Kétes földhőerőművekkel zöldítene a Facebook, Google páros

2024. szeptember 09. 14:15

A Facebookot tulajdonló Meta és a Google úttörőnek mondott geotermikus projekteken dolgoznak, hogy adatközpontjaikat folyamatos zöldárammal lássák el. Az előbbi első körben 150 MW-os földhőerőművet épít, míg a Google egy 400 MW-os létesítményt tervez. Az adatközpontok az amerikai villamosenergiafogyasztás akár 9 százalékát is kitehetik 2030-ra.

2024. szeptember 09. 14:15

Az amerikai technológiai óriások egyre komolyabb kihívásokkal szembesülnek, amikor tiszta energiát próbálnak biztosítani az adatközpontjaik működtetéséhez, amelyek az elkövetkező években jelentősen bővülnek. A növekvő energiaigény kielégítése érdekében egyre többen fordulnak a geotermikus energia felé, amelyet a föld mélyén található geotermikus hő hasznosításával termelnének, kihasználva az olaj- és gáziparban már bevált rétegrepesztési technológiákat. 

A Meta, a Facebook tulajdonosa, az elmúlt hónapban jelentette be, hogy partnerségre lépett a Sage Geosystems nevű startupcéggel, hogy akár 150 megawatt kapacitású fejlett geotermikus energiát fejlesszenek ki, amely a társaság növekvő adatközpont-hálózatát látná el árammal. Ez a mennyiség körülbelül 70 ezer háztartás energiaigényének fedezésére elegendő. 
Ugyanakkor aggályos, hogy a Sage a fosszilis tüzelőanyagok kitermelésében használt rétegrepesztési technikákhoz hasonló módszert alkalmaz, de olaj és gáz helyett a föld mélyén található hőhöz fér hozzá. Az eljárás lényege, hogy több ezer láb mélységben repedéseket hoznak létre, amelyekbe vizet pumpálnak. A föld alatti hő és nyomás felmelegíti a vizet, amely így alkalmas lesz áramtermelésre egy turbinában, mindezt üvegházhatású gázok kibocsátása nélkül, amelyek a globális felmelegedést okozzák. 

Gyakorlatilag ugyanazt a rétegrepesztési technológiát használnánk, amit az olajiparban” – árulta el Cindy Taff, a Sage vezérigazgatója, aki 36 évig dolgozott a Shellnél, mielőtt csatlakozott a startuphoz. „A különbség az, hogy mi tiszta hőt keresünk, nem pedig szénhidrogéneket, mint az olaj vagy a gáz” – tette hozzá. Sőt, a Sage már fúrt is egy tesztkutat Dél-Texasban, hogy bemutassa a módszerét. A vállalat most arra készül, hogy megépítse az első nagy méretű erőművét a Sziklás-hegységtől keletre, és az első fázis várhatóan 2027-ben áll üzembe. 

A földhő éjjel-nappal rendelkezésre áll 

Ez az üzlet a növekvő érdeklődés egyik legújabb jele az új típusú eljárással kinyerhető geotermikus energia iránt, amely hatalmas mennyiségű, éjjel-nappal rendelkezésre álló emissziómentes áramot biztosíthatna,

 kiegészítve az olyan változékonyabb energiaforrásokat, mint a szél- és napenergia. 
A Meta és más techcégek számára ez az áttörés lényeges lehet, mivel a megbízható, fenntartható energia biztosítása alapvetően szükséges az adatközpontok exponenciálisan növekvő energiaigényének kielégítéséhez, miközben a fosszilis tüzelőanyagok használatát is minimalizálni kívánják. 

A másik techóriás, a Google együttműködik a Fervo Energyvel, egy ígéretes geotermikus startupcéggel, hogy egy nemrég befejezett 5 megawattos kísérleti erőművet teszteljenek Nevadában. Ez a létesítmény már most is energiát szolgáltat a hálózatnak, és az együttműködés célja, hogy a jövőben jelentősen növeljék a geotermikus energia felhasználását a Google adatközpontjaiban. Ezzel párhuzamosan a Fervo egy sokkal nagyobb, 400 megawattos erőművet épít Utahban, amely a dél-kaliforniai közüzemeket fogja ellátni. Ez a földhőerőmű várhatóan 2026-ban kezdi meg a működését. 

A trend nem véletlen, ugyanis az adatközpontok energiaigénye folyamatosan nő, amit a mesterséges intelligencia iránti kereslet még tovább fokoz. Becslések szerint  

2030-ra az Egyesült Államok teljes elektromosáram-felhasználásának 9 százalékát az adatközpontok fogják elfogyasztani, ami jelentős növekedés a jelenlegi 4-hez képest. 

Adatközponti kihívások: honnan lesz folyamatos energia? 

Miért a földhő? Mint ismert, az adatközpontoknak éjjel-nappal áramra van szükségük, amit a zöldmegújulók, a szélerőművek és a napelemek önmagukban nem képesek biztosítani, mert ezek az energiaforrások időjárásfüggők. Ugyanakkor a nagy technológiai cégek – főként a fogyasztóik, a partnereik, továbbá a szabályozók és a finanszírozóik nyomására – látványosan elkötelezték magukat a károsanyag-kibocsátásuk csökkentése mellett. Azaz egyre nagyobb nyomás nehezedik rájuk, hogy ne használjanak fosszilis tüzelőanyagokat az óriási energiát zabáló szerverfarmjaikon. Éppen ezért olyan, folyamatosan működő technológiákat keresnek, mint az atom- vagy a fejlett geotermikus energia. 

Köztudott, hogy a geotermikus energia felhasználása (fűtés, mezőgazdaság) már évtizedek óta létezik (nem csak Izlandon vagy Magyarországon, de sok más helyen is – a szerk.). Ám eddig csak olyan helyeken volt elérhető, ahol a felszínhez közel található forró víztározókat tudták kiaknázni, például Kaliforniában, Izlandon. Emiatt jelenleg az Egyesült Államok áramellátásának mindössze 0,4százalékát adja a geotermikus energia. Azonban a föld szinte minden pontja alatt hatalmas hőmennyiség rejlik, ha elég mélyre fúrnak, éppen ezért számos startup dolgozik azon, hogy új módszerekkel felszabadítsák ezt a hőt, mégpedig vadonatúj helyszíneken. Bár egy több ezer méter mély fúrás költséges, ezek a kiadások csökkennek, a fúrási idő pedig rövidül, ahogy a cégek egyre több tapasztalatot szereznek. A Fervo például az idén februárban jelentette be, hogy egy év alatt 70százalékkal csökkentette a fúrási időt.

Az amerikai energiaügyi minisztérium becslései szerint, ha a technológia tovább fejlődik, a geotermikus energia akár 90 ezer megawatt kapacitást is biztosíthatna 2050-re, ami hússzorosa lenne a jelenlegi amerikai kapacitásnak. 

Geotermikus energia: óriási potenciál 

„A geotermikus energia hatalmas lehetőségeket rejt magában” – mondta Jennifer Granholm amerikai energiaügyi miniszter márciusban. Ennek ellenére  

a következő generációs geotermikus technológiák jelentősen kevesebb állami támogatást kapnak, mint a hidrogénalapú üzemanyagok vagy az atomenergia.  

Ennek az egyik oka, hogy a geotermikus energia viszonylag új szereplő az ígéretes energiaforrások között. Emiatt a technológiai óriások, amelyek elkötelezettek a klímavédelem iránt, fontos szerepet játszhatnak abban, hogy a geotermikus startupok átvészeljék az első projektek megvalósításával járó kockázatokat, és erősebb középcégekké váljanak a szektorban.

A techcégek szerepe nő 

Urvi Parekh, a Meta megújuló energiaforrásokért felelős vezetője elmondta, hogy a vállalat előre jelzi a szándékát azzal kapcsolatban, hogy vásárolni fog a Sage Geosystems által termelt energiából. Ez azért fontos, mert a startup ennek tudatában könnyebben szerezhet finanszírozást, és megkezdheti a szükséges berendezések beszerzését. „Óriási értéke van annak, hogy ma vállaljuk ezt az elkötelezettséget – mondta Parekh. – Ezáltal megtehetjük azokat a szükséges lépéseket, melyek elengedhetetlenek ahhoz, hogy megvalósuljon  az a projekt, amelyet látni szeretnénk.” 

A techcégek előre tervezett elkötelezettsége elvben tehát segíthet a geotermikus energia piacának bővítésében, és biztosíthatja, hogy ezek az új energiaforrások minél gyorsabban megjelenjenek az elektromos hálózatokon, ezzel hozzájárulva a fenntartható energiaellátás bővítéséhez – von konklúziót a The New York Times szakértője. Ugyanakkor azt – pár félmondaton túlmenően – kevéssé hangsúlyozza az írás, hogy a repesztéses (fracking) eljárás meglehetősen nagy környezeti kockázatokat hordoz, összességében csökkentve ezzel a lehetséges zöldelőnyöket. 

(Forrás: The New York Times)

Kapcsolódó:

 Címlapfotó: Flickr

 

 


További cikkeinket, elemzéseinket megtalálják a makronom.hu oldalon.   

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
I_Isti
2024. szeptember 10. 12:36
Bell & Sebastian 2024. szeptember 09. 22:32 Mi ebben a kétes? Az, hogy mi a bánatért van szüksége ennyi áramra ezeknek a gusztustalan multiknak?
Ergit
2024. szeptember 10. 10:28
OK, hogy 3 évszakban kitermelik a hőt, de nyáron talán a napelemek által termelt hőfölösleget vissza kellene juttatni a földbe.
Bell & Sebastian
2024. szeptember 09. 22:32
Mi ebben a kétes? Pontosan kiszámolható minden, erre találták ki a mérnököt. Azt például sosem értettem, ha az iparág elméleti kutatásainak élén állnak a magyarok, nálunk miért nem propagálják? Pedig csak 100-120 méterre kell lefúrni, nem 300 -ra vagy 600 -ra mint Nyugaton, és még így is megéri. Talán az a baj, hogy a politikai vezetésünk nem éri fel ésszel, hogyan működik. Szerencsére, mert akkor már régen rámarkoltak volna.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!