Az építőipar egyelőre ellenáll a külső kereslet okozta bizonytalanságnak

2024. szeptember 14. 07:36

A nagy értékű útépítési projektek segítik a hosszú távú növekedést, bár az épületek építése éves szinten csökkent, a szerződésállomány növekedése stabil alapot biztosít a következő hónapokra – értékeli a KSH friss adatait a Makronóm Intézet elemzője.

2024. szeptember 14. 07:36

Elemző: Molnár Dániel, a Makronóm Intézet senior makrogazdasági elemzője 

Jelenleg felemás képet mutat az építőipar júliusi teljesítménye. Éves alapon 6,2 százalékkal csökkent ugyan az ágazat termelésének volumene, ebben viszont szerepet játszott a tavaly júliusi magas bázis is. Havi alapon eközben – a szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok alapján – növekedés látható az ágazat teljesítményében. Ez a bővülés 1,0 százalékos, viszont itt is torzítja az adatot, hogy ez a júniusi nagyobb visszaesés után következett be. 

Mi áll a gyengébb éves teljesítmény mögött? 

Az éves bázisú csökkenés teljes mértékben az egyéb építményekhez köthető, itt a termelési volumen több mint 10 százalékkal zsugorodott. Ebbe a kategóriába a KSH a közlekedési infrastruktúra, valamint a különböző vezetékek, hálózatok építését sorolja, vagyis nagyobb részben a költségvetési szférához kötődő tételeket. Tehát itt megjelenhetett a kormányzati beruházások elhalasztása. Ugyanakkor  

az építőipar ezen szegmensének a kilátásai a kedvezőbbek, júliusban a megkötött új szerződések volumene közel négyszerese volt a megelőző évinek, köszönhetően a nagy értékű útépítési kontraktusoknak, aminek következtében az építőipari vállalkozások júliusi végi szerződésállománya az egyéb építményekre vonatkozóan közel felével magasabb volt, mint tavaly ilyenkor. 

Trendek az épületek építésében 

Az épületek építése a fentiekkel szemben mindössze 2,8 százalékos éves bázisú mérséklődést mutatott a magas bázis nyomán, míg havi alapon jelentős, 4,7 százalékos emelkedést regisztrált a KSH.  

Az elsősorban a háztartásokhoz és a vállalati szférához kötődő építések tehát egyelőre kedvezően alakulnak, és ezt a beruházási adatok is alátámasztják, amelynek a visszaesését elsődlegesen a gépberuházások eredményezték, azokat halasztották el a külső kereslet bizonytalansága nyomán.  

A szerződésadatok viszont itt kedvezőtlenebb kilátásokat mutatnak: a megkötött új kontraktusok volumene jelentősen elmaradt az egy évvel korábbitól, ennek köszönhetően tavaly júliushoz képest a szegmens hó végi szerződésállománya is csökkent, 5,4 százalékkal. 

Hogyan alakulhatnak a következő hónapok? 

Az építőipar termelése a második negyedévben bővült, azonban csak részben tudta ellensúlyozni az ipar gyengélkedését. Viszont továbbra is aggodalomra ad okot, hogy az ágazat teljesítménye hónapról hónapra jelentős volatilitást mutat.  

A külső kereslet gyengélkedése egyelőre csak kevéssé érintette az építési beruházásokat, azonban ha továbbra sem jön el a fordulat, az idővel az építőiparban is megjelenhet. 

Kapcsolódó: 

 Címlapfotó: MTI/Bruzák Noémi

 

 


További cikkeinket, elemzéseinket megtalálják a makronom.hu oldalon.    

 

Itt a Mandiner PRESSZÓ: legyen részese új műsorunknak szeptember 23-án!

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
akkor ki
2024. szeptember 14. 18:35
Az építőipar RIP! Meghalt. Eltűnt. Nincs! Nem jó ha hülyének nézik az embereket!!!
nesztekjobbrol
2024. szeptember 14. 10:06
Az epitkezesek a foldbe alltak, aminek a kulso kereslethez persze semmi koze. A lakossagi epitkezesek elotte se osztottak - szoroztak, szinte csak a magyar allam megrendelesere epitkeztek Loloek, de mar arra sincs penz
RasPutin
2024. szeptember 14. 09:24
A nagy értékű útépítési projektek Mondjuk így. Rendesen túlárazott.
Kovács Ubul
2024. szeptember 14. 08:43
"A fideszes Dancsó József parlamenti képviselő hétfőn egy bizottsági ülésen azt mondta, hogy "a gazdasági növekedés akkor is növekedés, ha történetesen negatív"."
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!