Dánia
18:002024. június 20.
Anglia
Spanyolország
21:002024. június 20.
Olaszország

Egészségkárosítás közpénzen

2024. május 30. 11:22

Sokkoló, hogy milyen sokan folyamodnak az Egyesült Államokban élelmiszersegélyért. Ami még megdöbbentőbb, hogy ezt mire is fordítják…

2024. május 30. 11:22
Matus Tibor
Matus Tibor

A szerző a Makronóm újságírója.

Létezik Amerikában egy úgynevezett Kiegészítő Táplálkozást Segítő Program (Supplemental Nutrition Assistance Program – SNAP), amelynek keretében évi 135 milliárd dollárt osztanak szét, jelenleg 42 millió kedvezményezett között. A Mezőgazdasági Minisztérium által működtetett SNAP segít az alacsony jövedelmű családoknak élelmiszerek és alkoholmentes italok vásárlásában. Egy riasztó tanulmány azonban rávilágított arra, hogy a vélhetően szegényebb rászorulók mire is költik a jóléti adományokat.  

Azok az amerikaiak, akik az élelmiszersegély havi ellátásában részesülnek, fejenként átlagosan 212 vagy háztartásonként 401 dollárt kapnak. A kedvezményezettekre általánosan jellemző, hogy a kétharmaduk nem dolgozik. 2001-ben még csak 17,3 millió volt a kedvezményezettek száma, és akkor még csak 31 milliárdot költöttek rájuk, és akkortájt a rászorulók jóval kevesebb ideig vették igénybe a segélyt. Az élelmezési jegyben részesülők 48 százaléka 20 hónapig vagy tovább marad, szemben az 1996-os kevesebb mint 20 százalékkal. A kedvezményezettek aránya a teljes lakosság körében a 2001-es 6,1 százalékról 2023-ra 12,6-ra nőtt. 

A Gazdaságpolitikai Innovációs Központ (EPIC) jelentése azért megdöbbentő, mert megállapításaik szerint ennek az összegnek a java részét a kedvezményezettek ultrafeldolgozott gyorsételekre és egyéb egészségtelen élelmiszerekre költik. A kutatásukból kiderült, hogy  

a leggyakrabban vásárolt termékek sorában az első helyen a Coca-Cola, a Sprite és más üdítőitalok állnak. De az első húszban is olyan árucikkek foglalnak el előkelő helyezést, mint a cukorkák, a burgonyachipsek, a fagyasztott pizza, a fagylalt, a sütemények és más ultrafeldolgozott élelmiszerek.  

Ez utóbbi azokra az élelmiszerekre vonatkozik, amelyek olyan összetevőket tartalmaznak, amit az ember nem adna hozzá otthoni főzés közben – például vegyi anyagokat, színezékeket és tartósítószereket. Különböznek a feldolgozott élelmiszerektől, amelyeket azért dolgoznak fel, hogy hosszabb ideig eltartsák azokat, vagy javítsák az ízüket, mint például a pácolt hús, a sajt és a friss kenyér. 

A jelentés szerzői meg is állapítják, hogy manapság még az olyan, egészségesnek tűnő termékek, mint a sült kenyér vagy a sima hús, is gyakran tartalmaznak veszélyes színezékeket és tartósítószereket. A fent felsorolt élelmiszer-kategóriák pedig rossz egészségi állapothoz vezethetnek. Az egészségügyi szakértők szintén óva intenek a gyorsételektől, amelyek gyakran magas kalória-, zsír- és cukor-, valamint alacsony rosttartalmúak.  

Egyébként a program vitát váltott ki a kongresszusi képviselők között is. A republikánusok szeretnék visszafogni a projekt költségvetését, mivel ha nem tennének semmit, a juttatások az inflációval tovább emelkednének. 

Kapcsolódó: 

Címlapfotó: MTI Fotó: Kovács Tamás

 

 


További cikkeinket, elemzéseinket megtalálják a makronom.hu oldalon. 

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
I feel the earth move under my feet
2024. június 03. 15:13
"mint a sült kenyér vagy a sima hús," ???? Mámmeg mit dobott nektek a gugli? "sült kenyér"... bááázzz...
Muki46
2024. május 30. 19:53
Tök mindegy, hogy mit vesznek, a cikk írói mindenen találnának kivetni valót.
Majdmegmondom
2024. május 30. 18:47
Hmmm, ezek az amerikai fizikus és matematika professzorok, akiket naponta láthatunk a filmekben... Hülyék paradicsoma!!!
törölt felhasználó
2024. május 30. 15:12
"fejenként átlagosan 212 vagy háztartásonként 401 dollárt kapnak" Vagyis kapnak fejenként 200 dollárt, (70 eFt) ami kb. annyi, mintha Magyarországon a hasonló helyzetűek kapnának havi 20 ezer forintot... és még meg is alázzák őket. Tiszta szerencse, hogy az Orbán-kormány még ennyit se ad a leginkább lecsúszottaknak. .
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!