Korai francia vezetés, marokkói esélykék, Mbappé a másodikkal lezárja: Franciaország játszhat a címvédésért!

2022. december 14. 19:11

Marokkó első afrikai és (még inkább) első arab csapatként focizott világbajnoki elődöntőn. A címvédő Franciaország egy korai gól után nagyon ráült az előnyre, Marokkó előtt adódtak esetleges lehetőségek, ám Kylian Mbappé két elfutás után harmadikra egy cselsorozattal már eldöntötte a meccset. Peléék és 1962 óta nem volt címvédés, egyetlen meccsre kerültek ettől a franciák.

2022. december 14. 19:11
null
Balázs Boldizsár

Marokkó már három komoly meglepetést okozott ezen a világbajnokságon. Minddel gyarmattartó országot ütöttek ki: a csoportban Belgiumot, a nyolcaddöntőben Spanyolországot, majd a negyeddöntőben Portugáliát. A spanyolok és a portugálok után a harmadik saját gyarmattartójukat is hazaküldhetik, ha ma az eddigieknél is nagyobb bravúrt hoznak le Franciaországgal szemben.

A franciák a negyeddöntőig komoly ellenállásba nem ütköztek; viszont még ezt észben tartva is lehengerlő focival léptek túl minden akadályon. A nyolc között aztán Anglia ellen már egy egál-közeli meccset tudtak csak valahogy megnyerni, elsősorban Harry Kane kihagyott tizenegyesének köszönhetően. Sőt, talán inkább az emberemlékezet óta legjobb angolok voltak a többet mutató fél a vébé eddigi egyik legmagasabb szintű meccsén.

Emlékezetes az az őrült megkönnyebbülés, ami Kylian Mbappé arcára ült ki a kihagyott angol tizenegyes után. Mintha egy kicsit a világbajnokságot nyerték volna meg. Ha tényleg így érzik, veszélyben lehetnek; máskülönben csak a foci kegyetlen szeszélye – a másik oldalról: ellenállhatatlan titokzatossága – és a marokkóiak eddig lényegében be sem vett védelme szólhat közbe a francia döntőbe jutásnak.

Tudósításunk.

Vége! Marokkó egy ikszre jó lehetett volna, de 2:0-val Franciaország jut világbajnoki döntőbe. 1998 és Brazília után ismét játszhat valaki a címvédésért. Akkor a Zidane vezette franciák ütötték el őket. A Deschamps-féle francia csapat az előző világbajnokságon is mindig egy kicsit gyávának tűnt, de végül nekik lett igazuk: életük történetét írták. Vasárnap, Argentína ellen kiderül, hogy lehet-e így írni futball-történelmet is.

90+3. perc: Nem sikerült a marokkói becsületgól, egy ide-oda pattogó labdát a végén kivágnak a franciák a gólvonalról.

79. perc: Félelmetesen magas színvonalú francia támadás végén: 2:0. Tchouaméni forog kettőt a középpályán, amíg elő nem áll a kívánt létszám elől. Felpassz, majd gyors passzjáték Mbappéig. Három másodperc varázslat: átvétel testcsellel, majd egy meznyi területen elhúzogatja három marokkói lába előtt. A lövést blokkolják, de a lepattanó a francia csere Kolo Muanié, aki az üres kapuba passzol.

Mbappe a második gól előtt átveri a teljes marokkói védelmet. Fotó: Giuseppe CACACE / AFP
Mbappe a második gól előtt átveri a teljes marokkói védelmet. Fotó: Giuseppe CACACE / AFP

69. perc: Franciaország egy kaput eltaláló lövésnél jár. Semmi kockázatot nem vállalnak a második gólért. Nem szamarság ez nyilván, de ne feledjük, arra készülnek, mint ami Peléék óta senkinek nem sikerült: címet védeni világbajnokságon. Lehet, hogy ehhez több tökösség kell. Az is

lehet, hogy a 21. században már a gondosan kiméricskélt, kikezdhetetlen semmilyenség is elég hozzá, ha profik csinálják.

Vasárnapig legkésőbb kiderül.

53. perc: Még egyszer futhatott harminc-negyven métereket Mbappé (Mon Dieu, milyen sebességgel), de még mindig tart a meccs: Amrabat egy oroszlánszívű becsúszással szerel. Továbbra sincs két gólos francia előny, de továbbra is úgy viselkednek, mintha lenne. Közben, ha nem is a legkidolgozottabb, de marokkói helyzetek potyognak a jobb oldalról egyre-másra. (Az itt védekező Theo Hernandezt többször ápolták eddig a meccsen.)

47. perc: Az első hiba Mbappén nem kerül még a meccsbe Marokkónak. Az egyik legjobb cimborája, PSG-s csapattársa, Hakimi elszáll a passzért becsúszván. A kép, amit minden ellenfél akar kerülni: Mbappé szaladhat. Lendületből megver még egy védőt, a tizenhatoson belül éri el az alapvonalat, de a visszanyesett labda nem talál francia fejet.

Félidő. Nem kérdéses, hogy Franciaország az erősebb csapat. De van annyi a marokkóiak mozgékony, találékony támadásaiban, hogy akár a felhúzott francia védelmet is verhessék egyszer. Amíg nincs kettő előnye a franciáknak, nem lefutott meccs.
Különösen erős a marokkói jobb oldal Hakimivel és Zijeccsel – és ez az az oldal, ahol Mbappének nemigen írják elő, hogy besegítsen hátul. Szinte minden arab támadás itt fut.  

44. perc: A francia balhátvéd után a marokkói középhátvéd, el-Jamik lő majdnem egy újabb káprázatos gólt! Az első marokkói szöglet után felpörög a labda, el-Jamik tizenegy méterről ollózik: a kapufára. (Némi Lloris segítséggel.)

35. perc: Tchouaméni tör előre a középpályáról, Mbappénak ad pazar ütemű passzt. A gólkirály-jelölt kibújik a védő mögül, de nem tud elpasszolni a kapus mellett. A kipattanónál Giroud kapkod, átvétel helyett egyből kapura pörgetéssel próbálkozik. A technikailag igen sokat követelő mozdulat meghaladja őt: mellé.

20. perc: A marokkóiak eddigi meccseken kimagasló középhátvédje, Szaissz el kell hagyja cserével a pályát. Marokkó egyébként szépeket kombinál, képzett, jó focistáik vannak elől. Ennél többet azonban a franciák nem engednek nekik. Olyat, hogy kidolgozott helyzet, egyelőre semmiképpen sem.

16. perc: A marokkói védő elszámít egy labdapattanást. Giroud mehet a kapu felé, nagyjából pont a labdavezetési képességei nyolc-tíz méteres határánál jár, amikor beérnék. Ellövi, kapufa.

10. perc: Marokkót először látjuk hátrányban, támadószándékkal a világbajnokságon. Unahi huszonpár méterről egy éles átlövéssel veszélyeztet, a kapus létére csapatkapitány Lloris úszik egy hosszút, és véd.

5. perc: Theo Hernandez akrobatikus gólja! 1:0. Griezmann megy el jobb oldalt, a középre gurított labdáját csak a blokkig tudja elrúgni Mbappé, de a lepattanóhoz Hernandez csodálatos rugókkal ugrik fel fejmagasságból ballal rúgni. Marokkó első bekapott gólja lényegében a vébén – egyet kaptak már, de az öngól volt, két gólos vezetésnél a már kiesett Kanada ellen a csoportban.

Franciaország: Lloris – Koundé, Varane, Konaté, T. Hernandez – Y. Fofana, Tchouaméni, Griezmann – O. Dembélé, Giroud, Mbappé. 
Szövetségi kapitány: Didier Deschamps

Marokkó: Bunu – Hakimi, Agerd, Szaissz, el-Jamik, Mazraui – Amrabat, Unahi – Zijes, en-Nesziri, Bufal. 
Szövetségi kapitány: Valid Regragi

Nyitókép: Theo Hernandez pazar testi találékonysága.
Fotó: Antonin THUILLIER / AFP

 

Összesen 55 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Istók3
2022. december 15. 11:51
Igen, voltak szép támadásaik. Nem volt rossz meccs.
Búvár Kund
2022. december 15. 10:28
No, melyik a fehérebb csapat? Sztem Marokkó.
az ember
2022. december 15. 09:53
A francia védelem gyenge volt. Nem kimagasló csapat mégis döntős lehet. Mondhatjuk nüanszokon múlott, hogy ez lett az eredmény, ha 10-szer lejátsszák a meccset, legalább háromszor Marokkó nyer.
roughneck
2022. december 15. 08:18
Csak megtortenik az a nepessegcsere! :-))
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!