. alkalommal kiírt Év sportolója-szavazásán.
MTI/Szigetváry Zsolt

A Mandiner is beszámolt róla, hogy az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége megtagadta Szöllősi Györgytől, a Puskás-ügyek és a magyar futballhagyomány hivatalos nagykövetétől a külügyminisztérium által igényelt diplomatavízumot. Az üggyel kapcsolatban megkerestük az érintettet, aki nem mellesleg a Nemzeti Sport főszerkesztője és a Magyar Sportújságírók Szövetségének elnöke. 

Meglehetősen cinikus és lekezelő az amerikai nagykövetség válasza, amellyel megindokolták, hogy miért nem kaptam meg a Külügyminisztérium által igényelt diplomatavízumot

 – mondja lapunknak Szöllősi György. A Nemzeti Sport főszerkesztője úgy fogalmazott: „a nagykövetség válasza azt sugallja, hogy itt valami ügyeskedés történt, valaki diplomatának próbálta kiadni magát, és nem hivatalos ügyben diplomatavízumot próbált magának igényelni”. Ezzel szemben szerinte, mivel maga a külügyi tárca igényelte a vízumot, és delegálta volna egy amerikai rendezvényre, teljesen egyértelmű volt, hogy a minisztériumot képviseli. 

Ezt is ajánljuk a témában

„A diplomatavízum megszerzése egy sokkal bonyolultabb procedúra, mint az egyszerűsített beléptetés, az úgynevezett ESTA. Épp azért választotta ezt a megoldást a minisztérium, hogy a lehető legakkurátusabban, a legszabályosabban eljárva megtalálja a legbiztosabb módját annak, hogy eleget tudjak tenni a chicagói magyar közösség meghívásának. Mivel mostanában amúgy is nagyon szigorúan bírálnak el minden vízumkérelmet, ellentmondásos hírek érkeznek arról, hogy az egyszerűsített eljárásban is sok vízumkérelmet indoklás nélkül, váratlanul visszadobnak, ezért az tűnt a legbiztosabbnak, ha a külügyminisztérium igényel beutazási engedélyt. Amennyire tudom ez korábban egy rutinszerű eljárás volt. Ha a külügyminisztérium a saját emberének kéri, akkor ezt a vízumot szinte automatikusan meg szokták adni, ezért nem is nagyon merült fel, hogy itt elutasító válasz születhet. 

Ezért is volt nagyon furcsa ez a visszautasítás, amelyet azóta Gulyás Gergely miniszter úr is meglehetősen barátságtalan gesztusnak minősített”

 – fogalmazott Szöllősi György. A főszerkesztő kiemelte, hogy az ügyben nem az ő személye a lényeges, hanem azok a nagykövetség „kicsit nyegle” válaszából következő üzenetek, amelyek túlmutatnak az eseten. 

„Ezek szerint ők tartják fenn maguknak a jogot, hogy eldöntsék ki a magyar diplomata, és ki nem az, hogy a köztársasági elnök kinevezése az komolyan veendő, vagy „lemagánembereznek” egy rendkívüli és meghatalmazott nagyköveti státuszt. Hogy mi a fontos diplomáciai küldetés, mi a hivatalos kiküldetés a minisztérium képviseletében és mi nem az. 

Az igazán aggályos, hogy ez egy olyan precedens, amely után azt várhatjuk, hogy újra és újra felülbírálják a külügyminiszter, a köztársasági elnök, a kinevezett magyar diplomaták döntéseit, kéréseit és a protokollnak megfelelő szabályos eljárásait”.

Szöllősi György 2017 tavaszán kapta a nagyköveti megbízatást Áder János köztársasági elnöktől, Szijjártó Péter Külgazdasági és Külügyminiszter előterjesztésére, mitán már ezt megelőzően is számos nemzetközi ügyben képviselte a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémiát és a Puskás-családot, amellyel Puskás Ferenc életrajzírójaként került közelebbi kapcsolatba az ezredfordulón. A nevéhez fűződik a 2008 óta megrendezett Puskás-Suzuki-kupa ifjúsági labdarúgó-torna ötlete és az első hét kiírás megszervezése, Puskás Ferenc gazdag tárgyi hagyatéka Spanyolországból történő hazaszállításának koordinálása 2009-2011-ben, az Év góljáért járó globális FIFA Puskás-díj 2009-es megalapításának  előkészítése (amelynek következményeként néhány éve világszerte százmilliók által játszott a FIFA videójátékban is fontos szerepet játszik Puskás Ferenc), a sikeres külföldi (Madrid, Manchester, Athén) kiállítások sorát rendező, mára a legnagyobb magyar futballrelikvia-gyűjteménnyel rendelkező Puskás Intézet megalapítása (2011) vagy a Puskás-ügyekért felelős nagykövetként az olyan kezdeményezések felkarolása és koordinálása, mint a melbourne-i, a madridi Puskás-szobor, az athéni, liverpooli Puskás-emléktábla vagy a madridi Puskás utca ügye. Több könyvet írt az Aranycsapatról és játékosairól, Puskás-életrajzát számos nyelvre lefordították és több országban kiadták. 

 

Szöllősi György a Puskás-ügyek és a magyar futballhagyomány nagykövete felavatja a Puskás Ferenc utcát Madridban
Szöllősi György a Puskás-ügyek és a magyar futballhagyomány nagykövete felavatja a Puskás Ferenc utcát Madridban
Forrás: Külgazdasági- és külügyminisztérium

Szöllősi György szerint az amerikaiak részéről udvariatlanság, hogy ügyeskedéssel gyanúsítják a magyarokat, és nem gondolja, hogy a magyar turistáktól, hivatalnokoktól, diplomatáktól kellene félteni az Egyesült Államok mindennapjait, hiszen sokkal nagyobb számban és kevésbé ellenőrzött módon is érkeznek a hírek szerint az USA területére a kontinensen belülről bevándorlók. Úgy látja, egyébként sem biztos, hogy jó üzenete van annak, ha az Egyesült Államok jelenlegi demokrata adminisztrációjának a budapesti képviselői döntik el, hogy kinek jár, és kinek nem jár magyar diplomata útlevél. „Az én esetem ebből a szempontból még inkább egyértelmű, hiszen nem egyszerűen egy diplomata útlevél mellé igényelt számomra diplomata vízumot a külügyminisztérium, hanem nagyköveti státuszban kérte a beutazásom engedélyezését, a külügy hivatalos delegáltjaként. Diplomata útlevele ugyanis nem kizárólag szigorúan véve diplomataként dolgozó kollégáknak lehet” – jegyezte meg.

Sportújságíróként nem érzi feladatának, hogy politikai összefüggéseket világítson meg, de a magyar kormánytagok meglepett reakcióiból és abból kiindulva, amit a sajtón keresztül küldött félhivatalos amerikai válasz tükröz, 

 

nem tud nem arra gondolni, hogy az amerikai nagykövetség lépése politikai üzenet. 

 

„Ezzel együtt nagyon csodálkozom rajta, hogy éppen az én esetemen keresztül kell példát statuálni és politikai üzenetet küldeni Magyarországnak” – fogalmazott a főszerkesztő, aki kérdésünkre elmondta azt is, hogy ezzel meghiúsult az utazás célja, hiszen nem tud részt venni a pénteken rendezett Árpád-kupán. „A lényeg, a nagykövetség eljárásának konkrét eredménye mégis az, hogy megakadályozták, hogy a Chicagóból és az amerikai kontinens különböző részeiből érkező magyarok meghívásának eleget téve részt tudjak venni ezen az eseményen, és az egyéb tervezett hivatalos találkozókon” – tette hozzá. 

Somogyi Zoltán neki címzett nyílt levelére úgy reagált, 

 

„én azt gondolom, és Somogyi Zoltánnál vagy nálam ehhez sokkal jobban értő emberek is azt mondják, hogy a köztársasági elnök által, a külügyminiszter előterjesztésére kinevezett nagykövet az államapparátus képviselője”

 

A baloldali szociológus-üzletember szövegében arra is utalt, hogy egyesek azt hihetik, Szöllősi György is része annak „a titkosított társaságnak, akiket korrupciós ügy miatt nem engednek be az Egyesült Államokba”. A Nemzeti Sport főszerkesztője erre úgy reagált: „azt hiszem arra célzott, hogy esetleg egyesek a vízumkérelmem elutasítását összefüggésbe hozhatják az úgynevezett kitiltási botránnyal, azaz hogy az én személyem valamilyen a közvélemény által nem ismert ügynél fogva nemkívánatos lenne. Nos, ha erről van szó, akkor nem csak a közvélemény nem ismer ilyen ügyet, hanem én magam sem. Ezért sem gondolom, hogy az én személyem lenne a lényeges ebben a történetben, tehát a lépés nem nekem szól, hanem valószínűleg a demokrata adminisztrációt Budapesten képviselő nagykövet és stábja részéről a magyar kormánynak küldött egyfajta általános üzenet”.

Kapcsolódó vélemény

undefined

Csisztu Zsuzsa

Mandiner

Idézőjel

Üzenjük az USA-nak, hogy ez most nagyon komoly szintlépés. Lefelé.

 

Nyitókép: MTI/Szigetvári Zsolt

Összesen 86 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hakos
2023. szeptember 17. 23:41
Ha ők eldönthetik, ki tartanak magyar diplomatának, természetesen a visszonosság elve alapján a magyar kormány is eldöntheti, hogy kit tart amerikai diplomatának. Ideje a Pressman nevű személyt hazaküldeni, mivel ő valóban nem diplomata, csak egy feltartott középső ujj....
Selyem Cerkof
2023. szeptember 16. 07:56
Be lettel csicskitva te kis senkihazi retek.
naba10-2
2023. szeptember 15. 21:34
Jobboldali érzelmű vagyok, USA sem a kedvencem, Öcsi bácsit nagyon tisztelem, Honvéd szurkoló vagyok, de hogy ez a szerencsétlen féreg Szöllősi a kamuvízumával mit szeretne nem értem...
Szvidrigajlov
2023. szeptember 15. 18:05
Én utálom ezt a férget (SZőllősi). Törleszkedő, névrabló mocsok. Ebben eltérhet a véleményem másokétól. De az tény, hogy nem diplomata, hanem egy kis szarházi. Minek neki diplomata vízum? Másodosztály, Turista vízum. Anyád!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!