Lesz elegendő energiánk télen?

2024. október 09. 23:06

Veszélybe került az orosz gáz szállítása Ukrajnán keresztül a régiónkba, mert év végén lejár az orosz–ukrán tranzitszerződés. A magyar ellátás azonban biztosítva van a török vezetéken érkező orosz gáz révén, továbbá egy horvát kikötőből, illetve azeri forrásokból. Segítséget jelentenek a megújulóenergia-fejlesztések is.

2024. október 09. 23:06
Drones,Unveil,The,Hidden,World,Of,Natural,Gas,Storage,,An

Nyitókép: Shutterstock 

Santo Martin és Halaska Gábor írása a Mandiner hetilapban.

Szakmai fórumokon már hónapok óta felmerül, hogy Ukrajna elzárhatja a rajta keresztül érkező orosz gáz csapját. A télhez közeledve stratégiai fontosságú lesz a magyar energiabiztonság megnyugtató rendezése. Az ellátás stabilitása különösen fontos ebben a bizonytalan geopolitikai környezetben, amelyben az ukrajnai háború és a szankciók erőteljesen befolyásolják nemcsak az energiaárakat, de a szállítási útvonalakat is. A régió államai igyekeznek csökkenteni függőségüket az orosz gáztól, ezért új partnerek felé nyitottak. Hazánk Azerbajdzsánnal és Horvátországgal együttműködve, valamint a Törökországon keresztül érkező – igaz, szintén jobbára orosz eredetű – gáz növelésével igyekszik diverzifikálni.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Obsitos Technikus
2024. október 09. 23:10
Firkászfórumokon téma, aki ért hozzá, az tudja, hogy 2021 óta nem kérünk földgázt Ukrajna felől, és 2023 nyara óta a teljes orosz gázimport délről érkezik.
sexykitty-5000107
2024. október 09. 23:09
🍓 ️ ­É­r­­­t­­é­k­e­­l­d­ ­a­­­ ­­­s­­z­­e­x­i­­­ ­­p­u­­n­­c­i­m­­a­­­t­­­ 👉 𝐖­­𝐖­­𝐖­­­.­­𝐗­𝟏­­𝟖­­­.­­𝐅­­𝐔­­­𝐍
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!