Éves szinten 5 százalék alatt maradunk – lassul a drágulás, de nem minden téren

2024. április 11. 10:42

Az utóbbi hetek benzinár-emelkedése érdemben csak a jövő hónapban jelenik meg az inflációs mutatóban, de a tavaszi telekommunikációs drágulás már márciusban benne volt a friss KSH-adatokban – értékeli a mai adatsort a Makronóm Intézet elemzője. A fentiek dacára a havi infláció márciusban csak 0,8 százalékos volt.

2024. április 11. 10:42

Elemző: Molnár Dániel, a Makronóm Intézet senior elemzője 

Márciusban havi alapon 0,8 százalékkal nőttek az árak. A havi drágulást egyrészt az energia, másrészt a szolgáltatások húzták felfelé. Az előbbi esetében az áremelkedés a fogyasztás alakulásától függ, a meleg februári időjárás okozta bázishatás játszhatott benne szerepet, miközben éves alapon a háztartási energia ára 3,1 százalékkal csökkent.  

Vagyis a megelőző évnél kevesebben kerültek át a magasabb fogyasztási kategóriába, amelyet az energiahatékonysági intézkedések, illetve az előző évinél kedvezőbb márciusi időjárás is támogatott. A szolgáltatások ára egy hónap alatt 1,8 százalékkal nőtt, itt elsősorban a telekommunikációs cégek éves átárazását kell kiemelni, amelyet a költségeikkel szemben a megelőző évi infláció figyelembevételével határoztak meg. 

Az infláció tehát márciusban az elemzői várakozásoknak megfelelően tovább lassult, és ezzel az áremelkedési ütem már harmadik hónapja alakult a jegybanki toleranciasávon belül. 

Az üzemanyagárak alakulása jelent némi kockázatot 

Emellett kisebb mértékben, 2,1 százalékkal nőtt egy hónap alatt a járműüzemanyagok ára is, itt ugyanakkor az elmúlt hetek drágulása, amelyet elsősorban a világpiaci kőolajárak alakulása hajtott, a felmérési időszakon túl következett be, vagyis az majd az áprilisi adatban jelentkezik. A legnagyobb bizonytalanságot jelenleg tehát az üzemanyagárak alakulása jelenti, amelyet viszont elsősorban nemzetközi tényezők, geopolitikai folyamatok befolyásolnak.    

Az Árfigyelő is hozzájárul az élelmiszerárak kordában tartásához

Az élelmiszerek esetében ellenben továbbra sem látható érdemi drágulás, itt egy hónap alatt mindössze 0,1 százalékkal nőttek az árak, míg éves alapon csupán 0,7 százalékkal.  

Az élelmiszerek árának közel stagnálását egyrészt a kedvezőbb tavalyi évi mezőgazdasági termés támogatja, másrészt az Árfigyelő rendszer működése is erősíti a versenyt a boltok között. 

Márciussal végső soron összességében lezárulhattak az év elején szokásos átárazások, amelynek a mértéke idén visszafogott volt, megfelelt a sokéves átlagnak, amely már előrevetíti, hogy az év hátralévő részében sem várhatók jelentősebb árváltozások.  

Mire lehet számítani a következő hónapokban?

Előretekintve az áremelkedési ütem májustól kezdődően kismértékben gyorsulhat, ennek az oka a tavalyi havi árcsökkenések bázisba kerülése, amely folyamat egyébként beleillik a nemzetközi trendbe.  

Ugyanakkor az infláció gyorsulásának a mértéke várhatóan nem lesz jelentős:  

év végéig is csupán 6 százalékig emelkedhet a havi inflációs adat, éves átlagban azonban 5 százalék alatt maradhat a pénzromlás.  

A jövő év elején ismét lassulás követhet be az infláció ütemében, a 3 százalék körüli jegybanki célt várakozásaink szerint 2025 nyarán érheti el tartósan. A gyors fizetésemelkedés mellett így az infláció lassulása érdemi reálbér-emelkedést okoz, ez pedig az óvatossági motívum oldódásával a fogyasztás növekedésében csapódhat le. 

Kapcsolódó:

Címlapfotó: MTVA/Bizományosi: Róka László

 

 


További cikkeinket, elemzéseinket megtalálják a makronom.hu oldalon.  

 

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-79
2024. április 30. 22:47
🍓 ️ ­A­­­ ­­­d­ö­­g­­ö­s­­ ­­­l­­­á­­n­y­­o­k­­ ­v­­­á­­­r­­n­a­k­­ ­­r­­á­­­d­­ 👉 𝗪­­𝗪­­­𝗪­­­.­­𝗖­𝗨­­𝗠𝟰­.­­­𝗙­­𝗨­­𝗡
Turius
2024. április 13. 10:13
Hú de jó! A havi fizum már csak 5%-al ér kevesebbet minden évben. Így már 30 évig is tart, amíg a fizum 1kg kenyér áránál kevesebbet fog érni. Nem tűnik fel senkinek, hogy ez egy átverés? Az MNB szerint a "pénz" egyik feladata a "stabilitás". A "stabilitás" 0% infláció. Erre az MNB hivatalosan pénzt nyomtat, hogy inflációt növeljen, ha az nem éri el a 3%-ot. Következtetés: Az MNB szerint a Ft nem "pénz". Mert mindent megtesznek, hogy ne legyen stabil.
2024. április 13. 07:01 Szerkesztve
Értem a fénysebesség, most már csak hangsebességgé lesz... Az államcsőd, meg országos gazdasági válsággá szelídül. Egy órabérből többet vehetünk mint két vaj. (hű de frankó ez a kankó, már alig csíp)
B_kanya
2024. április 11. 11:35
Magyarország: 3,6% Ausztria: 4,2% svédisztán: 4,5% Hogy van ez mo$$lékok?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!