Amerika pénzbirodalma a végjátékához érkezett?

2024. január 12. 10:26

Az Egyesült Államok adóssága most először haladja meg a 34 billió dollárt. Nagyjából három hónappal azután, hogy az USA államadóssága először érte el a 33 billió dollárt, máris új mérföldkőhöz érkezett. A jelenlegi teljes adósság több mint 2 billió, vagyis 2 000 milliárd dolláros növekedés a tavalyi év eleji 31,4 billió dolláros adóssághoz képest.

2024. január 12. 10:26
Matus Tibor
Matus Tibor

A tavaly szeptember 30-án véget ért 2023-as pénzügyi évben az Egyesült Államok szövetségi kormányának a költségvetési hiánya 23 százalékkal nőtt az előző pénzügyi évhez képest – közel 1,7 billió amerikai dollárra, ami megfelel az Egyesült Államok bruttó hazai termékének 6,3 százalékának. 

Az adóbevételek tavaly csökkentek, a kiadások a Covid előtti szint felett maradtak, és az állami hitelfelvételi költségek nőttek a Federal Reserve kamatemelései miatt.  

A bejelentés akkor történt, amikor az új évben a törvényhozók már készülődnek a költségvetési leszámolásra. Január 19-én és február 2-án lejárnak a szövetségi kiadási törvények, és a hosszabbítások elutasítása akár egy részleges kormányzati leállást kényszeríthet ki. Az Egyesült Államok tavaly 2025 elejéig felfüggesztette a szövetségi adósságplafont, ez volt a 103. alkalom az adósságplafon kiigazítására. 

A közgazdászok élesen megosztottak a szövetségi adósság veszélyeivel kapcsolatban. Egyes szakértők úgy érvelnek, hogy a csúnya számok veszélyt jelentenek az ország költségvetési egészségére, míg mások azt állítják, hogy a szövetségi kormánynak bőven van hitelfelvételi lehetősége a gazdasági válság kockáztatása nélkül. A gazdaság gyors ütemben növekedett az elmúlt negyedévekben, emiatt az adósságnövekedés kevésbé volt jelentős.   

Biden elnök a hiány billiókkal való növelését az előző kormány adócsökkentésével magyarázta, érvelve azzal, hogy George W. Bush és Donald Trump elnök adócsökkentései és az azt követő kétpárti hosszabbításuk eddig 10 billió dollárral növelte az államadósságot.   

Ezzel ellentétben a republikánusok a Biden és más demokraták idején elfogadott kiadási intézkedéseket hozzák fel. Joe Biden kormányzása alatt az államadósság 6,25 billió dollárral nőtt. Azt is felhozzák, hogy az Egyesült Államoknak 225 évébe telt, amíg az államadóssága elérte a 6 billió dolláros határt, most pedig kevesebb mint 3 év kellett a 6 billióhoz.  

A republikánusokat a Fehér Ház azzal vádolja, hogy meg akarják duplázni a MAGAnomicsot a gazdagoknak szánt több mint 3 billió dolláros ajándékkal, miközben a szorgalmas amerikaiakat arra kényszerítik, hogy a társadalombiztosítás, a Medicare és a Medicaid leépítésével fizessék meg ennek az árát. A Fehér Házban a „bidenomics” ellentételezésére alkották meg a „MAGAnomics” fogalmat, amelynek az első fele Trump „Make American Great Again” szlogenjének rövidítésére utal.  

A kínaiak szerint az USA államadóssága „barbár módon” növekszik  

Egy kínai portál arra hívta fel a figyelmet, hogy az Egyesült Államok hosszú távú külkereskedelmi hiányt tart fenn, dollárt exportál és inflációt okoz, az„adósságciklus” rendszerében pedig nagyszabású kötvénykibocsátással vonják ki a zöldhasút. Az ázsiaiak szerint a rendkívül alacsony hitelfelvételi költségek miatt az Egyesült Államok egyre inkább a hegemóniájával való visszaélés és az adósság rabjává vált.  

A kínaiak kiemelik, hogy az USA az adósságnövekedés ellenére a 2024-es pénzügyi évre rekordnagyságú, 886 milliárd dollárt különít el a védelmi költségvetésre, ami közel 30 milliárdos növekedés az előző évhez képest. A védelmi költségvetésnek látható a tendenciája: 2021-ben elérte a 742 milliárd dollárt, és a várakozások szerint 2032-re 998 milliárdra nő.   

Egyes statisztikák azt mutatják, hogy a 2001-től a 2022-ig az Egyesült Államok 8 ezer milliárd dollárt költött háborúra. Jeffrey Sachs, az ENSZ főtitkárának egykori különleges tanácsadója és a Columbia Egyetem közgazdászprofesszora szerint is 

a jelenlegi amerikai adósságválság fő oka a kormány háborús függősége.  

2023 a legrosszabb év a dollár számára  

Az orosz Vzgljad portál egyetért a Bloomberggel, amely a tavalyi évet a dollár legrosszabb évének nevezte a koronavírus-járvány kezdete óta. Az amerikai devizaindex csaknem 3 százalékot esett, ami 2020 óta a legnagyobb visszaesés. Sőt, orosz szakértők szerint az idén is folytatódik a zöldhasú gyengélkedése. A dollár gyengülésének a hátterében a világ összes valutája erősödött, és ennek köszönhetően a jüan 2024-ben három év után először erősödik.  

Megcsináltuk Joe! Amerika pénzbirodalma a végjátékához érkezett?  

Persze Amerikában is sokan kritikusan szemlélik a folyamatot, mondván ehhez azért komoly munka kellett a költekező döntéshozóktól, ami nem ment volna a fősodorbeli médiák segítsége nélkül, 

„amely folyamatosan biztosította az amerikaiakat arról, hogy rendben van, amikor a gyermekeinktől és az unokáinktól lopunk el dollárbilliókat”.   

A kritikusok szerint ez egy olyan bűntett, amit azzal sem lehet indokolni, hogy az óriási kölcsönpénzhegyek nélkül az Egyesült Államok gazdasága már rég összeomlott volna. Nem vetíthették volna ki az eddigi katonai és gazdasági erőt az egész bolygón, és Amerika helye a világban csökkent volna. A világ elsődleges tartalékvalutájának birtoklása óriási forrása a hatalomnak, ami most úgy tűnik, elhalványul. A nemzetek szerte a világon kezdenek eltávolodni attól, hogy a dollárt használják a nemzetközi kereskedelemben, és egyre hezitálnak az amerikai adósság megvásárlásával kapcsolatban.  

A 34 billió dollár igazán akkor döbbenetes, ha kivetítjük minden egyes amerikai állampolgárra, és a fejenkénti (a csecsemőtől az aggastyánig) 101 233 dolláros szövetségi adósság minden nappal nagyobb lesz.  

A kritikusok szerint így néz ki a végjáték, egy adósságspirál, amely teljesen kicsúszott az irányítás alól. Ahogy mondják, Amerika pénzbirodalma szép volt, amíg fennállt, de most itt a pánik, és a közelgő összeomlás a történelemkönyvek egyike tanulságos lapja lesz.  

 

Címlapfotó: Shutterstock

 

 

 


További cikkeinket, elemzéseinket megtalálják a makronom.hu oldalon. 

Összesen 81 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Namond
2024. január 16. 14:28
Amíg a Világbankon és Valutaalapon keresztül szét tudja teríteni - az átváltási árfolyamok fixen tartásával - a dollár inflációját a birodalom nincs veszélyben.
julcsi-66
2024. január 14. 16:08
S közben Kína gazdasága leelőzi az amcsi gazdaságot, ahogy az oroszok gazdasága is leelőzte a szankciók következtében visszaeső német gazdaságot.
Janika50
2024. január 14. 14:34
A komcsik, nevezzék magukat bárhogy, csak ezt tudják. Megszámlálhatatlan múltbeli példa támasztja alá a véleményem. A zUSA-ban demokrata kormányzásnak hivják. Gazdasághoz vagy nem értenek, vagy szándékossan sodorják háborúkba a világot, Az utóbbit gondolom, de a szakértelmüktől sem vagyok elbűvölve. Amit tudnak, az a hazudás, a "nemválaszolás" a feltett kérdésekre, az ocsmány beszéd, hogy eltertassák magukat, ... Igazábol nem is ez a glóbusz gondja, hogy ilyenek. Legyenek, az ő dolguk. Ami számomra érthetetlen, -tudom, a szerény képességeim- hogy milyen sokan fogadják el, már már vallásos megőzödéssel amit elő adnak. Még az ifju korosztály valamennyire érthető a tapasztalat hiánya miatt. De mi, akik már a J. V. Dzsugasvilli generalisszimusz, Hruscsov, Brezsnyev, Rákosi, Kádár korban gyerekeskedtünk, igazán átláthatnánk valamennyien.
lemez
2024. január 14. 09:22
Ennek a harmadát háborúra költi ,hogy fenntarthassa világuralmi pozicióját.Nem kellenne.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!