A legnagyobb sztár nyert Visegrádon, világraszóló hangulat a Giro magyar nyitószakaszán - Valter Attila video-interjú

2022. május 06. 18:27

A visegrádi befutó legnagyobb esélyese, Mathieu van der Poel nyerte a Giro d'Italia nyitószakaszát, hatalmas csatában. Valter Attila az élmezőnnyel azonos idővel érkezett meg a célba, Fetter Erik bukott a Dunakanyarban, Peák Barna sikerrel végezte el segítői feladatát.

2022. május 06. 18:27
null
Balázs Boldizsár

Tudtuk, hogy nem tudjuk elképzelni, milyen lesz a Giro d'Italia magyarországi Nagy Rajtja. Honnan is tudnánk?! A világ egyik legnépszerűbb, legnézettebb sporteseményéről van szó, amely nem csak egy csarnokunkat, egy stadionunkat vesz bérbe – hanem aminek szereplője Magyarország.

Abban csak reménykedtünk, hogy elsősorban Valter Attila révén a visegrádi fellegvárhoz helyezett célvonalnál is lesz magyar főszereplő a magyar táj mellett. Az viszont már 200 kilométerrel előbb eldőlt, hogy a magyar közönség felnő a tájhoz. A megalkuvás nélküli bringa- és Giro-mániához szokott olaszok is csak annyit tudtak mondani a

dugig tömött rajthelyszín,

a Hősök tere és az Andrássy út láttán: váó.

A fővárosból kiérve sem adta alább a hangulat, öt kilométerenként ötletes útdíszek vagy lelkes tömegek várták a mezőnyt. A legemlékezetesebbre talán az a pillanat sikeredett, amikor a Szent László Huszáregyesület egy kivont kardos lovasrohammal tartotta a lépést a világklasszis bringásokkal. Martonvásárnál, mikor a világ kétszáz országában éppen Beethoven magyar kötődéseiről sztorizgattak sok száz millió nézőnek.

Martonvásári huszárok a repcében. Fotó: Luca Bettini / AFP
Martonvásári huszárok a repcében. Fotó: Luca Bettini / AFP

Az esetről videót itt találnak.

Mindeközben a verseny alakulhatott volna kedvezőbben is Valter Attilának. Ez ellen nincs mit tenni: váratlanul kevés, két versenyző próbálkozott csak meg szökéssel. (Azaz akart az első kilométertől elszakadni a mezőnytől abban a reményben, hogy bár csak páruk között oszlanak meg a szélfogási feladatok közel kétszáz kilométeren át, a mezőny, ha túl nyugodt, akkor későn kapcsol rájuk, és nem érik utol őket a cél előtt már.) Mivel egy kis olasz csapat két kisebb nevű versenyzője indult csak meg Budapest határánál, a főmezőny nem foglalkozott velük, nagyon laza tempóban tekerték le az első felét a 200 kilométeres napi penzumnak. Ez Valternek, és a hozzá hasonló nyurgább versenyzőknek egyértelműen az érdeke ellen hatott; a nagyobb izomtömegű sprintereknek azt ígérte, pihentebben kibírhatják a Valter-félékkel a visegrádi mászást, és végsebességükkel megnyerhetik a nyitószakaszt.

Nagyjából az ilyesmik azok, amik az országúti versenykerékpárt bizsergetően izgalmassá teszik:

a mezőny teljes taktikai egymásrautaltsága,

ahogy a verseny lefolyása kiforr a száznál is több egyéni érdekből és akaratból, sehogy ki nem számíthatóan. 

A főmezőny profin, 13 kilométerrel a vége előtt fogta meg a szökevényeket. Semmi kockázat, hogy esetleg hazaérhetnek, de nincs már idő, hogy valaki más is megpróbáljon ellógni.

Hogy innen mi történt, pontosan nem tudom. A visegárdi fellegvár mellett, a célzónában leírhatatlan volt a hangulat. Több tízezer ember várta, hogy Valter Attila jelenjen meg először a kaptató tetején a még mindig emelkedő célegyeneshez. Józan észnek és számolgatásnak semmi helye nem volt az elszabadult torkok perceiben. 

A befutót végül a fő esélyes Mathieu van der Poel nyerte, aki tavaly nyáron már a Tour de France-on is szakaszt tudott nyerni, és viselhette az ottani ikonikus trikót, a sárgát. Első Giro d'Italiájának első szakasza végére ugyanezeket elmondhatja magáról a világ másik legfontosabb kerékpárversenyével kapcsolatban is.

Mathieu van der Poel a Giro d'Italia összetettjét vezető versenyzőnek járó rózsaszín trikóban. Fotó: Luca Bettini / AFP
Mathieu van der Poel a Giro d'Italia összetettjét vezető versenyzőnek járó rózsaszín trikóban. Fotó: Luca Bettini / AFP

A visegrádi fellegvár mai ura, van der Poel teker majd a Giro mitikus rózsaszín mezében a holnapi egyenkénti időfutamon a Hősök terétől a Budai Várig.

Peák Barnabás kifogástalanul eleget tett segítői tisztségének: az az eritreai Biniam Girmay végzett a második helyen, akinek biztonságban, kényelemben tartása volt a csapattársak, így Peák feladata ma. Valter Attila az összes számottevő versenyzővel együtt, egy idővel jött meg a 29. helyen. Ahogy elmondta, még soha ilyen jó pozícióval nem kezdett World Tour versenyen.

Egy így alakuló szakaszra nem lehetett esélye; a céljának mostantól egy előkelő helyezés adódik összetettben három hét múlva, a veronai finisnél. A fiatal Fetter Erik a visegrádi hegy lábánál bukott, de tudja folytatni a versenyt.

Folytatás holnap 14.00-tól Budapest legszebb részein. A Margit hídi panorámát tárjuk majd a világ elé; a kilátógatók – minthogy a félpercenként indított versenyzők nem tudják egymásnak fogni a szelet – a világ leghigh-techebb aerodinamikai megoldásait leshetik meg.

A budapesti időfutam egyik nagy esélyese, Tom Dumoulin a tokiói olimpia időfutamán, ahol ezüstérmet nyert. Fotó: Kotaro Numata / Yomiuri Shimbun via AFP
A budapesti időfutam egyik nagy esélyese, Tom Dumoulin a tokiói olimpia időfutamán, ahol ezüstérmet nyert. Fotó: Kotaro Numata / Yomiuri Shimbun via AFP

Nyitókép: Mathieu van der Poel és Biniam Girmay a visegrád célvonalnál. Mögöttük a földön Caleb Ewan. Fotó: Luca Bettini / AFP

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lynx
2022. szeptember 08. 21:28
Kifejezetten utálom, ha mindenféle biciklizés, meg futkározás miatt lezárják a fél várost. A Giro viszont az jöhet. Ez más. Egészen más. Ott kellett lennem. Le a kalappal előttük.
Armageddon
2022. június 17. 14:33
Ősszel majd egy órát visszatekerünk, morzsi!
Draco Paladin
2022. május 09. 14:13
Szep dolog ez a csungo hasu disznok orszagaban.
öszödibeszéd
2022. május 09. 14:12
a magyar virtus ;-))
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!