Újabb csúcsot döntött a külkereskedelmi többlet

2024. június 05. 10:39

A KSH friss adatai szerint tavaly áprilishoz képest az egyenleg közel 1,4 milliárd euróval javult, és így újabb csúcsot döntött a külkereskedelmi termékforgalom többlete. A Makronóm Intézet elemzője szerint pénteken kedvezőbb számok érkezhetnek az ipar teljesítményét illetően is.

2024. június 05. 10:39

Elemző: Molnár Dániel, a Makronóm Intézet senior makrogazdasági elemzője 

A KSH frissen közzétett adatai szerint az idén áprilisban újabb csúcsot döntött a külkereskedelmi termékforgalom többlete, annak mértéke megközelítette az 1,8 milliárd eurót. Tavaly áprilishoz képest az egyenleg közel 1,4 milliárddal javult. Ebben pedig elsősorban az játszott közre, hogy amíg az export 8,8 százalékkal nőtt, addig az import értéke 3,5 százalékkal mérséklődött. Az éves árváltozás az elmúlt hónapokban jelentősen ingadozott, de a mai adatok azt jelzik, hogy a volument tekintve is növekedhetett a kivitel áprilisban, míg a behozatal esetében továbbra is csökkenést láthattunk.   

A mai exportadatok már előre jelzik, hogy pénteken kedvezőbb számok érkezhetnek az ipar teljesítményét illetően.  

Ugyanakkor fontos kiemelni, hogy a naptárhatás most jelentősen felfelé húzza az adatokat, mivel az idén áprilisban hárommal több munkanap volt, mint tavaly, emiatt ismét a havi változás lesz a leginkább irányadó az ipar teljesítményét illetően.  

Lassan kilábalhat a német piac

Az export esetében továbbra is a német gazdaság gyengélkedése és annak begyűrűzése a hazai iparba játszik szerepet a visszafogott teljesítményben. A német konjunktúraindexek alapján a legfontosabb külpiacunk már a kilábalás jeleit mutatja, azonban ez várhatóan csak lassan következik be. Előretekintve, középtávon a folyamatban lévő beruházások termőre fordulása is támogathatja majd a kivitelt és így a gazdasági növekedést. 

A következő hónapok várakozásai

Importoldalon a fogyasztás beindulása kedvező hatást gyakorol a volumenre, miközben a visszafogott exportteljesítmény és a külső kereslet jelentette bizonytalanság következtében mérsékelt beruházási hajlandóság visszaveti a behozatalt. A külső kereslet rendeződése tehát itt is fordulatot hozhatna, ami miatt a külkereskedelmi többlet a mostani csúcsról mérséklődne. 

Kapcsolódó: 

Címlapfotó: MTVA/Bizományosi: Faludi Imre 

 

 


További cikkeinket, elemzéseinket megtalálják a makronom.hu oldalon.

Összesen 103 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
békalepcse2.0
2024. június 05. 15:13
A k9mnnethuszár intenáciknak ez biztosan fáj. Mindjárt utasitják a KSH-t nézzenek már jobban utána, biztosan van valamilyen adat ami romlott tavaj óta....
files32
2024. június 05. 10:42
"pénteken kedvezőbb számok érkezhetnek az ipar teljesítményét illetően is." aztán majd hétfőn, a választás után megint szembejön a valóság.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!