Törökország
18:002024. június 18.
Grúzia
Portugália
21:002024. június 18.
Cseh Köztársaság

A világ legnagyobb hadseregei 2024-ben

2024. június 15. 14:14

A kérdés nem az, melyik a leggazdagabb vagy legmodernebb fegyverekkel ellátott hadsereg a világon, hanem az, melyik rendelkezik a legnagyobb személyi állománnyal. A lista élén egy meglepő név áll.

2024. június 15. 14:14
Révész Béla Ákos
Révész Béla Ákos

A szerző a Makronóm újságírója.

Miután ütőképességében a világ legerősebb hadseregének az Egyesült Államokét tartják, sokan úgy hiszik, az is a legnagyobb. Pedig a listán csak a hetedik helyet szerezte meg a katonák számát illetően. A sorrend kiszámítása azonban nem is annyira egyszerű dolog.  

A Visual Capitalist infografikája meglepő állapotot tükröz. A top tízes listán a 2024 májusi adatoknak megfelelő állapot látható, ám az aktív állomány mellett a számításokba belevették a tartalékos és az állami irányítású félkatonai szervezeteket is. (Minden országban van ilyen haderő, a matek tehát stimmel.) 

Ha az aktív haderőt nézzük, akkor Kína abszolút az első helyen végezne a maga kétmillió fős állományával. Ám a tartalékosok miatt a lista valódi vezetője Vietnám, amely 5,8 millió emberrel tudna részt venni egy háborúban. (A ténylegesen szolgálatot teljesítők száma ugyan „csak” 600 ezer, ám egy több mint 5 millió főből álló tartalékos rendszer lapul a háttérben.) India 5,1 milliós képességgel rendelkezik, Dél-Korea 3,8 millió, míg a háborúban álló Oroszország 3,6 millió katonát tud összesen felvonultatni. A tartalékosok számát is tekintve Kína így csak az ötödik helyre jó a szintén elképesztő 3,2 millió fős hadsereggel.  

Infografika: Visual Capitalist 

A lista második felét nem meglepő módon a súlyos emberhiánnyal küzdő Ukrajna nyitja. Itt az aktív állomány létszáma a 2016-os 170 ezer főről a háború kitörése után 900 ezer főre ugrott, mindent és mindenkit beleszámítva azonban 2,2 millió embert tudna csatarendbe állítani – ennek azonban a jelenlegi hiány, a veszteségek és a szolgálat elől elmenekült vagy éppen menekülők nagy száma miatt nincs sok esélye.  

Az Egyesült Államok a hetedik helyen áll, annak ellenére, hogy toronymagasan, majdnem 1000 milliárd dollárral vezet a védelmi kiadások területén, ezzel a globális kiadások 40 százalékáért felel.  

Ebből az aspektusból Kína a második helyen áll, mintegy 300 milliárd dolláros védelmi költségvetésével. Az utóbbi években azonban többen megkérdőjelezték az adatok megbízhatóságát. Az amerikai hírszerzés vizsgálata szerint ugyanis a kínai védelmi költségvetés Peking által kommunikált összege igen messze áll az igazságtól, a valóságban a büdzsét inkább 700 milliárdosra lehet becsülni. A 400 milliárdos fantomösszegre többek között az lehet a magyarázat, hogy Peking egyes fegyveres szervezeteket, például a parti őrséget és a tengeri haderőt nem számolja bele pénzügyileg a hadseregbe, így külön finanszírozást biztosít nekik. 

*** 

Kapcsolódó:

Fotó: MTI/EPA/YNA/Yonhap

 

 


További cikkeinket, elemzéseinket megtalálják a makronom.hu oldalon. 

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mandineradam
2024. június 16. 10:08
Forráskritika!!!!!!!! Az adatok a Visual Capitalist-tól származnak. Hogy ez mennyire megbízható forrás, azt mindenki döntse el maga, pl az alapján, hogy ugyanezen forrás szerint Magyarországon nincs teljes körű betegbiztosítás. (De Romániában van.) visualcapitalist.com/which-countries-have-universal-health-coverage/
Hoked_ly
2024. június 15. 19:53
Felejtsük már el azt az USAgos 1000 milliárdos kiadást, amikor náluk egy 155 mm-es tüzérségi lövedék 4.000 dollár, az Orosz pedig a 152 mm-est 1.000 dollár alatt állítja elő! Ugyan ez vonatkozik minden más katonai kiadásra is!
lazio154-2
2024. június 15. 18:05
Ezeket a számokat az országok alkotmányai, honvédelmi törvényiei határozzák meg. Az itt megosztott számoknak semmi köze a valósághoz! Az alapvetés, hogy minden férfi tartalékos katona, aki megkapta az alapkiképzést, és katonai esküt tett, nálunk 52 éves korig! Ne örüljön akinek ez nincs meg, 18 éves kor felett 1 hónap alatt kötelezővé lehet tenni a jog megszerzését!
2024. június 15. 14:45 Szerkesztve
Meglepődtem. Indiára tippeltem. Viszont az US esetében a szövetségi haderőn túl talán számolni kellene; - a nem tartalékos, biztonsági és egyéb cégeknél foglalkoztatott veteránokkal, - a katonai jellegű kiképzésekben részesülő civil szervezetekkel és - az állami kormányzók alá tartozó, katonai felszerelésekkel rendelkező Nemzeti Gárdával.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!