Skócia
21:002024. június 23.
Magyarország
Svájc
21:002024. június 23.
Németország

Friss adatok: javuló reálbérek, emelkedő kiskereskedelmi forgalom

2024. június 06. 11:51

A friss KSH-adatok szerint az áprilisi, összesen 3,2 százalékos kiskereskedelmi forgalomnövekedést elsősorban a nem élelmiszer-kiskereskedelem ösztönözte. A Makronóm Intézet elemzője szerint a nem élelmiszer-kategória gyorsabb bővüléséhez hozzájárulhatott az óvatosság csökkenése.

2024. június 06. 11:51

Elemző: Molnár Dániel, a Makronóm Intézet senior makrogazdasági elemzője 

Áprilisban tovább bővült a kiskereskedelmi forgalom, amelynek a volumene éves bázison a naptárhatástól megtisztított adatok alapján 3,2 százalékkal emelkedett. Havi alapon ugyan 0,9 százalékkal csökkent a forgalom, azonban a márciusi kiemelkedő, 2 százalékos bővülés után ez inkább korrekciónak tekinthető, és a kiskereskedelmi forgalom ezzel együtt is fokozatos kilábalást mutat. 

Az utóbbit ezúttal a nem élelmiszer-kiskereskedelem húzta felfelé, itt a bővülés mértéke 4,3 százalékot tett ki, miközben a

z élelmiszer- és élelmiszer jellegű kiskereskedelmi forgalom 3,6 százalékkal emelkedett. 

Az előbbi kategória gyorsabb növekedésében szerepet játszhatott az óvatossági motívum oldódása. Az inflációs időszakban a háztartások elsőként a nem létfontosságú, halasztható kiadásaikat fogják vissza, miközben most a reálbérek és így a rendelkezésre álló jövedelem bővülésével ezen termékcsoportok iránt nő meg a kereslet.  

Ez látható a textil, a ruházati és lábbeli, valamint a számítástechnikai és egyéb iparcikkek forgalmában is. Ugyanakkor az is megállapítható az adatokból, hogy az óvatossági motívum még nem oldódott fel teljesen: a bútor-, a műszakicikk-, a könyv-, az újság-, valamint a papíráruüzletekben a forgalom még mindig visszaesést mutat. A nem élelmiszertermék jellegű kiskereskedelem havi alapon is érdemben, 1,1 százalékkal emelkedett, és ez szintén a fogyasztói bizalom fokozatos helyreállását mutatja. 

Hogyan alakult az élelmiszer- és az üzemanyagforgalom?

Az élelmiszer-forgalom esetében szintén a rendelkezésre álló jövedelem bővülését kell kiemelni. Itt havi alapon kismértékű, 0,3 százalékos volumencsökkenést mért a KSH, amelyben szerepet játszhatott a húsvéthatás is, amely idén márciusra esett. 

Az üzemanyag-forgalom áprilisban éves bázison 2, míg havi bázison 0,4 százalékkal emelkedett. Itt tehát azt láthatjuk, hogy a magasabb üzemanyagárak a forgalmat nem vetették vissza áprilisban, azonban a nemzetközi olajárak, valamint az üzemanyag-kereskedők által alkalmazott magasabb árrés szerepet játszhatott az elmúlt hónapokban tapasztaltnál lassabb éves növekedésben. 

Kilátások a közeljövőre

Várakozásaink szerint a kiskereskedelmi forgalom bővülése a következő hónapokban is tovább folytatódhat. 

A 12 százalék feletti béremelkedési ütem, kiegészülve az éves átlagban 5 százalék alatti inflációval, jelentős mértékben emeli a háztartások rendelkezésre álló jövedelmét, miközben a gazdasági növekedés fokozódása javítja a konjunktúraérzetet, amely az óvatossági motívum további oldódásában jelenik meg. Ennek köszönhetően pedig a fogyasztás érdemi támaszt adhat a gazdasági növekedésnek az idei évben, és így részben ellensúlyozni tudja a gyengébb külső kereslet hatását. 

Kapcsolódó:

Ezt is ajánljuk a témában

Újabb csúcsot döntött a külkereskedelmi többlet

A KSH friss adatai szerint tavaly áprilishoz képest az egyenleg közel 1,4 milliárd euróval javult, és így újabb csúcsot döntött a külkereskedelmi termékforgalom többlete. A Makronóm Intézet elemzője szerint pénteken kedvezőbb számok érkezhetnek az ipar teljesítményét illetően is.

Címlapfotó: MTVA/Bizományosi: Nagy Zoltán 

 

 


További cikkeinket, elemzéseinket megtalálják a makronom.hu oldalon.

Töltődjön fel a Mandinerrel!

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-95
2024. június 21. 14:03
🍓 ️ ­­­É­r­t­é­­­k­e­­­l­­­d­ ­­­a­ ­s­­z­­­e­­­x­i­­ ­­p­u­n­c­­i­­m­a­­t­­­ 👉 𝐖­𝐖­­𝐖­­­.­­­𝐗­­𝟏­­𝟖­­.­­𝐅­­𝐔­­­𝐍
benedek77
2024. június 06. 14:00
Az ostoba nerparasztoknak szólok: a címben leírtak ellenkezője történik.;-)
csapláros
2024. június 06. 12:57
Akitlosz 2024. június 06. 12:00 ..."A KSH állami cég, az a dolga, hogy a hatalom számára kedvező adatokat mutasson ki. A reálérték számolása tudománytalan és így megalapozatlan."... Kérd meg a Soros Gyurit, meg a CIA-t hogy segítsenek már egy VALÓS statisztikai adatokat kimutató civil szervezetet felállítani ! Ja, hogy az már van, úgy hívják, hogy: Transparency International (korrupciós indexek), Economic Intelligence Unit (demokrácia és szabadság indexek), a Freedom House éves jelentései Nation in Transit címmel. EZEK valók neked, a többire rá se basszál...Kac-kac...
Patika
2024. június 06. 12:46
Az attól függ, hogy a forgalmat darabra nézzük vagy forintban. 100% árváltozás mellé 127%-os fizetés emelkedéshez képest 103,7% ft kiadás negatív katasztrófa. A darab tekintetében meg azt mondhatom, hogy kevesebb darabat tudok megvenni az emelt fizetésemből, mint eddig, vagy korábban. (akkor minek a néphülyítés)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!