Sokkoló: az egyik legnépszerűbb ropogtatni való is szerepel a legártalmasabb ételeink listáján
Rákkeltő anyagok – kiderült, melyik három összetevő a legveszélyesebb az élelmiszerekben.
Sokkoló, hogy milyen sokan folyamodnak az Egyesült Államokban élelmiszersegélyért. Ami még megdöbbentőbb, hogy ezt mire is fordítják…
A szerző a Makronóm újságírója.
Létezik Amerikában egy úgynevezett Kiegészítő Táplálkozást Segítő Program (Supplemental Nutrition Assistance Program – SNAP), amelynek keretében évi 135 milliárd dollárt osztanak szét, jelenleg 42 millió kedvezményezett között. A Mezőgazdasági Minisztérium által működtetett SNAP segít az alacsony jövedelmű családoknak élelmiszerek és alkoholmentes italok vásárlásában. Egy riasztó tanulmány azonban rávilágított arra, hogy a vélhetően szegényebb rászorulók mire is költik a jóléti adományokat.
Azok az amerikaiak, akik az élelmiszersegély havi ellátásában részesülnek, fejenként átlagosan 212 vagy háztartásonként 401 dollárt kapnak. A kedvezményezettekre általánosan jellemző, hogy a kétharmaduk nem dolgozik. 2001-ben még csak 17,3 millió volt a kedvezményezettek száma, és akkor még csak 31 milliárdot költöttek rájuk, és akkortájt a rászorulók jóval kevesebb ideig vették igénybe a segélyt. Az élelmezési jegyben részesülők 48 százaléka 20 hónapig vagy tovább marad, szemben az 1996-os kevesebb mint 20 százalékkal. A kedvezményezettek aránya a teljes lakosság körében a 2001-es 6,1 százalékról 2023-ra 12,6-ra nőtt.
A Gazdaságpolitikai Innovációs Központ (EPIC) jelentése azért megdöbbentő, mert megállapításaik szerint ennek az összegnek a java részét a kedvezményezettek ultrafeldolgozott gyorsételekre és egyéb egészségtelen élelmiszerekre költik. A kutatásukból kiderült, hogy
a leggyakrabban vásárolt termékek sorában az első helyen a Coca-Cola, a Sprite és más üdítőitalok állnak. De az első húszban is olyan árucikkek foglalnak el előkelő helyezést, mint a cukorkák, a burgonyachipsek, a fagyasztott pizza, a fagylalt, a sütemények és más ultrafeldolgozott élelmiszerek.
Ez utóbbi azokra az élelmiszerekre vonatkozik, amelyek olyan összetevőket tartalmaznak, amit az ember nem adna hozzá otthoni főzés közben – például vegyi anyagokat, színezékeket és tartósítószereket. Különböznek a feldolgozott élelmiszerektől, amelyeket azért dolgoznak fel, hogy hosszabb ideig eltartsák azokat, vagy javítsák az ízüket, mint például a pácolt hús, a sajt és a friss kenyér.
A jelentés szerzői meg is állapítják, hogy manapság még az olyan, egészségesnek tűnő termékek, mint a sült kenyér vagy a sima hús, is gyakran tartalmaznak veszélyes színezékeket és tartósítószereket. A fent felsorolt élelmiszer-kategóriák pedig rossz egészségi állapothoz vezethetnek. Az egészségügyi szakértők szintén óva intenek a gyorsételektől, amelyek gyakran magas kalória-, zsír- és cukor-, valamint alacsony rosttartalmúak.
Egyébként a program vitát váltott ki a kongresszusi képviselők között is. A republikánusok szeretnék visszafogni a projekt költségvetését, mivel ha nem tennének semmit, a juttatások az inflációval tovább emelkednének.
Kapcsolódó:
Címlapfotó: MTI Fotó: Kovács Tamás
További cikkeinket, elemzéseinket megtalálják a makronom.hu oldalon.