Hemzsegnek a patkányok Ukrajna lövészárkaiban

2024. január 23. 18:02

A rágcsálók ellen semmi nem használ, még az imádság sem. Miközben tönkreteszik a felszerelést, számtalan betegséget terjesztenek a katonák között.

2024. január 23. 18:02
Révész Béla Ákos
Révész Béla Ákos

Az első világégés állóháborújának borzalmai elevenednek meg az ukrajnai front lövészárkaiban, amelyeket ezrével özönlenek el az egerek – áll a CNN beszámolójában.  

Az ukrán hírszerzés szerint „jelentősen csökkenti az orosz csapatok harci képességét” az árkokban megjelenő egér- és patkányinvázió. Arról már nem számoltak be, hogy ugyanez az ukrán katonákra milyen hatással van, de a helyszíni jelentések arra engednek következtetni, hogy mindkét félnek meggyűlik a baja a mindenre éhes rágcsálókkal. 

A patkányok elszaporodása és tömeges megjelenése több okra vezethető vissza. A

z ukrán ellenoffenzíva meghiúsulása patthelyzetet teremtett, a frontvonal megszilárdulásával valóban egy első világháborús állóháború jött létre,

 vagyis a lövészárkokban a katonák hosszabb időre rendezkedtek be, ami a kemény télben nyilván vonzza a meleget és élelmet kereső rágcsálókat.  

A jelentős szaporulatrobbanáshoz elsősorban az vezetett, hogy a háború miatt a termést sok helyen nem tudták betakarítani, így egész gabonamezők váltak a rágcsálók éléskamrájává – a bőség pedig az előző évben szaporodási csúcsot okozott.  

Ezt is ajánljuk a témában

 

Tetemes anyagi kár és betegségek 

A rágcsálók jelenléte állandó veszélyt jelent az elektromos rendszerekre. Egy ukrán katonanő elmondása szerint a legzártabb helyekre is képesek bejutni, ahol átrágják a vezetékeket, óriási károkat okozva a csapatoknak. A legnagyobb pusztítást a kommunikációs berendezésekben okozzák, de az is rendszeres, hogy a járművek elektronikai berendezését tönkretéve működésképtelenné teszik azokat. Az idézett katona elmondta: 

csak az ő lövészárok-területükön a rágcsálók egymillió hrivnyás (26 500 dolláros) kárt okoztak. 

A legnagyobb aggodalom természetesen a rágcsálók által szállított betegségeket övezi. A jelentések szerint az „egérláznak” is nevezett betegség az egérürülék porának belélegzésével vagy az ürülékkel szennyezett étel lenyelésével fertőz, kiütéseket, vérnyomásproblémákat, lázat, hányást, izom- és vesefájdalmat, illetve vizelési problémákat okozva.  

Közelebbről egyelőre nem nevezték meg a betegséget, de a tünetek alapján elképzelhető tularémia, leptoszpirózis vagy éppen hantavírus is.  

Egy macska nem elég 

A cikkben többször idézet ukrán katona elmondta azt is, hogy 

semmi nem használ a rágcsálók ellen, pedig mindennel próbálkoztak: méreggel, ammóniával, csapdákkal – még imádsággal is.

 De az egerek és a patkányok ezrével jelennek meg, így minden erőfeszítésük hiábavaló. Végső kétségbeesésükben még egy macskát is beszereztek, aki eleinte el-elkapott közülük néhányat, de azok annyian voltak, hogy egy idő után feladta a vadászatot, és visszavonulót fújt.  

 

Kapcsolódó: 

 

*** 

 

Fotó: MTI/EPA/Szerhij Kozlov  

 

 

 


További cikkeinket, elemzéseinket megtalálják a makronom.hu oldalon. 

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lazio154-2
2024. január 24. 08:57
Pedig nagyon egyszerű a megoldás. Miért van a katonának gázálarca? Ki kell várni a megfelelő széljárást, /az orkok felé fújjon/ és ki lehet szórni valamilyen harci gázt. Mire az orosz állások fölé ér ártalmatlanul felhigul, de ha nem, nekik is van álarc. Még az ellenséges árokban lakókkal is megbeszélhetik, hogy hasonlóan cselekedjenek, mert ott se lehet rágcsálómentes a búvóhely.
bagira002
2024. január 23. 21:01
Több millió ukrán bántás nélkül rajtunk áthaladt , Magyarország békés így az ukránok jöjjenek tárgyalni.
altercat1
2024. január 23. 20:52
Ukrán katonák jeltelen sírba dobálják halott társaikat, földet dózerolnak rájuk. A cél az, hogy a hozzátartozókat anyagi segítség nélkül hagyják. (The goal is to leave relatives without financial assistance.) https://crazyshit.com/cnt/medias/160703-ukrainian-military-burying-kia-solders-then-proclaiming-them-as-mia
alexandrosz-2
2024. január 23. 20:30
Valóban. De miért hordanak hohol egyenruhákat?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!