Elképesztő befutó a női Tour de France-on – Vas Kata Blanka csapattársa szakaszt nyert, és négy másodpercre volt az összetett győzelemtől

2024. augusztus 18. 20:08

A magyar versenyző összetettben 62., a sprinterek közt 5. lett a Touron.

2024. augusztus 18. 20:08
Team SD Worx - Protime's Dutch rider Demi Vollering (2L) and Canyon//SRAM Racing team's Polish rider Katarzyna Niewiadoma wearing the overall leader's yellow jersey (3L) compete in the pack of riders (peloton) during the 7th stage (out of 8) of the third edition of the Women's Tour de France cycling race, a 166.4 km between Champagnole and Le Grand-Bornand, on August 17, 2024.

Nyitókép: Julien de Rosa /AFP

Vas Kata Blanka csodálatos csütörtöki szakaszgyőzelmével már gondoskodott arról, hogy a magyar szurkolók számára emlékezetes legyen az idei női Tour de France, de a nyolcadik, utolsó szakaszon olyan versenyt láthattak kerékpársport rajongói, amely végképp maradandóvá tette a 2024-es versenyt. Az idei Tour befutója ugyanis majdnem olyan izgalmasra sikerült, mint az olimpiai verseny, amelyben a magyar versenyző úgy lett negyedik, hogy mindössze centimétereken múlt a bronzérem

Ezt is ajánljuk a témában

Ennyire nem volt szoros, hiszen 4 másodperc különbség volt a győztes és a második között, de ez egy nyolc szakaszból álló sorozatban nagon pici különbségnek számít. Az egyhetes verseny vasárnap a legendás Alpe d'Huezen zárult, 

a majdnem 150 kilométeres távon Vas Kata Blanka,  az SD Worx-Protime 22 esztendős magyar bajnoka három csapattársával került be egy 22 fős szökevénycsoportba. 

Eközben címvédő kapitányuk, a holland Demi Vollering arra készült, hogy ledolgozza a csütörtöki bukása nyomán kialakult 1 perc 15 másodperces összetettbeli hátrányát az éllovas és így sárga trikós, a legutóbbi két kiírásban harmadik lengyel Katarzyna Niewiadoma mögött. 

Két nehéz emelkedő, a Col du Glandon és a záró Alpe d'Huez, illetve több mint 3700 szintemelkedés tette keménnyé a záróetapot és kínált lehetőséget a különbségek ledolgozására. 

Vasnak nem volt ideális a terep, csapata egyetlen célja pedig az volt, hogy Vollering a szakaszt és az összetettet is megnyerje. 

Az U23-as világbajnok és a többi társ abban a reményben tekert elöl, hogy a Glandon teteje és az utolsó mászás kezdete közötti szűk negyven kilométeren tudnak segíteni a címvédőnek. Az esélyesek csoportja nagy tempót diktált, még a Col du Glandonon beérték és le is hagyták a szökevények jelentős részét, az egész versenyen sokat dolgozó Vas sem tudott hosszan a mezőnnyel tartani. 

Vollering már ezen az emelkedőn megindult egy meredek részen, a sárga trikós nem tudott vele tartani, ahogy a többi rivális sem holland honfitársa, Pauliena Rooijakkers kivételével. Kettősük gyorsan „levadászta” a legtovább kitartó szökevényeket, a ködbe burkolózó csúcsnál már 55 másodperccel tekert Niewiadoma csoportja előtt. A különbség a lejtmenetben 1 perc 20 másodperc fölé is nőtt, a záró, 13,7 kilométer hosszú mászás megkezdésekor a sárga trikós 45 másodpercre zárkózott Volleringék mögé. 

Az utolsó kilométereken ide-oda módosult a különbség. Végül a szakaszt meg tudta nyerni Vollering, az összetettet azonban nem, mivel négy másodpercet megőrzött előnyéből Niewiadoma, akinek csapatánál Szabó Ádám volt az egyik sportigazgató. 

Érdekesség, hogy tavaly Vollering a Vueltán kilenc másodperccel maradt el Annemiek van Vleutentől az összetettben, akkor egy rossz ütemben végrehajtott egészségügyi szünet miatt összeszedett hátrányt nem tudott ledolgozni. Vas 38 perc lemaradással a 76. lett a szakaszon, az összetettben pedig a 62. pozícióban zárt. 

A sprinterek pontversenyében ötödik helyen végzett a magyar bajnok. 

Ezt is ajánljuk a témában

Női Tour de France országúti kerékpáros verseny Eredmények 

8. (utolsó) szakasz, Le Grand-Bornard – Alpe d'Huez, 149,9 km, hegyi befutó: 

1. Demi Vollering (holland, SD Worx-Protime) 4:34:14 óra

2. Pauliena Rooijakkers (holland, Fenix-Deceuninck) 4 másodperc hátrány

3. Évita Muzic (francia, FDJ-Suez) 1:01 perc hátrány

4. Katarzyna Niewiadoma (lengyel, Canyon//SRAM) azonos idővel

...76. Vas Kata Blanka (SD Worx-Protime) 38:43 p h.

   Az összetett végeredménye:
   -------------------------
1. Niewiadoma 24:36:07 óra
2. Vollering 4 másodperc hátrány
3. Rooijakkers 10 mp h.
...62. Vas 1:11:37 óra

 

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!