A technológia sötét oldalára állt Észak-Korea

2024. február 02. 15:11

A mesterséges intelligenciának köszönhetően egy virágzó technológiai áttörés küszöbén állunk, azonban ennek az éremnek is két oldala van. Észak-Korea pedig ékes példája annak, hogyan lehet a techboom sötét oldalára állni.

2024. február 02. 15:11
Fekete Kíra

Az Information Science című észak-koreai folyóirat 2022-es cikkéből kiderült, hogy egy projekten belül hadijáték-szimulációs eszközt fejlesztenek megerősítő tanulás (reinforcement learning, RL) és gépi tanulási módszer alkalmazásával. Az RL-ben egy ágenst arra képeznek ki, hogy egy adott környezetben igyekezzen a mérnökök által kitűzött cél elérésére, vagy legalábbis minél jobban közelítse meg azt.   

Az észak-koreai szerzők kutatásukban egy kínai tudósok által végzett Adaptive Human Behavior Modeling for Air Combat Simulation című tanulmányra hivatkoztak, amelynek vezető szerzője, Jao Csien (Jian Yao) a Nemzeti Védelmi Technológiai Egyetemhez (NUDT) kapcsolódik (ami nem mellesleg szerepel az Egyesült Államok Entity List nevű kereskedelmi tiltólistáján). Mivel kutatásai elsősorban katonai alkalmazásokra összpontosítanak, a 38 North elemzése szerint valószínűsíthető, hogy Észak-Korea a jelenlegi egyszerű játékszimulációkon túlmenően a katonai területen alkalmazható wargaming-szimulációk kifejlesztésén is dolgozhat. 

Még egyszerűbb lesz Észak-Korea dolga 

A szöuli kémügynökség közölte, egyes jelek arra utaltak, hogy  

észak-koreai hackerek célpontok keresésére és a hackertámadásokhoz szükséges technológiák kifejlesztésére használták a generatív mesterséges intelligenciát, 

bár úgy tűnik, még nem vetették be azt tényleges kibertámadásokban – számolt be a Reuters. 

A kémügynökség pedig nem alaptalanul feltételezi ezt, hiszen – ahogyan a Makronóm Intézet elemzőinek kutatásából is kiderült – Észak-Korea a nemzetközi pénzügyi szankciókat megkerülve igyekszik pénzt szerezni a Kim Dzsongun-rezsim fenntartására.  

A Chainalysis elemzése szerint például 2021-ben kifejezetten sikeres évet zártak az észak-koreai kiberbűnözők: legalább hét támadást indítottak kriptopénzplatformok ellen, amelyekkel közel 400 millió dollár értékű digitális vagyontárgyat zsákmányoltak.  

A mesterséges intelligencia fejlődésével pedig még egyszerűbb dolguk lesz. A szöuli kémügynökség szerint Észak-Korea nem is rest kihasználni az új technológia adta lehetőségeket.  

Ezt is ajánljuk a témában

 

Fel kell készülni az észak-koreai kibertámadásokra 

A Chainalysis nemrégiben készült jelentése szerint az Észak-Koreához kötődő hackercsoportok rekordot döntöttek a decentralizált pénzügyeket (decentralized finance, defi), valamint a központi platformokat, például a tőzsdéket célzó támadási kísérletek terén 2023-ban,  

amikor is mintegy 1 milliárd dollár értékű kriptót zsákmányoltak.  

Emellett folyamatosan hallani egyéb külföldi vállalatokat és szervezeteket érintő észak-koreai kibertámadásokról. Tavaly szeptemberben például egy spanyolországi repülőgépipari vállalatot támadtak meg igen trükkös módon: a cég alkalmazottai LinkedInen üzeneteket kaptak egy álprofilos Meta-toborzótól, amelyben arra kérték őket, hogy nyissák meg a fájlt és töltsék ki a benne található kvízt. Azonban a fájl nemcsak kérdéseket rejtett, hanem vírust is, amely feltelepült a gépükre, és gyakorlatilag ajtót nyitott a hackereknek. 

Ami a katonai kiberműveleteket illeti, tavaly augusztus végén a dél-koreai rendőrség közölte, hogy észak-koreai hackerek megpróbáltak hozzáférni az Egyesült Államok és Dél-Korea közös hadgyakorlatára vonatkozó információkhoz. A jelentések szerint a támadók a dél-koreai–amerikai kombinált hadgyakorlatot szimuláló központban dolgozóknak küldött e-maileken keresztül próbáltak hozzáférést szerezni. 

A támadások növekvő gyakorisága és intenzitása pedig arra készteti a többi országot, hogy felkészüljön a hasonló esetekre. Tavaly ősszel az Egyesült Államok, Japán és Dél-Korea magas szintű konzultatív testületet hozott létre Észak-Korea kibertevékenységei ellen. A dél-koreai hivatal szerint a három ország közösen fog fellépni a kibertámadások ellen, és igyekeznek erősíteni egymást. 

A támadások leküzdésére irányuló nemzetközi együttműködések mellett az amerikai kormány számos olyan kriptotőzsdét szankcionált, amelyet észak-koreai csoportok és más fenyegető szereplők használnak pénzmosásra. 

A Chainalysis elemzése rávilágít, hogy a mesterséges intelligencia jelentős előnyöket biztosít a katonai és civil területeken, ugyanakkor új kihívásokat teremt a nemzetközi jog és a biztonságpolitika számára. Az észak-koreai példa jól prezentálja, hogy az MI/ML technológiák terjedése nemcsak a fejlett országokra korlátozódik, hanem egy globális jelenség, amely minden állam számára kihívást és lehetőséget jelent. 

 

Kapcsolódó: 

Címlapfotó: MTI

 

 

 


További cikkeinket, elemzéseinket megtalálják a makronom.hu oldalon. 

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dorset Naga
2024. március 06. 07:29
Mesterséges intelligencia nem létezik. Amit ezek tudnak, annak semmi köze az intelligenciához. Mennyi az IQ-ja?
Akitlosz
2024. február 02. 18:07
Melyik a technológia világos oldala? Az etikus hacker? A szemét kellene kinyomni az összesnek.
Kovács József
2024. február 02. 16:09
Triviális volt hogy a mesterséges intelligenciát Észak- Korea és a hasonló országok, a maffiák és egyéb bűnszervezetek is fogják használni.
tintapaca
2024. február 02. 16:00
Vannak a technológia sötét oldalán elegen. Eggyel több, vagy kevesebb, nem számít. Az angolszász lakáj és hazugság média mindenkit páriává akar zülleszteni, aki nem hódol be nekik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!