Az EKB keresztbe tett Von der Leyennek

2024. augusztus 12. 08:25

Az Európai Bizottság elnöke impozáns célokat tűzött ki maga elé az uniós befektetésekkel kapcsolatban. Aztán beleszaladt az Európai Központ Bank betonfalába.

2024. augusztus 12. 08:25
Révész Béla Ákos
Révész Béla Ákos

A szerző a Makronóm újságírója.

Alaptétel, hogy a központi bankok függetlenek a politikától. Szigorúan gazdasági és pénzügyi alapon döntenek, ezekbe pedig – elméletileg – egyetlen kormányfő, elnök vagy egyéb politikus nem szólhat bele. Tevékenységüket a mindenkori vezetéstől vagy ellenzéktől függetlenül végzik: ellenkező esetben az adott ország pénzügyi katasztrófája elkerülhetetlen lenne.  

A napokban megerősödött a gyanú, hogy a recesszió felé közelítő Egyesült Államokban a demokratákat elvitte az indulat, és megpróbálják befolyásolni az amerikai jegybankot a kamatcsökkentés érdekében. Kamala Harrisnek más sem hiányzik a kampányfinisben, mint hogy a Biden-éra alelnökeként egy recesszióban lévő országot győzzön meg arról: ő az alkalmas személy a vezetésre.  

A helyzet odáig fajult, hogy a demokraták leveleket fogalmazva ostromolják Jerome Powellt, a jegybank főnökét, konkrétan felszólítva arra, hogy haladéktalanul csökkentse a kamatot, mert amennyiben nem teszi, a recessziót valóban nem lehet majd elkerülni. A Fed-főnök egy sajtótájékoztatón volt kénytelen tisztázni két dolgot: egyfelől e hónapban biztosan nem csökkent alapkamatot (szeptemberre már félszázalékos kamatdöntést jósolnak az elemzők), másfelől pedig semmiféle politikai nyomásgyakorlásnak nem enged, a kamatcsökkentés szigorúan szakmai szempontok alapján történik majd – ha és amikor történik. 

Eközben Európában 

Míg az Egyesült Államokban a Fed vezetősége a demokraták fenyegetődzéseivel pepecsel, az Európai Unióban ugyanaz a folyamat indult el pepitában. Az Európai Központi Bank a júniusi kamatvágást követően júliusban nem folytatta a csökkentést, hanem szinten tartotta azt. Sőt: az infláció 2,6 százalékra ugrásának hírére Christine Lagarde elnök már az augusztust is megkérdőjelezte, mondván, amennyiben a gazdasági mutatók nem emelkednek, az infláció pedig nem lassul, a jegybank nem fog kamatot vágni.  

Tette mindezt nem sokkal azután, hogy az újraválasztott Ursula von der Leyen nagy ívű beszédében éppen felvázolta új ciklusának prioritásait, amelyek között a leghangsúlyosabb helyen szerepelt az unió beruházási fellendítése, mégpedig a lehető leggyorsabban és a legtöbb pénzből. A lendület azonban rögtön az elején elfogy, miután az EKB 3,75 százalékon befagyasztotta a betéti kamatlábat. 

Az uniós gazdaság számára természetesen üdvös lenne, ha az EKB lefelé pillantana, Lagarde azonban – Powellhez hasonlóan – hallani sem akar csökkentésről, amíg 2 százalék fölött inflációs veszélyt lát. A magas kamatláb finoman szólva sem hozza meg a befektetési kedvet, érthető tehát az elkeseredés a tagállamok részéről (az olaszok rendre tombolni kezdenek minden emelésnél vagy magasan tartott befagyasztásnál), a jelenlegi helyzetet azonban nemcsak a kormányok, hanem személyesen Ursula von der Leyen is kudarcként éli meg: beharangozott befektetési küldetése a rajtvonal elhagyása után centikkel véget is ért. 

Ezen a tényen borult ki annyira az Európai Szakszervezeti Szövetség főtitkára, hogy hosszú cikkben szedte le a keresztvizet az EKB-ról, azt hangsúlyozva, hogy  

a jegybank éppen alaprendeltetését, az unió általános gazdaságpolitikájának támogatását felejtette el, sőt nyíltan szabotálja a gazdaságot. 

Esther Lynch írásának nagy részét annak szenteli, hogy a központi jegybankot ócsárolva előre felmenti az Európai Bizottság régi-új elnökét, amiért nem tudja megvalósítani a befektetési fordulatot – mellette pedig tesz néhány olyan javaslatot, amit a magyarok nagyon jól ismernek, miután a kormány évek óta alkalmazza azokat.  

Ezt is ajánljuk a témában

Kapzsinflációs csapda 

Miután Lynch leszögezi, hogy a zöld- és digitális gazdasági átállás (amely növelné a termelékenységet, nem mellesleg hatalmas munkahelyteremtő ereje lenne) azért nem tud elkezdődni, mert az EKB még mindig egy olyan elhibázott stratégiát követ, amely nem az aktuális helyzetre reflektál, és rámutat: 2021 és 2023 között az infláció berobbanásának egyik fő tényezője – az energiaválság mellett – a vállalatok extraprofit utáni hajszája volt. Mi kapzsinflációnak neveztük el a jelenséget, amely során az ármeghatározó vállalatok haszonkulcsemelése miatt a drágulás speciális örvényt hozott létre. 

Az Európai Bizottság adatai szerint – folytatja Lynch – a vállalatok tavaly közel 2 százalékkal növelték a nyereségüket az EU-ban, miközben a bérek egyáltalán nem követték az inflációt. Ennek megszüntetéséhez a monetáris politika gyakorlatilag semmilyen segítséget nem adott, helyette továbbra is a munkavállalókat szorította pénzügyi satuba, akik egyre reménytelenebbül próbálták fizetni hiteleik törlesztőrészleteit és kifizetni rezsiszámláikat.  

Ugyanazon a napon, amikor az EKB tavaly februárban bejelentette példátlan kamatemelését, a Shell közleményben tudatta, hogy 2022-ben 38,5 milliárd eurós nyereségre tett szert, ami a vállalat 2021-es profitjának a duplája – és 115 éves történetének rekordja 

– írja Lynch, rámutatva a zöldátállás fékjeire, valamint arra, hogy a folyamat a kiugróan magas kamatok okozta befektetői bizalom hiányában ki sem tud teljesedni, miután senki nem akar vagyonokat áldozni a megújulóenergia-projektekbe, amelyek éppen a magas előzetes költségekről híresek. Az Ursula von der Leyen által vázolt gazdasági rakéták a magánbefektetők óvatossága miatt nem gyulladnak be, de gátolja az állami beruházásokat is. A kapzsinfláció leküzdésének sokkal hatékonyabb módja lenne, ha a Shellhez hasonló energiaóriásokra a plusznyereség függvényében különadókat alkalmaznának – mutat rá Lynch, természetesen nem említve, hogy a magyar kormány évek óta él a gyakorlattal, amely extraprofitadó néven vonult be a hazai gazdaságpolitikába. 

Az Európai Szakszervezeti Szövetség főtitkára szerint az EKB óriási hibát követ el, amikor ellentmond saját kötelezettségvállalásának, és a befektetések ösztönzése helyett ráül a pénzre: ennek eredménye a még magasabb energiaárak, valamint a munkahelyek számának csökkenése lesz – ez pedig újabb inflációs spirált indít majd el, vagyis a jegybank az európai gazdasággal együtt saját magát is fojtogatja.  

Lynch ugyanarra szólítja fel tehát az Európai Központi Bankot, mint a demokraták a Fedet: villámgyors kamatvágást követel a befektetések érdekében, azzal érvelve, hogy a kamatbefagyasztás csak növelni fogja az inflációt.  

Christine Lagarde, aki ragaszkodik a bűvös 2 százalékos inflációs küszöb eléréséhez, természetesen teljesen másként gondolja a dolgot. Mint mondta, az egyik legnagyobb tévedése EKB-vezérként az volt, amikor az ukrajnai háború gazdasági hatásait látva nem kezdett azonnal kamatemelésbe, hanem júliusig várt vele. Ezt a hibát többé nem fogja elkövetni. Úgy pláne nem, ha kényszeríteni akarják rá.  

*** 

Kapcsolódó:

Fotó: Christine Lagarde, az EKB elnöke 
MTI/EPA/Andre Pain

 

 


További cikkeinket, elemzéseinket megtalálják a makronom.hu oldalon.

Összesen 125 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szürke Testvérek
2024. augusztus 13. 01:05
Ne legyenek illúzióink: A FED alapvetően MAGÁNPÉNZ. Eredetileg a Rothschildék alapították, harmadik kísérletre sikerült megvetnia a lábát az usaban, kiiktatva a gazdaság józan, természetes ellenállását.
starmind
2024. augusztus 12. 23:56
"Alaptétel, hogy a központi bankok függetlenek a politikától." Ezt a hülyeséget ki találta ki? Nincs jobban átpolitizált jelenség, mint a pénzügyek és a bankok világa...
Nasi12
2024. augusztus 12. 20:14
Mikor és miért is engedték ki az uralkodók a pénz feletti monopóliumukat? Meg a törvénykezés monopóliumát? Jó ez, ha az uralkodót a nép választja? A birákat és bankárokat meg nem?
Akitlosz
2024. augusztus 12. 17:28
Az állam fedezetlen pénzt teremtet a Nemzeti Bankkal és ezt a fedezetlen pénzt a gazdaságra zúdítja azért, hogy így fossza ki a gazdaságot és az embereket az adókon felül. Is. Az infláció nem egyéb, mint extra adó a normális adókon felül. Vagyondézsma. A gazdaságra zúdított fedezetlen pénz miatt egyre több pénz jut ugyanannyi termékre és szolgáltatásra ezért ugyanakkora érték pénzben kifejezve egyre nagyobb számot jelent. Az árak emelkednek. ETTŐL VAN INFLÁCIÓ. 2010. óta 28 billió forinttal nőtt a forgalomban lévő forint mennyisége és szintén 28 billió forinttal az államadósság. Az 56 billió forint többletforrás az állam számára az adókon felül. Ezeket egy állami propagandista sohasem fogja leírni, az ő érdeke nem azonos a közérdekkel.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!