Durva dolgokról mesélt a focista lány, aki megtagadta a BLM-térdelést (VIDEÓ)

2023. január 12. 18:39

Fojtogató, erőszakos politikai légkör, csőcselékmentalitás és ​​​​​​​zaklatás – egy korabeli cikk és Kiersten Hening minapi Fox Newsnak adott interjúja alapján árnyaljuk kissé a képet a sportolólány ügye kapcsán, akit azért pécézett ki az edzője, mert nem volt hajlandó a csapat egészével BLM-módra letérdelni egy meccsen.

2023. január 12. 18:39
null
Veczán Zoltán
Veczán Zoltán

Emlékezetes, a Virginia Techben középpályásként futballozó Kiersten Heninget saját edzője, Charles Adair kispadra küldte azután, hogy Hening nem térdelt le egy kezdőrúgás előtt. Az eset még 2020-ban történt, az Egyesült Államokon végigsöprő Black Lives Matter-hullám fékezetlen habzása idején, a fiatal sportolót pedig lényegében ezután kiutálták a csapatától. Hening egy évre rá terelte jogi útra az ügyet, amit múlt hét kedden zártak le azzal, hogy az edző 100 ezer dollár kártérítést fizetett Heningnek.

A szűkszavú híradásnál egy korabeli cikk a periratokra hivatkozva már kissé árnyaltabban írja le, mi is történt: eszerint az edző ujjal mutogatott Heningre, közvetlenül az arcába, és olyan durván viselkedett a fiatal lánnyal, hogy utána a csapattársai alig győzték vigasztalni.

A kereset hozzátette: „Adair edző tirádja olyan szélsőséges volt, annyira személyesen Heningnek szólt, és annyira elszakadt magától a játéktól, hogy a csapattársai utána megkeresték, hogy megvigasztalják és kifejezzék megdöbbenésüket.”

Egyes csapattársak „tolerálhatatlannak” nevezték az edző „zaklatási- és bosszúhadjáratát” Hening ellen, aki miatt a lány „nem játszhat tovább abban a sportágban, amit szeret”, egyben alkotmányban garantált alapjogai is sérültek. A lányt edzője szisztematikusan kihagyta a kezdőcsapatból is, a sportoló végül ekkor hagyta ott a csapatot.

Hening – szintén a periratok szerint – egyébként a BLM kapcsán azt mondta, „támogatja a társadalmi igazságosságot és hisz abban, hogy a fekete életek számítanak, de a BLM nevű szervezetben nem”, éppen annak taktikája, küldetésnyilatkozatának alapelvei miatt, beleértve a rendőrségi források megvonását.

„Nagy győzelem a szólásszabadságnak” – kommentálta a történteket a Fox News műsorvezetője, akinek kedden adott interjút Hening.

Ebben megerősítette, valóban elvárás volt mindenkitől a térdepelés, azonban ő személyesen úgy érezte, nem kell letérdelnie ahhoz, hogy támogassa az említett ügyeket, és különösen nem akart csatlakozni a Robert Kapernick által elkezdett és a BLM-hez is köthető térdelés rítusához; ami ezután következett, az pedig kimondottan rosszul esett neki, hiszen a sportot és az iskoláját is szereti.

Az edző nyilatkozatát, miszerint Adair nem tett semmi rosszat, szintén igen pontatlannak tartja, hiszen az eset után szisztematikusan elkezdte őt kihagyni a játékból bármilyen további érdemi magyarázat nélkül. 

– nyugtázta a műsorvezető kijelentését, aki arra is utalt: akkora volt a nyomás a fiatal sportolókon, hogy senki más nem merte tettekben is követni Heninget. A lány hozzátette: „szerencsétlen politikai klímát generáltak”, és nemcsak a sportban, hanem mindenütt. „Nem hiszem, hogy a politikának helye lenne a sportban, mint amikor nyomás alá helyeznek, hogy alkalmazkodjunk a csőcselékmentalitáshoz”, aminek nehéz ellenállni, mert „a környezet nagyon fojtogató”.

A lány hozzátette, reméli, másokat is inspirálhat abban, hogy kiálljanak magukért és azért, amiben hisznek.

 

Nyitókép: YouTube

Összesen 88 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
dglaj
2023. január 12. 20:49
„Nem hiszem, hogy a politikának helye lenne a sportban, mint amikor nyomás alá helyeznek, hogy alkalmazkodjunk a csőcselékmentalitáshoz” Ebben a fiatal nőben olyan gerinc van, ami kevesekben. Minden elismerésem az övé... „Isten előtt térdelek, senki más előtt” 10/10
mamarizsa
2023. január 12. 20:42
Az álomgyilkos fidesz, egy szaros női kézi eb-t nem tud megrendezni 2024-ben... Mi lett volna az olimpiát megkapjuk?
zordmorgo
2023. január 12. 20:25
Ez a nő egy hős, mivel nem hunyászkodott meg a liberálbolsevikoknak. Több ilyen kéne.
letsgobrandon
2023. január 12. 20:22
Eleve a niggereknek kéne térdelni mert annó leszedték őket a fáról , és a világon sehol sem élnek olyan jól a majmok mint az USA-ban
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!