Százmilliókba kerülhet Musknak, hogy betörjön egy kecsegtető piacra, de más kihívás is vár rá

2023. december 14. 12:29

Modi miniszterelnök drasztikus vámcsökkentést hajt végre, amennyiben a Tesla Indiában épít gyárat. Musk bólint, a helyi autógyárak viszont nagyon idegesek.

2023. december 14. 12:29
Révész Béla Ákos
Révész Béla Ákos

India miniszterelnöke elektromosautó-ipari központról álmodik, a céljának elérése érdekében pedig hajlandó olyan kereskedelmi alapvetéseken is változtatni, amelyek egyáltalán nem rímelnek a hazai gyártók érdekeivel.  

Amikor Modi találkozott Elon Muskkal, az üzenete egyértelmű volt. Hajlandó az addigi 100 százalékos importvámot 15 százalékra csökkenteni, amennyiben a Tesla gyárat épít az országában.  

Az indiai piac jelenleg életben lévő importszabályozása szerint a 40 ezer dolláron felüli kocsikra 100, az az alattiakra 70 százalék az importvám. 

A Tesla Y-ja (alapfelszereléssel) 47 ezer dollár felett van az Egyesült Államokban (extrák nélkül), így Musknak elég kemény diót jelent a világ harmadik legnagyobb autópiacára betörni. 

A milliárdos hosszas gondolkodás után beadta a derekát, néhány feltétellel: 500 millió dollárt hajlandó befektetni, ha India jóváhagyja a vámcsökkentést 12 ezer külföldről érkező Tesla-modellre, de akár 2 milliárdot is rááldoz, ha ugyanez a koncesszió 30 ezer járműre vonatkozik. Pillanatnyilag az udvarias alkudozás fázisában járnak a felek, de valószínűsíthető, hogy ha már ennyire közel járnak a megoldáshoz, meg is találják azt. 

Ez azonban egyáltalán nem tetszik a helyi gyártóknak, amelyek éppen most kezdenének komoly terjeszkedésbe, így Musk színrelépését a lehető legrosszabb ómenként fogják fel. 

Ezt is ajánljuk a témában

Mérges lett a Tata 

A hazai gyártók, élükön a Tata Motors vállalattal, azonnal vad lobbizásba kezdtek, hogy valahogyan eltérítsék a kormányt nyitási szándékaitól. Indoklásuk szerint, ha Modi drasztikusan csökkenti az importadót, az teljesen ellentétes lesz a hazai ipar védelmének ígéretével, ráadásul a belföldi befektetői bizalmat is kikezdheti.  

Az indiai elektromosjármű-piac jelenleg nem az erősségéről híres: 2023-ban 72 ezer ilyen autót adtak el, ennek majdnem 75 százalékát azonban a Tata szállította. Három modell szerepel a kínálatában, ezeknek az ára 10 400 és 24 000 dollár között van.  

A Tesla egyik ígérete Modi felé éppen az volt, hogy az indiai modelljét 24 ezer dollárért fogja értékesíteni, vagyis ár-érték arányban valóban agyoncsaphatja a belföldi riválist.  

A Tata ezért jobb híján több állami támogatást szeretne elérni, azaz ha megtörténik a legrosszabb, és a Tesla beköltözik az eddigi tágas otthonába, szeretne szülői gondoskodást igénybe venni, hogy a piacon valahogyan versenyben maradhasson.  

A Tata egyik modellje

Jön a mumus 

Az indiai autópiac az egyik legnagyobb a világon. Évente mintegy 3 millió autó lel itt gazdára, csakhogy az elektromos szegmens még mindig elenyésző a belső égésűekhez képest. Modi kormánya több olyan ösztönző intézkedést is bevezetett, amely az arányok megváltoztatását célozta meg. A terv szerves része lenne a külföldi elektromos gyártók becsábítása, amit eddig a Tata által vezetett csoport sikeresen akadályozott meg, ám a tiltakozások ezúttal lepattannak a kormány irodáinak ajtajáról. 

A kabinet célja egyértelmű: 2030-ig az éves autóeladások elektromos részét a jelenlegi 2 százalékról 30-ra szeretnék felhúzni,  

mindezt úgy, hogy ezzel párhuzamosan a ma még gyerekcipőben járó infrastruktúrát is ki akarják építeni az országban.  

A kormány igyekszik megnyugtatni a helyi vállalatokat, mondván, olyan struktúrát fognak kialakítani, amely mindenki számára előnyökkel jár. Ugyanakkor finoman figyelmeztette is a belföldi „lázadókat”: India nem változtat az új stratégiáján. A globális elektromosautó-piac megkerülhetetlen szereplőjévé akar válni, ez pedig a külföldi gyártók bevonzása nélkül nem fog menni.  

*** 

Ezt is ajánljuk a témában

 

Fotó: MTI/EPA/Kim Ludbrook 

 

 

 


További cikkeinket, elemzéseinket megtalálják a makronom.hu oldalon.

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
EX_Terminator
2023. december 16. 16:16
Akár hogy is, minél több annál jobb.
letsgobrandon-2
2023. december 16. 15:37
Cigányisztán pontosan úgy lopja a technológiát mint kína ... de , a saját piacuk elég csöves
EX_Terminator
2023. december 16. 15:32
10-20 százalék jóval reálisabb az emberek és a társadalom nem változnak ilyen tempóban a gazdasági és infrastruktúrális dolgokról nem is beszélve. EZÉRT nem érdemes kapkodni.
gebsi1
2023. december 16. 14:52
Zsákutca! 10-15 éven belül nem az lesz a kérdés hogy milyen autót gyártsanak, hanem az hogy gyártsanak-e autót.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!