Friss adatok: egyre többet vásároltunk, de az iparunk erősen függ a németek helyzetétől

2024. február 06. 11:23

Éves alapon már nőtt az élelmiszer és élelmiszer jellegű vegyes kereskedelem forgalma, valamint emelkedett a gépjárműüzemanyag-forgalom is a KSH friss adatai szerint. Ugyanakkor a némethez erősen kötődő hazai ipar friss adatai óvatosságra intenek.

2024. február 06. 11:23

Elemző: Molnár Dániel, a Makronóm Intézet szenior makrogazdasági elemzője  

A frissen közölt statisztikai adatok alapján kedvező képet mutat a kiskereskedelmi forgalom 2023. decemberi alakulása. Havi alapon érdemben, 1,4 százalékkal bővült, így pedig az éves visszaesés mértéke minimálisra, 0,2 százalékra csökkent.  

 A negyedik negyedév egészét nézve a kiskereskedelmi forgalom egy százalékkal bővült az előző negyedévhez képest, ami alapján a fogyasztás a tavalyi év végén már érdemben pozitívan járulhatott hozzá a GDP növekedéséhez.  

A kiskereskedelmen belül éves alapon nőtt az élelmiszer és élelmiszer jellegű vegyes kereskedelem forgalma, 1,3 százalékkal, de a gépjárműüzemanyag-forgalom is emelkedett, 3,8 százalékkal.  

Előbbi esetében a szeptember óta növekvő reálbéreket kell kiemelni, míg az utóbbinál lényeges, hogy az üzemanyagár-sapkát 2022 decemberében engedték el, így az amiatt bekövetkező magasabb bázis mostanra került ki az adatokból. A nem élelmiszertermékek esetében ellenben még mindig érdemi, 3 százalékos visszaesés látható decemberben. Vagyis továbbra is megfigyelhető az a tendencia, hogy a vásárlók elsősorban a létfontosságú árucikkekre költenek többet és csökkentik a nem alapvető termékek vásárlását. Ezen a területen alapvetően még nem látható fordulat, a bútor, a műszaki cikk, az iparcikkek vagy a textil, a ruházati termékek forgalma továbbra is érdemi visszaesést mutat. 

Ezen a területen feltehetően több időre lesz szükség, hogy a reálbérek emelkedése nyomán oldódjon az óvatossági motívum a vásárlók körében. 

 

Ezt is ajánljuk a témában

Elindult a reálbérek növekedése

A mérséklődő infláció kedvező hatást gyakorolt a reálbérekre: éves alapon a szeptemberi 1,4 százalék után újra növekedést mért a KSH, mégpedig 3,7 százalékosat.

 

Mi várható a kiskereskedelemben? 

Előrejelzésünk szerint az átlagbérek az idei évben érdemben, 10 százalék feletti ütemben nőhetnek, míg az infláció éves átlagban 6 százalék alatt maradhat. Az ennek eredményeként bekövetkező 5-6 százalékos reálbér-növekedés pedig amellett, hogy hozzájárul az óvatossági motívum enyhüléséhez, támogathatja a fogyasztás bővülését. 

Így a tavalyi év után az idén már a fogyasztás húzhatja a gazdasági növekedést.   

Az ipari termelés adatai óvatosságra intenek 

A tegnapi külkereskedelmi adat alapján már számítani lehetett rá, hogy kedvezőtlen számokat közöl a KSH az ipari teljesítmény kapcsán. Az ipari termelés 2023 decemberében éves alapon 13,7 százalékkal csökkent, munkanaphatástól megtisztítva pedig 8,7 százalékkal, de az ágazat teljesítménye havi alapon is mérséklődött, 0,3 százalékkal.  

A múlt év utolsó negyedében negyedéves alapon az ipar teljesítménye 2,2 százalékkal csökkent, vagyis érdemben visszahúzhatta a GDP-t.  

Milyen területek játszhatták a fő szerepet a teljesítményben? 

A KSH az első becslésben még nem közöl részleteket, azonban feltehetően az év eleji helyzethez képest, amikor az exportra termelő ágazatok még szinten tartották az ágazat teljesítményét, most ezen területek játszhatták a legnagyobb szerepet az ágazat negatív teljesítményében. 

Az exportteljesítmény visszaesése mögött pedig a német gazdaság mint legnagyobb felvevőpiacunk gyengélkedése húzódhatott meg. 

A reálbérek emelkedése és annak eredményeként a kiskereskedelmi forgalom bővülése nyomán a hazai piacra termelő ágazatok esetében már megindulhatott a növekedés, azonban az alapvetően exportpiacra termelő hazai iparban ez nem tudta ellensúlyozni a csökkenést.    

Előretekintve, az ipar kilátásai vegyesek. A belső piacra termelő ágazatok az idei évben növekedhetnek, köszönhetően a reálbérek érdemi emelkedése miatt felpattanó keresletnek. Az exportra termelő ágazatok esetében ugyanakkor a világgazdaság lassulása, különösen a német ipar gyengélkedése jelenti a fő kockázatot.  

Felemásak jelenleg a német adatok 

Ugyan a német statisztikai hivatal ma reggel az ottani gyáripari rendelések esetében meglepően kedvező számot, 8,9 százalékos havi alapú bővülést közölt, az elemzői várakozások minimális visszaesésről szóltak, azonban ebből még nem lehet levonni messzemenő következtetést. Óvatosságra int e kapcsán, hogy a bizalmi indexek továbbra is erősen borús képet festenek a német gazdaság állapotáról. Az exportra termelő ágazatok nagy súlya miatt így az ipar várhatóan az idei évben sem tudja majd húzni a gazdaságot, ami a nettó export alakulását is visszafoghatja, a kilátások romlása pedig mérsékelheti a beruházási hajlandóságot. 

 

Kapcsolódó: 

Címlapfotó: MTI

 

 

 


További cikkeinket, elemzéseinket megtalálják a makronom.hu oldalon. 

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!