A koronavírus elvette, a nagypolitika visszaadta – egy magyar világbajnoki arany rövid története

2022. július 23. 21:52

Szenzációs meglepetésre Kairóban világbajnoki aranyérmet nyertek a magyar női kardozók, Battai Sugár, Pusztai Liza, Szűcs Luca és Katona Renáta! Egy nem is egészen felnőttkorú csapat, akiktől egy sor korosztályos címet vett el a koronavírus, de a világtörténelem visszaadta az esélyt.

2022. július 23. 21:52
null
Balázs Boldizsár

Aki látta a magyar női kardcsapat győztes világbajnoki döntőjét, igencsak vakarhatta utólag a fejét, hogy miért kellett az utolsó tíz tus alatt a haját tépnie.

A negyvenötig tartó meccsen 35-19-es vezetésnél Battai Sugár +8, Szűcs Luca +7, míg Pusztai Liza +1 tusaránnyal állt az olimpiai ezüstérmes, Európa-bajnok, világranglista-vezető franciákkal szemben. Közülük csak Pusztai Liza született már meg, mikor 20 évvel ezelőtt eddigi egyetlen alkalommal magyar női kardcsapat világbajnoki döntőt vívott. Járni még ő sem tudott akkor.

De a fiatal csapat a korát már-már rágalmazásnyi mértékben meghazudtoló fegyelemmel vívta le a világbajnoki döntőt addig, amíg az minden számítás szerint eldőlt. Hogy lehet, hogy végén mégis szinte rimánkodni kellett, hogy valahogy meglegyen a magyar női kardvívás első világbajnoki aranya?

A válasz egyszerű. Ezek a lányok a koronavírus miatt ahelyett, hogy éveken keresztül letarolhatták volna a korosztályos világversenyeket, egyetlen esélyt kaptak, hogy szokják, ízlelgessék az érzést: „világbajnokok lehetünk (és suttogva, minél több zárójelben: ha nem rontom el)”.

2019-ben Battai Sugár négy, Pusztai Liza pedig két évvel a korosztálynál fiatalabban csapatvilágbajnok lett az U20-asok, azaz a juniorok között. Majd jött két, akár pályafutásokat is kettétörni képes év, mialatt Pusztai kiment a korosztályos versenyek védőburkából, Szűcs pedig hiába ért bele a magyar csapatba, egészen idén tavaszig nem vívhatott semmiféle világbajnoki csapatversenyt.

A történelem folyása, Putyin háborús agressziója képében, végül visszaadta ezeket az elmaradt esélyeket. Az alig-alig verhető oroszok nélkül – akik házidöntőt rendeztek Tokióban és Rióban egyéniben, megnyerték a legutóbbi vébét és olimpiát csapatban – az egész mezőnynek nyitott volt, hogy a következő évtizedben ne kelljen összesen nagyjából ötszáz órát sportpszichológusnál tölteni, hogy el tudja képzelni, megnyerhet egyet a legkomolyabb címek közül.

A lehetőséggel végül azok, a legfiatalabbak, éltek, akiket ez az emlék egy évtizednél is tovább éltethet. 

A magyar női kardvívás első világbajnoki címe. Fotó: Mohamed Hoszam / MTI, EPA
A magyar női kardvívás első világbajnoki címe. Fotó: Mohamed Hoszam / MTI, EPA

Nyitókép: A világbajnok magyar női kardcsapat. Balról-jobbra: Katona Renáta, Pusztai Liza, Szűcs Luca, Battai Sugár. Fotó: MTI/EPA/Mohamed Hoszam

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Isten jobb keze
2022. július 28. 20:48
Gratulálunk !
útonjáró
2022. július 28. 20:48
Bravó! Szép volt, lányok! :)
Bonaparte
2022. július 28. 20:48
mert Ti vagytok a legjobbak ez Titeket dicsér, hát gyerünk csajok hajtsatok a következő címért! (csigazabálókat kardélre hányni külön gyönyörűség... :-) köszönjük!!!!
zsuuuzsaaa
2022. július 28. 20:47
Szívmelengető ez a győzelem :) Most már a fiúk ezüstjét is szépnek látom :) Az ezüst azért van "rossz" helyzetben, mert egy vesztes meccs után kapja a csapat, a bronz ellenben nyertes meccs után jön. De az ezüstig eljutni is hatalmas teljesítmény!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!