Ezekben az országokban lesz a leggyorsabb gazdasági növekedés 2024-ben

2023. november 04. 09:35

A Nemzetközi Valutaalap előrejelzései az idei évre alapoznak, és egészen pontosnak tűnnek: az ázsiai és a szubszaharai országok fognak kilőni a leginkább.

2023. november 04. 09:35
null
Révész Béla Ákos
Révész Béla Ákos

Az IMF adatai alapján készítette el új infografikáját a Visual Capitalist. A top 20-as listában igazából csak egy gigászt találunk, Indiát, amely jövőre várhatóan a világ kilencedik leggyorsabban növő gazdasága lesz. (Ne felejtsük: tavaly éppen leelőzte Nagy-Britanniát a gazdasági növekedésben, így az ötödik helyre jött fel a világ legnagyobb gazdaságainak ranglistáján.) Ráadásul esetében az előrejelzések pénzügyi évre vonatkoznak, amely áprilisban kezdődik. Az ázsiai óriás várt gazdasági növekedése 6,3 százalék lesz. 

A listát viszont éppen egy törpe vezeti: Makaó, amely a föld legsűrűbben lakott területének számít, ám a turizmusa annyira száguld, hogy a munkahelyek több mint 60, míg a GDP egészének a 70 százalékát adja. (Nyitóképünkön a Parisian Macao kaszinó és luxusszálloda.) Ez elegendő lesz a 27,2 százalékos várt növekedéshez. 

A harmadik hely is Ázsiáé. Palau 340 kis szigetből áll, amelyből alig néhány lakott. A teljes területe nagyjából 450 négyzetkilométer, de a turisták ide is özönlenek: az ágazat a GDP 40 százalékát adja, a kis ország pedig várhatóan 12,4 százalékkal növeli jövőre a gazdaságát. 

 

 

 

Afrika szubszaharai része 

A húszas lista felét a Szaharától délre elterülő országok teszik ki. Jelenleg még komoly esélyt adnak a negyedik helyen álló Niger gazdasági fellendülésének folytatására (11,1 százalékot várnak), ám a közelmúltban bekövetkezett katonai puccs komoly akadályokat gördíthet a növekedés útjába. Amennyiben a globális szankciók következtében megszakad az olajexport, az IMF is felül fogja írni prognózisát. 

Szenegál az ötödik a listán, de a helyzet hasonló, mint Nigerben: az ország gazdasága a kőolajexportra hagyatkozik, így bármilyen instabil elmozdulás esetén a 8,8 százalékosra várt gazdasági mutató azonnal ereszkedni kezd. 

És ott van Guyana 

A dél-amerikai ország összlakossága még az 1 millió főt sem éri el, de gazdasági növekedésben évek óta az élmezőnyben van. Tavaly 62 százalékos GDP-növekedéssel toronymagasan az élen végzett, idén év végéig 37 százalékos bővülést várnak, míg jövőre 26,6 százalékról szólnak az előrejelzések.  

Ez a hatalmas ugrás az ExxonMobil által vezetett konzorciumnak köszönhető, amely a tengeri olajmezőket aknázza ki, mindenki számára gyümölcsöző módon. Egyes források szerint Guyanának több mint 11 milliárd hordónyi olajkészlete van, ez pedig hosszú évekig bérelt helyet biztosít neki a fentebbi listán.  

 

*** 

Fotó: MTI/EPA/Carmo Correia 

 

 

 

További cikkeinket, elemzéseinket megtalálják a makronom.hu oldalon.    

 

 

 

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
korona.2.0
2023. november 04. 11:24
Fontos - ugye, hogy itt van a Black Rock egyik központja. Khm. Nem azért van itt, hogy ADJON, hanem azért, hogy ELVEGYEN. Adni csak a felső tízezernek, elvenni pedig a tízmillió koldustól a regula a Black Rockéknál- Vakulj paraszt ! Éljen a nepotizmus !
korona.2.0
2023. november 04. 10:51
Én itt végigéltem 1993-tól az összes REZSIMEKET. Volt bal, jobb, ilyen, olyan. De még nem volt AMOLYAN. Az a tapasztalásom, hogy TOVÁBBRA IS SOK A SZEGÉNY EMBER. Tehát, - mintha változatlan lenne az idővonal- Itt Magyarországon sok munkával kevés pénzt lehet keresni. Mátyás király óta a magyarok a pénzüket rábízták a zsidókra és azt vártál el tőlük, hogy teremtsenek PÉNZT számukra. A cigány meg szórakoztassa őket - mármint minket, magyarokat. Rossz álláspontok ! De olvassuk el a még előbbi velencei követ feljegyzéseit az akkori Magyarországról. És még a Horthy-korban is az a szólás járta, hogy Magyarország a tízezer gazdag és a tízmillós koldús országa. Mi változott ? Tessék ? Na, soroljátok.
Gullwing
2023. november 04. 09:52
Az gondolom mindenkinek feltűnt hogy ezek az országok erősen a béka segge körül léteznek... és onnan nem oly nehéz gazdasági "gazdasági növekedést" produkálni mint a sor elejéről.
tikkadt-szocske
2023. november 04. 09:49
Miért is kellene állandóan a művelt Nyugat fenekét nyalni? Úgy tűnik, ott már csak az a roppant nagy demokrácia fejlődik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!